Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017 στις 15.30

3 καλέσματα : 1 2 3

Συγκέντρωση ενάντια στους πλειστηριασμούς

Τα "γενέθλια" ενός ωραίου αγώνα!

Ήταν 28 Σεπτέμβρη του 2016 όταν οι μερικές δεκάδες διαδηλωτές του ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ που το προηγούμενο διάστημα παρεμβαίναμε στους πλειστηριασμούς στο Ειρηνοδικείο Θεσ/νίκης, γίναμε αρκετές εκατοντάδες. τόσοι που ούτε τα κόλπα των μεγαλοσυμβολαιογράφων ούτε η αστυνομική βία και καταστολή μπορούσαν να σταματήσουν. Και νικήσαμε, το σπίτι της πολυμελούς άπορης οικογένειας του Μιχάλη Π. σώθηκε!

Ήταν η αρχή, η πρώτη μεγάλη νίκη ενός αγώνα που μέσα σ' ένα χρόνο φαίνεται όχι μόνο να ενηλικιώθηκε αλλά τρανός να 'χει γίνει, σ' όλη τη χώρα απλωμένος, με πανελλαδικό συντονισμό πια και απόφαση να επιβάλλει την κατάργηση του νόμου για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τη θεσμοθέτηση πραγματικής προστασίας της λαίκής κατοικίας και περιουσίας. Και να μην σταματήσει παρά στη συνολική ανατροπή της κοινωνικής βαρβαρότητας που σπέρνουν στη ζωή μας κυβέρνηση-Ε.Ε.-κεφάλαιο!

[ Αντί "γενέθλιου δώρου", αναδημοσιεύουμε εδώ την περσινή ανακοίνωσή μας για τη μέρα. βλ. http://laikisynelefsidsynth.blogspot.gr/2016/… ]

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ: Όταν το "ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ" κάνει το δικαστικό μέγαρο να σείεται...

Την Τετάρτη 28 του Σεπτέμβρη στο Ειρηνοδικείο Θεσ/νίκης νίκησε η αλληλεγγύη, νίκησε η αποφασιστικότητα, εκατοντάδων διαδηλωτών, νίκησε η συλλογικότητα κι ο ανυποχώρητος αγώνας!Η πρώτη νίκη...

Το σπίτι της πολυμελούς άπορης οικογένειας, με πατέρα και ένα απ' τα παιδιά ΑΜΕΑ, σώθηκε! Κι αυτό παρά την ανάλγητη στάση των μεγαλοσυμβολαιογράφων, με καταλυτικό ρόλο, για άλλη μια φορά, της προέδρου των Συμβολαιογράφων Θεσ/νίκης Μπιλίση-Χρουσαλά, που επιτακτικά ζητούσε από τα ΜΑΤ να εκκενώσουν την αίθουσα ώστε τα σχέδια των αφεντικών της, των τραπεζιτών, να γίνουν πράξη... Παρά την προκλητική στάση της αστυνομίας που για άλλη μια φορά όρισε εαυτόν φύλακα των συμφερόντων των τραπεζιτών και με τις πάνοπλες διμοιρίες των ΜΑΤ που όχι μόνο απαγόρευσαν σε διαδηλωτές να εισέλθουν στο δικαστικό μέγαρο αλλά και προπηλάκισαν με τον πιο βίαιο τρόπο όσους κατάφεραν να φτάσουν μέχρι την αίθουσα του Ειρηνοδικείου, χτυπώντας και σπρώχνοντάς για να τους απομακρύνουν από την αίθουσα...
..
Η μεγάλη νίκη...
Εκατοντάδες εργαζόμενοι και άνεργοι, νέοι και συνταξιούχοι, ενώσαμε σήμερα τις φωνές μας, βάλαμε τις βάσεις για ένα ισχυρό κίνημα στην πόλη που συντονισμένα θα αντισταθεί στην καταιγίδα των πλειστηριασμών και κατασχέσεων από τράπεζες και εφορία που έρχεται το επόμενο διάστημα, στα κοψίματα ρεύματος και νερού που μαζικά ξεκινούν τον Οκτώβρη, στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των δημόσιων αγαθών, σε κάθε μέτρο με το οποίο κυβέρνηση και Ε.Ε. τα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας επιβουλεύονται. Την Τετάρτη 28 του Σεπτέμβρη, στο Ειρηνοδικείο Θεσ/νίκης, τους στείλαμε ένα ηχηρό μήνυμα: όσα τσιράκια των τραπεζιτών (μεγαλοσυμβολαιογράφους κ.ά.), όσες διμοιρίες ΜΑΤ κι αν φέρετε, εμείς κάθε μέρα πιο πολλοί, πάντα ανυπάκουοι, ανυπόταχτοι κι αποφασιστικοί, στα σχέδιά σας θα κάνουμε χαλάστρα!

