Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017 στις 9.00 πμ

3 καλέσματα : 1 2 3

Συγκέντρωση-πορεία αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους διωκόμενους

Μικροφωνική παρέμβαση στην Καμάρα

Στις 14/9 στην Καμάρα (Θεσσαλονίκη) πραγματοποιήθηκε μικροφωνική παρέμβαση αλληλεγγύης από την ανοιχτή συνέλευση αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους διωκόμενους του αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, εν όψει των δικών στις 20 και 21 Σεπτέμβρη στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης. Στις 15/9 το μεσημέρι,πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3, κατά την οποία διαβάστηκε ζωντανά στον αέρα το κάλεσμα της ανοιχτής συνέλευσης για συγκεντρώσεις στα δικαστήρια και πορεία.

post image

Κάλεσμα για τη δίκες 20 και 21 Σεπτέμβρη

Αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους διωκόμενους της εξόρυξης χρυσού

Η υλοποίηση του έργου των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές ξεκινάει ουσιαστικά, με τη βίαιη εισβολή της εταιρείας στο βουνό και το γκρέμισμα του φυλακίου αντίστασης των κατοίκων, πράγμα που δεν έγινε από την αστυνομία ή καποια πληρωμένη εταιρία μπράβων, αλλά από τους ίδιους τους (τότε μελλοντικούς) μεταλλωρύχους. Από τότε μέχρι σήμερα, πολλά έχουν συμβεί. Έχει ολοκληρωθεί η αποψίλωση πολλών στρεμμάτων αρχέγονου δάσους, τη θέση των οποίων πήρε ένα ερημικό τοπίο με ένα τεράστιο εργοτάξιο, και η διάνοιξη τεράστιων ασφαλτοστρωμένων δρόμων στο βουνό για τη διέλευση οχημάτων και μηχανημάτων της εταιρείας, ενώ επιπλέον, η διάνοιξη διερευνητικών στοών, αλλά και του υπόγειου δικτύου επικοινωνίας μεταξύ των μεταλλείων έχει ήδη αλλοιώσει τη σύσταση του νερού: βρέθηκε υψηλή περιεκτικότητα σε αρσενικό στο νερό του Νεοχωρίου, με συνέπεια την απαγόρευση της χρήσης του ακόμα και προς πλύση, ενώ τα τρεχούμενα νερά στο ρέμα του Καρατζά πάνω στο βουνό, όπου πρόκειται να κατασκευαστεί μία από τις δύο λίμνες τελμάτων, έχουν βαφτεί κόκκινα. Ταυτόχρονα, οι μεγάλου βάθους γεωτρήσεις που έχει ξεκινήσει η εταιρία, έχουν ήδη αρχίσει να "στεγνώνουν" το βουνό. Και όλα αυτά, ενώ η εξόρυξη δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Το έργο πάντως βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και τα διάφορα παιχνίδια μεταξύ κράτους και εταιρίας σκοπό έχουν μόνο έναν επικοινωνιακό θόρυβο να προκαλέσουν και σε καμία περίπτωση να αναστείλουν την εύρυθμη συνέχιση του έργου. Είναι επί της ουσίας παιχνίδια πίεσης και διαπραγμάτευσης των όρων με τους οποίους θα γίνει η εξόρυξη.

Η κυβέρνηση, για να διατηρήσει ένα αριστερό προσωπείο, παίζει το παιχνίδι των αδειών. Βέβαια, αν κάποιος ξέρει καλύτερα από επικοινωνιακά παιχνίδια, αυτή είναι η ίδια η Eldorado, καθώς για τρίτη φορά τα τελευταία χρόνια ανακοινώνει την αναστολή των εργασιών και την -τάχα- φυγή από την χαλκιδική. Όλο αυτό βέβαια για να πιέσει τον κρατικό μηχανισμό ώστε να της παραχωρηθούν οι αναγκαίες άδειες άνευ όρων. Και στον εκβιασμό αυτό έχει συμμάχους τους ίδιους τους εργαζόμενους της, τους μεταλλωρύχους.

