Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017 στις 18.00

4 καλέσματα : 1 2 3 4

Πορεία αλληλεγγύης στη Mundo Nuevo ενάντια στις κατασταλτικές μεθοδεύσεις

ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ MUNDO NUEVO-ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ

Τις τελευταίες μέρες το τμήμα Προστασίας Πολιτεύματος της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης παραδίδει κατ' οίκον κλήσεις σε όλη την Ελλάδα με τις οποίες ζητά από 16 άτομα να προσέλθουν σε προανακριτική εξέταση ώστε να δώσουν εξηγήσεις σε σχέση με την κατάληψη του κτηρίου. Μόνο κριτήριο για την επίδοση των κλήσεων αποτέλεσε να έχει πραγματοποιηθεί εξακρίβωση στοιχείων στα άτομα κάποια στιγμή στο παρελθόν.

Η νέα αυτή κατασταλτική μεθόδευση που στήνουν οι εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές υπό τις οδηγίες της κυβέρνησης στοχεύει:

• στην τρομοκράτηση των νέων αγωνιστών που έρχονται σε επαφή με τους χώρους ζύμωσης και ανάπτυξης των επαναστατικών αναρχικών ιδεών, στέλνοντας «προειδοποιητικά μηνύματα»

• στην απομόνωση των πολιτικών και κοινωνικών χώρων του κινήματος από τους φυσικούς τους συμμάχους: τους νέους, τους φοιτητές, τους ανέργους και τους εργαζόμενους, επιχειρώντας την ποινικοποίηση της παρουσίας τους μέσα σ' αυτούς.

• στη στοχοποίηση αναρχικών αγωνιστών ώστε να κατασκευάσουν νέες διώξεις εναντίον τους, συντηρώντας έτσι κι αναπαράγοντας την κρατική βιομηχανία ποινικοποίησης της πολιτικής ένταξης και της αντικαθεστωτικής δράσης.

Με όλα τα παραπάνω το κράτος επιχειρεί να αμφισβητήσει τον ανοιχτό κοινωνικό χαρακτήρα της κατάληψης και να περιστείλει την πολιτική της δράση μέχρι να την καταστείλει πλήρως.

Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η επίθεση αυτή δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία, αντιθέτως αποτελεί άλλη μια έκφανση της εντεινόμενης συνολικής επίθεσης που έχουν εξαπολύσει κράτος και κεφάλαιο ενάντια στα πληβειακά στρώματα της κοινωνίας. Η κυβέρνηση αναβαθμίζει το νομοθετικό και κατασταλτικό οπλοστάσιο του σύγχρονου ολοκληρωτισμού σε καθημερινή βάση, προσπαθώντας να σβήσει οποιαδήποτε σπίθα αντίστασης στα σχέδια περαιτέρω εκμετάλλευσης, καταπίεσης και εξαθλίωσης που καταστρώνουν τα ντόπια και διεθνή αφεντικά.

Η επιβολή ολοένα και σκληρότερων οικονομικών μέτρων, οι εκδικητικές απολύσεις εργαζομένων και η πύκνωση των εργατικών δολοφονιών στα σύγχρονα εργασιακά κάτεργα, οι συλλήψεις απεργών στα Market In, η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, οι ξυλοδαρμοί όσων αντιστέκονται στους πλειστηριασμούς α΄ κατοικίας, οι διατάξεις του αντι-απεργιακού νόμου και οι διμοιρίες των ΜΑΤ που στέλνονται σε εργατικές παρεμβάσεις όπως στην εταιρεία Aromalab στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, οι συλλήψεις και οι βασανισμοί ακόμα των Τούρκων και Κούρδων αριστερών πολιτικών προσφύγων συμπληρώνουν το παζλ της πολιτικής εξυπηρέτησης της κρατικής επιβολής και της ταξικής κυριαρχίας στο πλαίσιο του σύγχρονου ολοκληρωτισμού.

Εντός μιας νέας θέσμισης όπου το σύστημα τους χρεοκοπημένο συνολικά πια περιορίζει ολοένα τις προηγούμενες πολιτικές «ενσωμάτωσης» για να «υποσχεθεί» μόνο παραπάνω βία, φτώχεια, εξαθλίωση κι αναξιοπρέπεια. Προϋπόθεση αυτής της «προοπτικής» αποτελεί η διάλυση των χώρων αγώνα, οι ποινικές διώξεις και η κρατική τρομοκρατία.