Και οι νίκες που το μέλλον θα φέρει!
Η νίκη στο Ειρηνοδικείο Θεσ/νίκης δεν ήρθε έτσι ξαφνικά. Είναι αποτέλεσμα μιας δουλειάς μηνών, "εντός, εκτός και εναντίον" των καθιερωμένων μορφών οργάνωσης και δράσης του εργατικού και λαϊκού κινήματος, αυτών που σε λήθαργο την πιο κρίσιμη στιγμή το 'χουν αφήσει να πέσει. Λαϊκές συνελεύσεις γειτονιάς, τοπικές κινήσεις και επιτροπές αγώνα συναντιούνται με εργατικά σωματεία και συλλογικότητες, φοιτητικούς συλλόγους και συνταξιούχους και δημιουργούν ένα ανεξάρτητο κέντρο αγώνα, φάρο για τους αγώνες του μέλλοντός μας!


Ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης, απαλλαγμένος από τις αγκυλώσεις του επίσημου συνδικαλισμού και τους κομματικούς εναγκαλισμούς, στηριγμένος στη δημοκρατία των συνελεύσεων κι αποφασισμένος για έναν αγώνα χωρίς ημερομηνία λήξης, χωρίς ξεπουλήματα και διαπραγματεύσεις "για το μοίρασμα της φτώχειας μας". Έναν αγώνα που δείχνει ότι μπορεί να συσπειρώσει καθέναν που θέλει να αγωνιστεί, να μετουσιώσει την οργή για όλα αυτά που σε βάρος μας γίνονται σε καθημερινή πολιτική πράξη και δράση, χωρίς επίδοξους σωτήρες κι αναθέσεις, παίρνοντας οι ίδιοι την τύχη μας στα χέρια μας!

Ο δρόμος για να σταματήσουμε τους πλειστηριασμούς, τις διακοπές ρεύματος κι όλα τα δεινά που κυβέρνηση κι Ε.Ε., με το χρέος και τα μνημόνιά τους, φέρνουν στη ζωή μας είναι ανοιχτός, δεν πάει πίσω, είναι μονόδρομος!

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους νέους, τους συνταξιούχους και κάθε εργατική, τοπική, κοινωνική συλλογικότητα της πόλης που κινείται σε αγωνιστική κατεύθυνση να τον βαδίσουμε μαζί!

Καλούμε όλους αυτούς που η κρίση πρώτους έχει χτυπήσει και σήμερα βγαίνει το σπίτι τους σε πλειστηριασμό ή τους κόβουν ρεύμα, νερό ή αέριο, να συστρατευθούν μαζί μας. Γιατί αυτοί οι ίδιοι που έχουν φτωχοποιήσει την κοινωνική πλειοψηφία της χώρας, προσπαθούν να μας ενοχοποιήσουν για την κατάσταση που ζούμε... Καιρός ο φόβος κι η "ντροπή" να δώσουν τη θέση τους στη δράση και τον αγώνα για ζωή κι αξιοπρέπεια!

Την Τετάρτη 5 του Οκτώβρη (και κάθε Τετάρτη) στις 3.30μ.μ.

θα είμαστε και πάλι στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης

Γιατί όπως όλοι μαζί "σώσαμε" το σπίτι της άπορης οικογένειας, έτσι πρέπει να παλέψουμε για να μην αρπάξουν κανένα λαϊκό σπίτι. Γιατί πίσω από κάθε σπίτι 50 και 60τ.μ. που βγαίνει σε πλειστηριασμό, πίσω από κάθε ρεύμα ή νερό που κόβεται υπάρχει η μικρή πικρή ιστορία ενός ανθρώπου που απολύθηκε, στερήθηκε το μισθό του, ή αναγκάστηκε να κλείσει το μικρομάγαζό του, πνιγμένος στα χρέη. Είναι η ιστορία του καθενός και της καθεμιάς από μας... Είναι ταυτόχρονα η βρώμικη ιστορία ενός κοινωνικού συστήματος, του καπιταλισμού, που όλο και πιο φανερά, πιο ξεδιάντροπα καμιά αξία στην ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια δεν δίνει...

Γιατί όταν κάποτε τα παιδιά μας την κρίσιμη ερώτηση μας κάνουν "Τι έκανες εσύ για όλα αυτά, μπαμπά/μαμά;" με το κεφάλι ψηλά πρέπει να μπορούμε ν' απαντήσουμε: "Μαζί με άλλους φτωχούς ανθρώπους ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΑΣ"!