Μπορεί η κρίση να αποτέλεσε μια ιδιαίτερα ευνοϊκή συνθήκη για την εταιρεία, καθώς της έδωσε τη δυνατότητα να κερδίσει έδαφος στους ντόπιους πληθυσμούς, υποσχόμενη πρόσκαιρες ατομικές λύσεις στο οικονομικό τους αδιέξοδο, όμως όσες και όσοι δεν υπέκυψαν στον εκβιασμό, ήδη από το 2006 οργανώθηκαν με σκοπό την αντίσταση στο έργο της εταιρείας, διεκδικώντας τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής από μεταλλευτική και την αποκατάστασή της. Στο πέρασμα των χρόνων, ο αγώνας των κατοίκων της περιοχής αλλά και πλήθους αλληλέγγυων έχει πάρει πολλαπλές μορφές, από ενημερωτικές εκδηλώσεις, μέχρι κλεισίματα δρόμων και δυναμικές διαδηλώσεις, καθώς και άλλες δραστηριότητες που στοχεύουν στην αποτροπή της εξόρυξης.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το κράτος, σε συνεργασία με την εταιρεία, στην προσπάθειά του να φιμώσει κάθε αντιστεκόμενη φωνή, καθ' όλη τη διάρκεια των χρόνων αυτών έχει επιχειρήσει αφενός να προβάλει τον αγώνα ενάντια στα μεταλλεία χρυσού ως αποσπασματικό, συντελούμενο από αντιδραστικές μειοψηφίες και αφετέρου να τον καταστείλει και να τον ποινικοποιήσει. Και αυτό του το έργο το έφερε εις πέρας με τη βοήθεια όλου του κατασταλτικού του οπλοστασίου. Με βίαιη καταστολή πορειών (με ρίψη δακρυγόνων σε ευθεία βολή και πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών), με μεθοδευμένη δίωξη εκατοντάδων αγωνιζόμενων κατοίκων και αλληλέγγυων, συλλήψεις και προφυλακίσεις καθώς και με την τρομοκράτηση μέσω της παρακολούθησης τηλεφώνων, της βίαιης εισβολής σε σπίτια, σε καφενεία ακόμα και σε λεωφορεία και με τη λήψη DNA δια της βίας.

Συνολικά, από το Μάρτιο του '12 μέχρι σήμερα, έχουν συνταχθεί 14 δικογραφίες για τον αγώνα ενάντια στα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική, με βάση τις οποίες 210 άτομα κατηγορούνται ή φέρονται ως ύποπτοι (56 ανάμεσά τους για βαριά κακουργήματα και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης), 4 κάτοικοι είχαν προφυλακισθεί με βαρύτατες κατηγορίες και αποφυλακίστηκαν μετά από 6μηνη και 3μηνη κράτηση, έχουν γίνει προσαγωγές και παράνομη λήψη DNA από περισσότερους από 200 ανθρώπους.

Η αλληλεγγύη στους διωκόμενους αγωνιζόμενους και η στήριξη των κοινωνικών αντιστάσεων ενάντια στα σχέδια του κράτους και των αφεντικών της «Ελληνικός Χρυσός» αποτελεί το μόνο όπλο και το πιο ισχυρό ανάχωμα στην επιθετικότητα της εξουσίας. Σε αυτά τα πλαίσια, στεκόμαστε δυναμικά δίπλα στους αγώνες των κατοίκων και αντιστεκόμαστε μαζί τους. Ωστόσο, όπως συμβαίνει σε διάφορους τοπικούς ή κεντρικούς κοινωνικούς αγώνες, έτσι και στον αγώνα της Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, εμπεριέχονται και αρκετές αντιφάσεις. Σε μια κοινωνία χωρίς προηγούμενη κινηματική εμπειρία, είναι λογικό και αναμενόμενο ο εκβιασμός που επιβάλλεται από το κράτος να έχει ενίοτε ως αποτέλεσμα την τρομοκράτηση των διωκόμενων, που προκαλεί άλλοτε διαχωρισμούς σε επίπεδο νομικής υπεράσπισης και άλλοτε προσπάθειες παγώματος των κινηματικών διαδικασιών της αλληλεγγύης έχοντας σε ένα βαθμό οδηγήσει σε μερική αποδυνάμωση του ίδιου του αγώνα.