Οι καταλήψεις και τα κέντρα αγώνα μέσω της συνολικής τους πρότασης για μια άλλη πολιτική κοινωνική και πολιτισμική θεώρηση μπορούν να καλλιεργήσουν συνειδήσεις και να συγκροτήσουν τα κοινωνικά υποκείμενα και τις δυναμικές που θα βάλουν ανάχωμα στην επέλαση κράτους-κεφαλαίου. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο χτυπιούνται από την αστυνομία. Γι' αυτό κι εμείς δεν υποχωρούμε ούτε βήμα και τις υπερασπιζόμαστε ως απαραίτητο κομμάτι των ταξικών και κοινωνικών αγώνων.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΝΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ

ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ & ΤΑΞΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΩΝΤΑΣ ΜΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ, ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ

ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ- ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΩΧΗ

Πορεία : Πέμπτη 21/12, Καμάρα στις 18.00

Κατάληψη Mundo Nuevo

πηγή : email που λάβαμε στις 16 Δεκέμβριος 16h


1 2 3 4

ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ MUNDO NUEVO

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ MUNDO NUEVO

που αποτελεί ένα ανοιχτό πεδίο ζυμώσεων και ανάπτυξης των αναρχικών ιδεών και δυναμικό, μαχητικό και αναπόσπαστο μέρος των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων

Από τις 21 Νοέμβρη έχει ξεκινήσει μία νέα κατασταλτική μεθόδευση εναντίον της κατάληψης Mundo Nuevo, στη Θεσσαλονίκη, με το τμήμα Προστασίας Πολιτεύματος της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης να καλεί 16 άτομα -παραδίδοντας τις κλήσεις κατ' οίκον σε όλη την Ελλάδα- να καταθέσουν στη ΓΑΔΘ, στο πλαίσιο προανακριτικής εξέτασης, για τα αδικήματα της διατάραξης οικιακής ειρήνης και κατάληψης δημόσιου κτηρίου κατ΄ εξακολούθηση, που αφορούν στο κτήριο που στεγάζεται η κατάληψη. Το αποκλειστικό κριτήριο βάσει του οποίου καλέστηκαν τα 16 άτομα ήταν πως σε όλους είχε πραγματοποιηθεί, κάποια στιγμή κατά το παρελθόν, εξακρίβωση στοιχείων.

Αυτή τη φορά, οι εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές ενεργώντας στο πλαίσιο της πάγιας κρατικής πολιτικής επιχειρούν να στήσουν έναν κατασταλτικό κλοιό γύρω από την κατάληψη, προλειαίνοντας το έδαφος για εκκένωσή της, στοχεύοντας στην απομόνωση και περιθωριοποίησή της. Έτσι προσπαθούν να αμφισβητήσουν τον ανοιχτό κοινωνικό χαρακτήρα της κατάληψης και να περιστείλουν την πολιτική της δράση στοχεύοντας στην τρομοκράτηση των νέων αγωνιστών/στριών που έρχονται μέσω της δομής σε επαφή με τον αναρχικό αγώνα -στέλνοντάς τους "προειδοποιητικά μηνύματα". Προσπαθούν να αποτρέψουν την είσοδο εργαζόμενων, ανέργων, νεολαίων στο χώρο -ποινικοποιώντας ακόμα και την απλή παρουσία- και εκκινώντας νέους κύκλους διώξεων αναρχικών συντρόφων και συντροφισσών.

Αυτή η κίνηση αποτελεί άλλη μία έκφανση της συντονισμένης και ολομέτωπης επίθεσης που έχει εξαπολύσει το κρατικό-καπιταλιστικό σύστημα στα πληβειακά στρώματα της κοινωνίας με την επιβολή όλο και επαχθέστερων όρων εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Μία επίθεση που κλιμακώνεται στην κατεύθυνση εγκαθίδρυσης του σύγχρονου ολοκληρωτισμού με την αναβάθμιση του νομικού και κατασταλτικού οπλοστασίου της κυριαρχίας, προκειμένου να πνιγεί κάθε φωνή αμφισβήτησης και ανυπακοής. Στο στόχαστρο αυτής της καταστολής είναι οι ακηδεμόνευτοι και αυτοοργανωμένοι κοινωνικοί και ταξικοί αγώνες, γιατί είναι αυτοί που συνεχίζουν να βάζουν φραγμούς στα αντικοινωνικά σχέδια κράτους και αφεντικών. Σε αυτό το πλαίσιο απαγορεύονται παρεμβάσεις σε εργασιακούς χώρους, συλλαμβάνονται απεργοί, εγκληματοποιείται η δράση σωματείων βάσης, ποινικοποιείται η δράση αγωνιζόμενων εργαζομένων, ξυλοκοπούνται φοιτητές, αναρχικά μπλοκ δέχονται επιθέσεις, βασανίζονται αγωνιστές, και ξεδιπλώνονται οι κατασταλτικές επιχειρήσεις εναντίον των πολιτικών καταλήψεων.

