Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017 στις 21.30

Solo Βιοματικός Αυτοσχεδιασμός

05.10.2017 21:30 - 23:30 Γιάννης Δεσποτάκης - Solo Βιοματικός Αυτοσχεδιασμός

30 Γιάννης Δεσποτάκης - Solo Βιοματικός Αυτοσχεδιασμός

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΣΠΟΤΑΚΗΣ solist και ο ΘΩΜΑΣ ΤΣΟΥΤΣΟΣ animateur
ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΝ ΣΤΗΝ 05.10.2017 ΠΕΜΠΤΗ

ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΜΠΡΟΣ ωρα 21:30

στο σόλο-κοντσέρτο:

Αποκαλύπτωντας το Απρόβλεπτο - Από την αρχαιότητα έως σήμερα

Ένα κόκκινο κονσέρτο για την φωνή του κυττάρου

Μια ολιστική προσέγγιση στην ίδια την ύπαρξη, στην πηγή του αυτοσχεδιασμού* και στις απαρχές του ήχου που σκοπό της έχει τη μεταλαμπάδευση μιας αρχαίας γλώσσας την οποία η συστημική προπαγάνδα προσπαθεί να καταστρέψει ολοκληρωτικά.

* Αυτοσχεδιασμός : σχεδιάζουμε αυτοστιγμεί , δηλαδή στο Τώρα.

Τώρα= Που και Πότε λαμβάνει χώρα το παιγνίδι.

Χωρίς κανένα προ σχεδιασμό, χωρίς κανένα περιοριστικό φραγμό, πέρα από στρουκτουραλιστικά - φρασιολογικά μέτρα και σταθμά

Improvisation: Λατινική ρίζα, ρήμα Video = Βλέπω. Pro + Video (provideo) = Προ + Βλέπω, δηλ. προβλέπω. Im + Pro + Video (improvideo/απαρέμφατο improvisus) = να παίζω το απρόβλεπτο, να δημιουργώ αυτοστιγμεί (στο τώρα) χωρίς κανένα προ σχεδιασμό.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΣΠΟΤΑΚΗΣ

Γεννήθηκε (φυσικά) στην Αθήνα.

Οι ρίζες του κυμαίνονται μεταξύ του τριγώνου που ενώνει Πειραιά, Κρήτη και Κωνσταντινούπολη.

Από μικρή ηλικία έδειξε έφεση προς τα κλαπατσίμπαλα, ανακαλύπτοντας ξυλάκια για κινέζικο (γνωστά και ωςchopsticks) στην κουζίνα της μαμάς του.

Έχει δεχθεί μαθήματα από διάφορους αξιοσημείωτους ανθρώπους. Κάθε ένας από αυτούς έχει σταθεί καταλύτης στην ανακάλυψη του πραγματικού του εαυτού.

Κομβικοί σταθμοί στην μέχρι τώρα ζωή του (με χρονολογική σειρά): a) Το Άμστερνταμ όπου αποφασίζει να αφιερωθεί στην μουσική έκφραση, παύει να είναι ηχολήπτης - ξεκινάει να είναι ηχοδότης - και πραγματοποιεί τα πρώτα του βήματα ως ντράμερ, performer και μουσικός του δρόμου.

β) Το Βερολίνο όπου γνωρίζεται με αυτοσχεδιαστές, free-κια και έρχεται σε επαφή με ένα ρεύμα το οποίο το συνεπήρε και τον σήκωσε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παραμείνει ασθενής και οδοιπόρος.

γ) Η Aθήνα όπου έχει ξαναγίνει η βάση του και συνεργάζεται με μια πληθώρα αξιοσημείωτων καλλιτεχνών σε θεατρικές, μουσικοχορευτικές και εικαστικές παραστάσεις καθώς και συναυλίες.

Προσπαθεί και τις περισσότερες φορές τα καταφέρνει να μην ψυχαναγκάζεται για τίποτα που δεν θέλει να κάνει.

Νιώθει ψυχικά υγιείς έχοντας βρεί αυτό που αληθινά θέλει, γιατί αυτό Ε Ι Ν Α Ι.