Τέλος, ένα ακόμη στοιχείο που αποδυναμώνει τον αγώνα είναι το γεγονός ότι κομμάτι των αγωνιζομένων, έχοντας συνηθίσει - όπως και το μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας - να λειτουργούν στο πλαίσιο μιας αντιπροσωπευτικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας εναπόθεσε τις ελπίδες του για την αναστολή του έργου σε θεσμικούς αντιπροσώπους. Επειδή μεγάλο κομμάτι των αγωνιζομένων δε βλέπει αυτόν τον αγώνα ως έναν ακόμη αγώνα ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο, αλλά ως έναν διαχωρισμένο περιβαλλοντικό αγώνα, δημιουργούνται ψευδαισθήσεις για επίλυση των προβλημάτων μέσω θεσμικών δρόμων. Είτε πρόκειται για τον κυβερνητικό δρόμο (κυβέρνηση συριζα-ανελ), είτε πρόκειται για τις τοπικές εξουσίες («αντιμεταλευτικός» δήμαρχος), είτε για τη δικαστική οδό (ΣτΕ), η λογική της ανάθεσης, προφανώς δεν οδήγησε πουθενά. Αντιθέτως η λογική της ανάθεσης ήταν ο κυρίως λόγος που ο αγώνας αποδυναμώθηκε και το εργοστάσιο στις σκουριές συνεχίζει να χτίζεται ανενόχλητα. Όσο η ανάθεση αντικαθιστά τον αγώνα, όσο τα κινήματα σέρνονται πίσω από τις θεσμικές ελπίδες, τόσο οι αγωνιζόμενες κοινότητες θα κατακερματίζονται.

Στις 20 Σεπτέμβρη δικάζονται 31 άτομα που κατηγορούνται για παρέμβαση στο δημαρχείο Ιερισσού και στις 21 Σεπτεμβρη δικάζονται 26 άτομα για πορεία στον Λάκκο Καρατζά. Η ποινική δίωξη περιλαμβάνει κακουργήματα και πλημμελήματα. Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες. Η υπεράσπιση των αγωνιζόμενων διωκόμενων είναι υπεράσπιση του ίδιου του αγώνα ενάντια στα μεταλλεία. Είναι υπόθεση όλων μας.

ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ

Συγκεντρώσεις στα δικαστήρια θεσσαλονίκης:

- Τετάρτη, 20.09 στις 9 π.μ.

- Πέμπτη, 21.09 στις 9 π.μ., μετα την λήξη του δικαστηρίου θα ακολουθήσει πορεία

- ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ

- ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ

- Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Ανοιχτή Συνέλευση Αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους διωκόμενους ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

πηγή : https://athens.indymedia.org/post/1577767/


1 2 3

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης για τους διωκόμενους αγωνιστές ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΦΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Ο αγώνας ενάντια στην εξόρυξη χρυσού αποτελεί ένα από τα παραδείγματα όπου γίνεται ξεκάθαρο ότι οι νόμοι γίνονται λάστιχο προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Από τη μία μέσω της εύρεσης «παραθύρων» για την νομιμοποίηση της εταιρίας και από την άλλη ως μέσο για την καταστολή ενός από τους πιο δυναμικούς και πολύμορφους αγώνες των τελευταίων ετών. Η καταστολή λοιπόν πέραν της άμεσης μορφής της (έντονη παρουσία των ΜΑΤ, ρίψη δακρυγόνων σε σχολεία, εισβολές σε σπίτια κατοίκων, ρίψη χημικών και πλαστικών σφαιρών), δομήθηκε και σε νομικό επίπεδο. Για την υπόθεση των Σκουριών κατηγορούνται περισσότεροι από 450 αγωνιστές, εν πολλές από τις δικογραφίες έχουν στηθεί μέσω της βίαιης λήψης γενετικού υλικού, την υποκλοπή τηλεφωνικών συνομιλιών και την χρήση του νόμου 187 περι σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Τετάρτη 20/9 στις 9:00 δίκη για τα επεισόδια στην κινητοποίηση στο Δημαρχείο Ιερισσού το 2012 όπου δικάζονται 31 άτομα