Κι αυτό συμβαίνει επειδή οι καταλήψεις αποτελούν δομές του κοινωνικού και ταξικού αγώνα ενάντια στη φτώχεια, την εξαθλίωση, τον κοινωνικό κανιβαλισμό που μας επιβάλλουν οι από τα πάνω και ταυτόχρονα προεικονίζουν το όραμα της απελευθερωμένης κοινωνίας λειτουργώντας οριζόντια και αντιιεραρχικά, στη βάση των αρχών τις ισότητας, της αλληλεγγύης, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης.

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΤΙΣ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΔΟΜΕΣ
ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

ΑΘΗΝΑ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ, ΤΡΙΤΗ 19/12, 18.00

Τοπικό συντονιστικό Αθήνας

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΠΟΡΕΙΑ: ΚΑΜΑΡΑ, ΠΕΜΠΤΗ 21/12, 18.00

Συλλογικότητα για τον Κοινωνικό Αναρχισμό- Μαύρο & Κόκκινο

ΠΑΤΡΑ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: ΕΣΠΕΡΟΣ ΠΛ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΠΕΜΠΤΗ 21/12, 18.00

αναρχική ομάδα "δυσήνιος ίππος"

ΚΕΡΚΥΡΑ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: ΠΛ.ΓΕΩΡΓΑΚΗ ΠΕΜΠΤΗ 21/12, 19.00

αναρχική ομάδα cumulonimbus

ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ|ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ

πηγή : https://athens.indymedia.org/post/1581680/


1 2 3 4

«Kαταλήψεις, όχι προκαταλήψεις…»

''Του χρόνου θα λείπουν κι άλλες χορδές
δεν ξέρω πόσες
αύριο να μετρήσουμε πάλι,
μεθαύριο πάλι, πάλι μεθαύριο,
κι ύστερα όταν όλες χαθούνε να μετρηθούμε κι εμείς
για τελευταία φορά
για τελευταία φορά
κι επιτέλους να πράξουμε''

Τι είναι για εμάς οι καταλήψεις;

Οι καταλήψεις εδαφικοποιούν τις ανάγκες και τις επιθυμίες των υποκειμένων που συμμετέχουν σ' αυτές. Τα προτάγματα των κατειλημμένων χώρων είναι όσα και τα διάφορα εγχειρήματα.

Στο σύνολο τους, οι δομές αυτές λειτουργούν με όρους αυτοοργάνωσης, αλληλεγγύης, οριζοντιότητας (αντιιεραρχικά), δομώντας ουσιαστικά αντιστάσεις ως προς το υπάρχον. Οι καταληψίες απελευθερώνουν έτσι χώρο και χρόνο, διαρρηγνύοντας την αστική νομιμότητα, όχι όμως χωρίς αιτία, αλλά αμφισβητώντας στην πράξη την έννοια της ιδιοκτησίας κεφαλαίου είτε αυτό προέρχεται μέσω μιας μορφής κρατικής είτε ιδιωτικής συσσώρευσης. Με άλλα λόγια, μέσα από τα εγκαταλελειμμένα κτήρια που στα βιβλία του κτηματολογίου λογίζονται σαν ακόμη ένα περιουσιακό στοιχείο συσσωρευμένου πλούτου, κάποιοι άνθρωποι επιλέγουν να στεγαστούν σε αυτούς τους χώρους κυριολεκτικά αλλά και πολιτικά-πολιτισμικά, με συγκολλητική ουσία το στοιχείο της κοινότητας και πυξίδα τα εργαλεία της αυτοδιαχείρισης να τους δώσουν πνοή.

