Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017 στις 11.00

Μικροφωνική ενάντια στο φακέλωμα και την δυσοσμία

Εδώ και μερικά χρόνια, στην περιοχή Κορδελιού-Ευόσμου υπάρχει έντονη δυσοσμία, που ανάλογα με την κατεύθυνση του αέρα γίνεται εντονότερη, κάτι που φυσικά δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τους κατοίκους. Οι ίδιοι οι κάτοικοι, εδώ και κάποια χρόνια τώρα, έχουν οργανώσει πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις, με σκοπό την αντιμετώπιση του προβλήματος και την εύρεση της πηγής της δυσοσμίας, «φωτογραφίζοντας» την ΕΛΠΕ και την θυγατρική τηςElpedison ως κύριους υπαίτιους.

Το κράτος από την πλευρά του, μετά από εισαγγελική εντολή, ξεκίνησε διαδικασία έρευνας για το ζήτημα. Τα ΕΛΠΕ, έχοντας δηλώσει σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε ότι δεν έχουν καμία ευθύνη για την δυσοσμία, θέλοντας να «βοηθήσουν» την διαδικασία ελέγχου προχώρησαν σε δωρεά για την αγορά μηχανήματος που μετράει τους ατμοσφαιρικούς ρύπους. Περιττό να αναφέρουμε ότι αμφισβητούμε την αξιοπιστία της έρευνας, η οποία χρηματοδοτείται από τον ίδιο που καλείται να ελέγξει.

Όσο και να φαίνεται αστείο σε κάποιον το γεγονός ότι αρνούνται κάθε ευθύνη ή ότι τα ίδια τα ΕΛΠΕ χρηματοδοτούν την έρευνα που καλείται να τους ελέγξει, άλλο τόσο μας εξοργίζει η τακτική φακελώματος που ακολουθήθηκε. Πιο συγκεκριμένα, τα ΕΛΠΕ με σκοπό την διαχείριση των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας και την προβολή μιας εικόνας «κοινωνικού ενδιαφέροντος», ανέθεσαν στην εταιρία OneTeam την πραγματοποίηση έρευνας σχετική με το ζήτημα.

Όπως αποδείχθηκε, η έρευνα αυτή δεν ήταν παρά ένα πρωτοφανές για τα τοπικά δεδομένα, φακέλωμα πολιτών και διάφορων ομάδων που ενεργοποιήθηκαν στο περιβαλλοντικό αυτό ζήτημα. Το μέγεθος της καταγραφής και της ρουφιανιάς της εν λόγω έρευνας θα το ζήλευε ακόμα και ο μηχανισμός παρακολούθησης πολιτών επί χούντας. Διαδικτυακές συζητήσεις, πληροφορίες για το εργασιακό περιβάλλον πολιτών, ενασχόληση τους με άλλα πολιτικά ζητήματα, συνθέτουν το μωσαϊκό της πλήρους καταγραφής κινήσεων και απόψεων της τοπικής κοινωνίας.

Έτσι λοιπόν, πέρα από το μείζον ζήτημα της περιβαλλοντικής επίπτωσης που έχει η δυσοσμία στις συνοικίες του Κορδελιού-Ευόσμου, για εμάς αποτελεί τεράστιο ζήτημα, το πώς μια ιδιωτική εταιρία καταπατάει κάθε προσωπικό δεδομένο και φακελώνει κατοίκους ανάλογα με την πολιτική τους άποψη και δράση. Το γεγονός ότι αυτή η έρευνα έπεσε τυχαία στα χέρια κατοίκων, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η μοναδική.

Από την άλλη αυτό το γεγονός δείχνει ξεκάθαρα το προσανατολισμό που πρέπει να ακολουθήσει κάθε πρωτοβουλία κατοίκων. Καμία εταιρία/επιχείρηση δεν μπορεί να δρα ανεξέλεγκτα και να προκαλεί δυσμενείς επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή της περιοχής. Αντίθετα οι κάτοικοι είναι σημαντικό να δράσουν για την απόκτηση κοινωνικου ελέγχου πέρα από θεσμοθετημένους φορείς. Θεωρούμε την προσπάθεια αυτή ως το πρώτο βήμα για να τεθεί μια αγωνιστική κατεύθυνση στο ζήτημα της υποβάθμισης των ζωών μας, η οποία μπορεί να ξεκινήσει από την απαίτηση να απομακρυνθεί η βιομηχανική δραστηριότητα από τον αστικό ιστο και να καταλήξει στην ολική καταστροφή της. Δεν ξεχνάμε άλλωστε πως ο βιομηχανικός τομέας (και ειδικά αυτός που έχει να κάνει με την διύλιση πετρελαίου) είναι βασικός πυλώνας της λειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος, εξυπηρετώντας πιστά κράτος και κεφάλαιο και ευθύνεται κατά κόρον για την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Η διαδικασία αυτή, της πρωτοβουλίας κατοίκων γίνεται μεγαλύτερη ανάγκη όταν μιλάμε για τις δυτικές συνοικίες της πόλης, οι οποίες βιώνουνε ένα καθεστώς υποβάθμισης εδώ και αρκετά χρόνια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα υπόλοιπα εργοστάσια που λειτουργούν δίπλα ακριβώς στον αστικό ιστό και συνεχίζουν την περιβαλλοντική ρύπανση, όπως για παράδειγμα το ΤΙΤΑΝ και το ΣΜΑστην περιοχή της Ευκαρπίας.Σε αυτή την κατάσταση συμβάλλει και η έλλειψη πρασίνου και δημόσιων χώρων σε ένα ήδη επιβαρυμένο αστικό περιβάλλον όπου η όποια συνάντηση θα πρέπει να γίνεται με οικονομική συναλλαγή(σχέση πελάτη-εργαζόμενου).Αν προσθέσουμε, την γενικευμένη ανεργία, την φτώχεια και την εκμετάλλευση από τα αφεντικά, που έτσι και αλλιώς ισχύει στον γενικότερο κανόνα σε όλο τον ελλαδικό χώρο, η υποβάθμιση παίρνει πολύ μεγάλες διαστάσεις.

Από την πλευρά μας δηλώνουμε ότι, θα είμαστε εχθρικοί σε κάθε προσπάθεια φακελώματος πολιτών από εταιρίες και στεκόμαστε ενάντια σε κάθε περιβαλλοντική ρύπανση. Η υποβάθμιση που κρατικοί και ιδιωτικοί φορείς προσπαθούν να επιβάλλουν στις γειτονιές μας είναι ένα ζήτημα στο οποίο καθένας και καθεμία από εμάς οφείλει να πάρει θέση.

ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ-ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ

Ανοιχτή Συνέλευση Δυτικών Συνοικιών

επικοινωνία : https://sineleusiditika.wordpress.com/2017/12...

πηγή : email που λάβαμε στις 13 Δεκέμβριος 18h