Πέμπτη 21/9 στις 9:00 ξεκινάει η εκδίκαση της υπόθεσης για το Λάκκο Καρατζά (26 άτομα) έπειτα από έντονες συγκρούσεις σε κινητοποίηση το Μάη του 2013. Οι αγωνιστές κατηγορούνται εκτός των άλλων και για τον τραυματισμό 4 ανδρών των ΜΑΤ

Συλλογικότητα αναρχικών από τα ανατολικά

πηγή : http://anatolika.espivblogs.net/2017/09/18/συ…


1 2 3

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης για τους διωκόμενους αγωνιστές ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

Εδώ και μερικά χρόνια, κάτοικοι της Χαλκιδικής και αλληλέγγυoι αγωνίζονται από κοινού ώστε να εμποδίσουν την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική και την συνεπακόλουθη καταστροφή του οικοσυστήματος της ευρύτερης περιοχής. Μέχρι στιγμής οι εργασίες για την κατασκευή εργοταξίου στις Σκουριές και τη διάνοιξη οδικών δικτύων έχουν μετατρέψει την περιοχή γύρω από την οποία συντελούνται τα κατασκευαστικά έργα σε κρανίου τόπο. Τεράστιες δασικές εκτάσεις έχουν αποψιλωθεί, το βουνό έχει διαβρωθεί, ενώ υδάτινες πηγές έχουν μολυνθεί. Κι όλα αυτά, χωρίς να έχει ξεκινήσει ακόμα η εξόρυξη. Η ίδια η εξόρυξη συνιστά μια θανατηφόρα διαδικασία που θα απελευθερώσει τοξικές ουσίες και βαρέα μέταλλα, μολύνοντας τον αέρα, το έδαφος και το υπέδαφος, έχοντας καταστροφικές συνέπειες για τη χλωρίδα, την πανίδα και φυσικά και για τους κατοίκους. Οι καταστροφικές συνέπειές της δεν πρόκειται να περιοριστούν στην Χαλκιδική. Εκτιμάται ότι θα φτάσουν μέχρι τη Θεσσαλονίκη και όλη την κεντρική Μακεδονία.

Οι κατασταλτικές δυνάμεις του κράτους, έχουν απροκάλυπτα ταχθεί στην υπεράσπιση των συμφερόντων της "El Dorado Gold" και της θυγατρικής της εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός" -όπως είναι φυσικά δεδομένο, μιας και αυτός είναι ο ρόλος του κράτους-: έχουν καταστείλει πορείες, έχουν παρακολουθήσει τηλεπικοινωνίες, έχουν εισβάλλει σε σπίτια, έχουν συλλέξει με τη βία δείγματα DNA και έχουν συντάξει δικογραφίες εις βάρος αγωνιστών με κατηγορίες μέχρι και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης βάσει του νόμου 187. Στο πλευρό των αφεντικών της "El Dorado" και της "Ελληνικός Χρυσός" βρίσκονται πληθώρα καθεστωτικών ΜΜΕ συκοφαντώντας τους αγώνες του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, αλλά και οι εργαζόμενοι της "Ελληνικός Χρυσός", μαζί με το εργοδοτικό τους σωματείο, που ακολουθώντας το δρόμο του ατομισμού και του κοινωνικού κανιβαλισμού, επέλεξαν να γίνουν τα πειθήνια όργανα των των αφεντικών, διατελώντας έναν ρόλο που τους φέρνει απέναντι σε μια ολόκληρη τοπική -και όχι μόνο- κοινωνία, βάζοντας παράλληλα την υγεία τους σε άμεσο κίνδυνο. Πριν από περίπου ένα μήνα μάλιστα, ένας υλοτόμος που εργαζόταν σε εργολαβική εταιρεία που συνεργαζόταν με την "Ελληνικός Χρυσός" έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας.