Τα τελευταία 2 χρόνια , το κύμα μετανάστευσης που οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους να εγκλωβιστούν στον χώρο της ελληνικής επικράτειας, δεν μπορούσε παρά να οδηγήσει στη δημιουργία δομών που επιζητούν τη σύνδεση των ντόπιων και μεταναστ(ρι)ών μακριά από λογικές θεσμικής ανάθεσης και επιχειρηματικών διαμεσολαβήσεων (βλ. Μ.Κ.Ο). Δομές λοιπόν, που πέρα από την πρόσβαση στα αναγκαία αγαθά (στέγη, νερό, τροφή, ρεύμα) λειτούργησαν και λειτουργούν σαν κοινότητες αγώνα, αποτελώντας τη δική μας απάντηση απέναντι στη βαρβαρότητα των κρατικών στρατηγικών ολοκληρωτικής διαχείρισης της ανθρώπινης ζωής. Μια απάντηση που θέλει, σε πείσμα των καιρών να αναδείξει τη δυνατότητα εννοιών όπως αυτή της έμπρακτης αλληλεγγύης, να ξεπερνά τις πολιτισμικές διαφορές, το εξατομικευμένο συμφέρον και τον κοινωνικό κανιβαλισμό.

Η σημερινή συγκυρία αποκαλύπτει με τον πιο γλαφυρό τρόπο (βλ. κάθε εβδομάδα πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας), το πως αυτό που μάθαμε να αποκαλούμε ''κρίση'', πέρα από τη φτωχοποίηση της εργατικής τάξης και των μεσαίων στρωμάτων, απλώνει την ομίχλη της και στο πεδίο της στέγασης. Σε μια τέτοια συνθήκη, η απόσυρση κάθε μορφής κοινωνικής μέριμνας συνεπάγεται «τον εξορθολογισμό και την ανάπτυξη», ο σύγχρονος υποψήφιος άστεγος δεν αποτελεί τίποτε παραπάνω από μια παράπλευρη απώλεια στα μάτια των εξουσιαστών μας. Ελάχιστα τα περιθώρια για αδράνεια θα έλεγε κανείς, όταν την ίδια ώρα μας πετούν με τις κλωτσιές έξω από διαμερίσματα, που έτσι και αλλιώς θα προστεθούν στην ήδη τεράστια συλλογή των τραπεζών και του μεσιτικού κεφαλαίου. Όταν ο μικρός ή μεγάλος ιδιοκτήτης αποφασίζει ότι το νοίκι της προπολεμικής τρύπας στην οποία ζούμε, δεν αντιστοιχεί «στα αυξημένα επίπεδα και στη ζήτηση της αγοράς». Όταν οι μαφιόζο-εισπράκτορες κοινοχρήστων μας δίνουν να καταλάβουμε, για τα καλά, ότι η απειλή της έξωσης μετατρέπεται σιγά σιγά σε κανονικότητα. Μια ιστορική προσέγγιση του ζητήματος της κατοικίας μας δίνει τη γνώση και την εμπειρία, να αναγνωρίσουμε πως ανέκαθεν οι αποκλεισμένοι αυτού του κόσμου -από την Δραπετσώνα και το Πέραμα της προσφυγιάς το '30 μέχρι τα πρόσφατα κινήματα στην Ιταλία και την Ισπανία- έβρισκαν τρόπους να οργανωθούν και να διεκδικήσουν το αυτονόητο, με την κατάληψη να αποτελεί πάντα το πιο άμεσο βήμα αγώνα.

Πέρα από τις καταλήψεις που έχουν αμιγώς στεγαστικό ρόλο, υπάρχουν αντίστοιχες που απαντούν πολιτικά στην κυριαρχία και στην αφήγηση της σε διάφορα επίπεδα. Είναι φυσικό, για εμάς, οι δομές αυτές να αποτελούν χώρους συνδιαμόρφωσης, δηλαδή ισοτιμίας του καθένα/μιάς στη λήψη των αποφάσεων, κάτι που σημαίνει ότι μέσα σε αυτές, οι ρόλοι του «κουμανταδόρου» και του «ειδικού» δεν έχουν καμία θέση.

Μέσα από τις διαδικασίες των συνελεύσεων καθώς και άλλου τύπου συζητήσεων όπως π.χ. εκδηλώσεις, αυτομορφώσεις, επιδιώκεται το μοίρασμα της γνώμης του βιώματος και της γνώσης καθώς και το ξεπέρασμα των πιθανών ανισοτήτων μεταξύ των συμμετεχόντων ενώ, παράλληλα, συμβάλλουν στην ανάδειξη της διαφορετικότητας του ατόμου και όχι στο πνίξιμο της στο βωμό μιας «κομματικής ομοιομορφίας»

Επιπλέον, είναι δεδομένο για εμάς, μέσα σε κατειλημμένους χώρους να βλέπουμε πολύ συχνά, εγχειρήματα που θέτουν ως προτεραιότητα το περαιτέρω «άνοιγμα» τους, με στόχο την προσπάθεια για κάλυψη ατομικών και κοινωνικών αναγκών. Κάπως έτσι θα συναντήσει κανείς από συλλογικές κουζίνες, διεξαγωγή μαθημάτων χωρίς αντίτιμο για όλες/ους, μέχρι εγχειρήματα που καταπιάνονται με τις πτυχές της ανθρώπινης δημιουργίας όπως το θέατρο, τη μουσική, τη φωτογραφία, τον χορό κ.α.