Ένα από τα πράγματα που έχουν βοηθήσει δραστικά στην ψυχοσύνθεσή του είναι η ενασχόληση του τα τελευταία 10 χρόνια με το Μογγολικό παραδοσιακό τραγούδι (γνωστό και ως overtone singing - τραγούδι των υπερήχων) διότι δρά σαν το κρυστάλλινο νερό που ανοίγει και καθαρίζει όλα τα εσωτερικά ενεργειακά κανάλια γνωστά και ως chakras.

Μαγειρεύει επί μονίμου βάσεως και πολύ καλά μάλιστα.

Το 2007 γνωρίζεται με τον αξιοσημείωτο Hayden Chisholm(NZL) και το ταξίδι μέσα στην κουνελότρυπα του ήχου ξεκίνησε. Από το 2009 και χωρίς διακοπή συνεργάζονται στενά μα και απλωτά.

Αρχές του 2013 γνωρίζεται με τον ψυχ-αδερφό Αντώνη Σταυρινό. Μαζί, είτε σαν ντουέτο είτε σε μεγαλύτερα μουσικά σύνολα δίνουν συναυλίες ελεύθερου βιωματικού αυτοσχεδιασμού. Η πηγή της έμπνευσης τους είναι ο δρόμος και η πραγματικότητα. Το όνομα της συλλογικότητας αυτής είναι "Meating for Business".(meatingforbusiness.tumblr.com)

Μαζί με τα αδέρφια της Agios Lavrentios Brass Band - της μοναδικής brass band στον κόσμο χωρίς καθόλου brass - βομβαρδίζουν τα ανυποψίαστα κοινά επί της Γής με γερές δόσεις παγκόσμιας Βαλκανικής-Νέο Ορλεάνικης μουσικής.

Με τον εικαστικό, συνθέτη και πιανίστα Vago Tedosio (Gr) έχουν δημιουργήσει ένα ντουέτο ονόματι "Free Thraz"(πιάνο, φωνή, τύμπανα) μέσα από το οποίο δείχνουν παραδειγματικά πως η θεωρία του χάους, η θεωρία των κβάντων, η καρδιά και ο αυτοσχεδιασμός είναι συγγενείς εξ αίματος.

Παραδίδει εργαστήρια σχετικά με : α) παραδοσιακό Μογγολικό τραγούδι - overtone singing (hoomi) και φωνητική απελευθέρωση και β) ελεύθερο βιωματικό αυτοσχεδιασμό.

Μέσα από την συνεχή μεταβολή της «φόρμας» παραμένει ένας συνεχής ερευνητής του αληθινού ήχου των υπαρξιακών του ανακαλύψεων.

Συνεργασίες με: Αντώνης Ανισέγκος (Berlin, GR), Σαβίνα Γιαννάτου (GR), James Wylie (Nzl), Zakary Frantz (Can),Saebastian Gramms (Ger), Philip Zoubek (Austria), NorbertStammberger (Ger), Στάθης Διαμαντίδης (GR), Δημήτρης Παντελιάς (GR), Markus Krispel (Aus), Mathias Guerra (Chile), Chrysoula Kehayioglou (GR), Andrew Strain (USA), Κατερίνα Μανιού (Gr), Bastian Duncker (Ger), Αθηνά Κυρούση (GR), Στέλιος Μίχας (New York, GR), Μιχάλης Καταχανάς (GR), Moritz Koether (Ger.), Μάρκος Δαμιανός (GR), Κυριάκος Χατζηιωάννου (Bassel - Gr), Πάνος Αθανασόπουλος (GR), Petros Michalas (Berlin, GR), YangosChairetis ( GR )

Σεμινάρια: Joe Zawinul, Lenny White, Rashid Ali, Steve Gadd, Garry Novak, Jeff Berlin, Paul Vertigo, Clarence Penn, Kostas Anastasiadis

Δέχθηκε μαθήματα: Tabla (Ινδικό παραδοσιακό κρουστό) από τους: Satnam Ghai(Iνδία) και Nihat Yersaloglu (Τουρκία)

Drums από τον Νίκο Καπηλίδη Ηλεκτρικής κιθάρας από τον Κώστα Μουζή.

πηγή : https://www.embros.gr/05-10-2017-21-30-23-30-…