Αυτή τη στιγμή η "El Dorado Gold" δηλώνει ότι θα φύγει (3η φορά μέσα σε 3 χρόνια), σταματώντας τις εργασίες στις Σκουριές και ακυρώνοντας τα εγκαίνια των μεταλλείων στην Ολυμπιάδα. Προειδοποιεί (απειλεί δηλαδή) την κυβέρνηση ότι θα αναστείλει το επενδυτικό και "χρυσοφόρο" της έργο σε Χαλκιδική και Θράκη. Η καναδική εταιρεία θέλει μ' αυτόν τον τρόπο να πιέσει την κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης όλων των επικερδών προϋποθέσεων που θέτει η ίδια. Την ίδια στιγμή, βέβαια, ξεκινάει το ερευνητικό γεωτρύπανο σε νέες θέσεις. Η μία βρίσκεται κοντά στη "Βρύση Γαλατσάνου" και οι άλλες δύο στην περιοχή της Τσικάρας. Η κυβέρνηση από την άλλη είναι συναινετικός παρατηρητής που μέσω του ζητήματος της έκδοσης αδειών για την εξόρυξη, προσπαθεί να διασώσει το προεκλογικό αριστερό προφίλ της και περιορίζεται σε κενές περιεχομένου επικοινωνιακές δηλώσεις.

Ο αγώνας για τη χειραφέτηση του ανθρώπου από κάθε μορφής εξουσία και εκμετάλλευση είναι αναπόσπαστος με την παύση της εκμετάλλευσης της φύσης από τον άνθρωπο. Το κεφάλαιο προκειμένου να αναπαραχθεί δια της απομύζησης υπεραξίας από την ανθρώπινη εργασία, καταδυναστεύει όχι μόνο τον κόσμο της παραγωγής και την κοινωνική βάση γενικότερα, αλλά λεηλατεί και το φυσικό περιβάλλον, η εκμετάλλευση του οποίου αποφέρει κέρδη στους καπιταλιστές. Οι ακηδεμόνευτοι και οριζόντιοι αγώνες που στοχεύουν στον τερματισμό της τυραννίας του κράτους και του κεφαλαίου, που έχουν ως σκοπό τη δημιουργία αυτοδιευθυνόμενων κοινοτήτων ελεύθερων παραγωγών, είναι αυτοί που θα συναρτήσουν την ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών με την αρμονική συμβίωση με τη φύση. Στον αντίποδα, η ανάθεση των ελπίδων στην εκάστοτε κυβέρνηση (βλ. ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) και στην επίλυση των ζητημάτων δια της δικαστικής οδού (βλ. Σ.τ.Ε.), αποδεικνύεται (για ακόμα μία φορά) φενάκη, μιας και το τεχνοκρατικό προσωπικό του κεφαλαίου δεν δύναται να ζημιώσει το ίδιο το κεφάλαιο.

Συγκεντρώσεις στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης:

- Τετάρτη 20/9, 09:00, 31 άτομα δικάζονται με κατηγορία την παρέμβαση στο δημαρχείο της Ιερισσού.
- Πέμπτη 21/9, 09:00, 26 άτομα δικάζονται για την πορεία στον Λάκκο Καρατζά.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ, ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ.

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης - μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας
lib_exthess@hoextmail.coexm
http://www.libertasalonica.wordpress.com

πηγή : https://libertasalonica.wordpress.com/2017/09…