πηγή : https://syntonsyllogthes.blogspot.gr/2017/09/…


1 2 3

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ: ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΙΣ 15:30 ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Επιτροπή δράσης Δυτικών Συνοικιών (Θεσσαλονίκη)

πηγή: http://epitropidrasisds.blogspot.gr


1 2 3

Η στέγαση είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα

Μέσα στο σεληνιακό τοπίο της ελληνικής πραγματικότητας, έτσι όπως διαμορφώθηκε, στην περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης, από τις δεξιές-αριστερές κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η εκστρατεία αφαίμαξης του κοινωνικού πλούτου βάζει άλλον έναν στόχο: τη στέγαση. Μετά από την ολομέτωπη επίθεση κράτους και κεφαλαίου στην εργασία, την αγροτική παραγωγή, την ασφάλιση, τις κοινωνικές ελευθερίες, το περιβάλλον και τα κοινωνικά αγαθά, θέτουν στο στόχαστρο τους ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα υλικά στηρίγματα της εργατικής τάξης και των καταπιεσμένων.

Το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη βουλή, αποτελεί ένα ακόμα μέτωπο του νέου πολέμου που έχει κηρύξει το ντόπιο και διεθνές κεφάλαιο στους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τους συνταξιούχους και κατ' επέκταση στο σύνολο των ανθρώπων που συντηρούν με τα εισοδήματά τους (παιδιά, συγγενείς με χρόνιες παθήσεις κλπ). Μετά και το νέο εγκληματικό νομοσχέδιο κατά της κοινωνικής ασφάλισης, είναι πιο φανερό από ποτέ ότι μία ολομέτωπη ταξική αντεπίθεση, στα πεδία της στέγασης, της ασφάλισης, της υγείας, με απώτερο στόχο μια συντονισμένη προλεταριακή άρνηση πληρωμών, είναι αναγκαία.

Αφήνοντας πλέον στην άκρη κάθε πρόσχημα, η πρόσφατη ψήφιση των προαπαιτούμενων στα τέλη του 2015 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ανοίγει τον δρόμο για την επέλαση και του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου ενάντια στη κατοικία. Τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και των ακινήτων αναλαμβάνουν πλέον διεθνείς επενδυτικοί οίκοι και funds, ενώ μεταξύ άλλων, ως θεματοφύλακας των συμφερόντων των οφειλετών απέναντι στις παραπάνω εταιρείες, εμφανίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος και ο Κώδικας Δεοντολογίας των Τραπεζών (!).

Μετά τις «νομοτεχνικές βελτιώσεις» του Νοεμβρίου που ουσιαστικά πετσοκόβουν τις όποιες προστατευτικές διατάξεις ίσχυαν μέχρι τώρα, το πλαίσιο προστασίας από τους πλειστηριασμούς αυστηροποιείται δραματικά, τα χρονικά όρια μένουν ασαφή, ενώ εισάγονται νέες αφηρημένες έννοιες όπως ο «συνεργάσιμος δανειολήπτης». Διασαφηνίσεις, ορισμοί, αξιολογήσεις κτλ., περνάνε όλα στη κρίση των τραπεζών. Η κυβέρνηση νίπτει τας χείρας της, ζητώντας απλά από τους τραπεζίτες να δείξουν κατανόηση και επιείκεια (βλ. δηλώσεις Δραγασάκη τον Νοέμβριο). Οι ουρές των οφειλετών στα ειρηνοδικεία στα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη, για την ένταξή τους στις σχετικά ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου Κατσέλη, αναδεικνύουν τις διαστάσεις της απειλής. Η ίδια η αίτηση για ένταξη στον εν λόγω νόμο, αποτελεί μια κοστοβόρο διαδικασία με το απαιτούμενο ποσό να ανέρχεται στα 1000 περίπου ευρώ. Ακόμα και η αξίωση προστασίας, πληρώνεται αδρά.

Από την 1/1/ το 2016, καταργήθηκε η δυνατότητα της μηδενικής δόσης για όσους παρουσιάζουν μηδενικό εισόδημα ή αδυνατούν όχι μόνο να πληρώσουν τις δόσεις τους αλλά και να αντεπεξέλθουν στα καθημερινά έξοδα της οικογένειάς τους. Επιπλέον, άνοιξε η διαδικασία της ελεύθερης εκποίησης και της μείωσης του κόστους του εκπλειστηριάσματος. Αν δηλαδή ο πρώτος πλειστηριασμός αποβεί άκαρπος, ο δεύτερος ξεκινάει από το μισό της εμπορικής αξίας του ακινήτου, ενώ αν κι αυτός δεν ολοκληρωθεί, ο τρίτος ξεκινάει από μηδενική τιμή εκκίνησης. Ακόμα, αν το ακίνητο εκπλειστηριαστεί σε ποσό χαμηλότερο της εμπορικής του αξίας και του ποσού του δανείου, ο οφειλέτης συνεχίζει να χρωστάει στη τράπεζα το υπολειπόμενο ποσό. Και χάνει το σπίτι του και συνεχίζει να χρωστάει. Στην ουσία ζητείται από τους δανειολήπτες η εξόφληση του δανείου τους για δεύτερη φορά. Κι αυτό, τη στιγμή που πολλά από τα κόκκινα δάνεια έχουν στην ουσία εξοφληθεί προς τις τράπεζες μέσω των φόρων και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Αν λοιπόν, κάποιος αδυνατεί να αποδώσει στις τράπεζες το καθαρό τους κέρδος, θα χαρακτηρίζεται «μη συνεργάσιμος» και το σπίτι του θα βγαίνει στο σφυρί ή εναλλακτικά, το δάνειο του θα μπορεί να περνάει στα χέρια των επενδυτικών οίκων, οι οποίοι με ακόμα μεγαλύτερη ευκολία από τις τράπεζες -καθώς δεν προσδοκούν απαραίτητα στην εξόφληση του δανείου- θα μετατρέψουν το ακίνητο σε χρηματοπιστωτικό προϊόν και θα τζογάρουν, πολλαπλασιάζοντας τα κέρδη τους. Για εμάς, η προάσπιση της πρώτης κατοικίας και η παρεμπόδιση εξώσεων και πλειστηριασμών, είναι η έμπρακτη και με ταξικούς όρους υπεράσπιση του κοινωνικού αγαθού της στέγασης. Μακριά από λαϊκίστικες, ψευδεπίγραφες ριζοσπαστικές φανφάρες, το πολιτικό μας πλαίσιο για τον αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς, είναι η ταξική προάσπιση όλων των κοινωνικών αγαθών, κομμάτι των οποίων είναι και η κατοικία-στέγαση.

Η ακύρωση ενός πλειστηριασμού στο ειρηνοδικείο, μεταθέτει τη διαδικασία για 2 μήνες μετά, δημιουργώντας σε πρώτο χρόνο, μια πρώτη γραμμή πρόσκαιρης άμυνας της τάξης μας. Συνεπώς, η παρουσία όλων μας στα ειρηνοδικεία είναι απαραίτητη. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη του περάσματος από την υπεράσπιση της στέγασης, στην κατοχύρωση της ως αγαθού για όλους και όλες· την ανάγκη του περάσματος από την άμυνα στην επίθεση.

Ξεκινώντας από τη θέση αυτή, κι ενάντια σε κάθε ιδιωτική και εμπορική εκμετάλλευση της κατοικίας, χρησιμοποιούμε και προτάσσουμε το εργαλείο της κατάληψης, ως μορφή μαχητικής ανάκτησης του κοινωνικού πλούτου, για την εξασφάλιση στέγης σε όλους τους καταπιεσμένους του κόσμου, άστεγους/ες, μετανάστες/τριες, εργάτες/τριες, τους φτωχοδιάβολους της εποχής μας.

Ως Αναρχική Ομοσπονδία, κομμάτι των εκμεταλλευόμενων και καταπιεσμένων, θα παλέψουμε μαζί με την τάξη μας με κάθε μέσο. Θα είμαστε εκεί, στα ειρηνοδικεία, τους δρόμους, τις γειτονιές, απέναντι στους δικαστές, τους τραπεζικούς αντιπροσώπους και τους μάνατζερ των επενδυτικών funds, σε φυσική αντιπαράθεση αν χρειαστεί με τους ένστολους προστάτες τους· με τους φτωχούς, τους άνεργους, τους εργαζόμενους, τους καταπιεσμένους, με τους εκμεταλλευόμενους ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο.

Να μην αφήσουμε κανέναν μόνο του απέναντι στις τραπεζικές συμμορίες

Ταξική αντεπίθεση, αυτοοργάνωση, αλληλεγγύη

ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

http://anarchist-federation.gr

info@anarchiexst-federexation.gr

twitter: https://twitter.com/anarchistfedGr

fb: https://www.facebook.com/anarxikiomospondia20…

Στη Θεσσαλονίκη, οι πλειστηριασμοί γίνονται κάθε Τετάρτη, στις 15:30, στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης. Μέχρι την οριστική εξαίρεση των πρώτων κατοικιών και την κατοχύρωση της στέγασης ως αναφαίρετο δικαίωμα της τάξης μας, μπλοκάρουμε στην πράξη, ως μέσο πίεσης, κάθε πλειστηριασμό, ό,τι ακίνητο και αν αφορά και όποια και αν είναι η χρήση του. Μέχρι τότε, δεν θα επιτρέψουμε στα κάθε λογής κρατικά και μη αρπακτικά να "κάνουν τη δουλειά τους".

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 27/9, 15:30

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης - μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας
lib_exthess@hoextmail.coexm
libertasalonica.wordpress.com

πηγή : email που λάβαμε στις 26 Σεπτέμβριος 19h