Η καταστολή

Οι χώροι αυτοί, λόγω της φύσης τους, αποτελούν ανταγωνιστικές δομές στις κυρίαρχες σχέσεις και για αυτόν ακριβώς το λόγο είναι πάντα στο στόχαστρο της καταστολής που επιλέγει συχνά να τις στοχοποιεί επιχειρώντας να τις σπιλώσει επικοινωνιακά (βλ. αναφορές «εστίες ανομίας» 2012)) και ανάλογα και με τις εκάστοτε κοινωνικές δυναμικές να εκκενώνει καταλήψεις, ενίοτε δίνοντας το μήνυμα -ότι το κράτος και μόνο- κατέχει το μονοπώλιο της διαχείρισης του κοινωνικού καταμερισμού και ως λογική επέκταση την ιδιότητα του μοναδικού πάροχου των δημόσιων αγαθών. Οι τωρινοί κρατικοί διαχειριστές (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝΕΛ) δεν επιλέγουν, όπως άλλοτε, να ονομάσουν «κέντρα ανομίας» τις δομές αυτές αλλά λειτουργούν ως «αντικειμενικοί» διαχειριστές που θέλουν να αποδώσουν τα κτήρια στους νόμιμους κατόχους τους (βλ. εκκλησία, δήμους Α.Ε., Μ.Κ.Ο. ιδιώτες), ώστε να αξιοποιηθούν νομότυπα για «κοινωνικούς- ανθρωπιστικούς» σκοπούς. Προφανώς θα μιλάνε για το κοινωνικό έργο, του να ικανοποιούνται τα προεκλογικά τερτίπια των εκάστοτε γραβατοφορεμένων σαλτιμπάγκων και τα επιχειρηματικά πλάνα ρασοφόρων ποιμένων. Και για να μιλήσουμε με παραδείγματα της πόλης μας : πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε τα γεγονότα, όταν οικογένειες προσφύγων πετιούνται στο δρόμο το ξημέρωμα από τα ΜΑΤ και τα κλιμάκια της Μητρόπολης στέλνουν μπουλντόζες κατεδάφισης την επόμενη μέρα σε έναν τυπικότατο ανταγωνισμό με το Δήμο για το ποιος θα διαχειριστεί το οικόπεδο (της πρώην κατάληψης Ορφανοτροφείου); Ένα χρόνο μετά, βέβαια, τα μπάζα του κτηρίου που προηγουμένως έσφυζε από ζωή, φέρουν ανεξίτηλα χαραγμένα πάνω τους μπόλικους «ανθρωπιστικούς σκοπούς» και τη νομιμότητα που τους αρμόζει.

Πιθανώς να ευαγγελίζονται υποδομές που δυνητικά θα χρησιμοποιηθούν ως φοιτητικές Εστίες. Σ' αυτές, μάλλον, όλο και κάποιος εργολάβος θα χωθεί στα μουλωχτά αργά ή γρήγορα, καθιστώντας το κόστος συντήρησης ασύμφορο. Σαν αυτές δηλαδή στις οποίες μένουν φίλες/οι μας, συμφοιτητές/τριές μας, μην έχοντας πλέον τρεχούμενο νερό, λειτουργικές τουαλέτες και αντιμετωπίζοντας άλλες τόσες ελλείψεις.

Την ίδια στιγμή διαβάζουμε δημοσιεύματα που μιλάνε για τις μιζαδόρικες μπίζνες του ΑΠΘ/εταιρείας αξιοποίησης ακινήτων, με το πρώτο να μισθώνει διαμερίσματα-κληροδοτήματα 200 τ.μ. στο κέντρο (των οποίων η ''αντικειμενική αξία'' ξεπερνά τα 2.000.000 ευρώ) για 200 ευρώ το μήνα έκαστος. Αυτό, βλέπετε, δεν βαφτίζεται «τρομοκρατία» από τα ΜΜΕ, δεν αντιμετωπίζεται με εξοντωτικές δικαστικές ποινές ούτε στοχοποιείται από φασίστες. Για τον απλούστατο λόγο ότι αποτελούν δομικά στοιχεία αυτού το σάπιου εποικοδομήματος που απαρτίζουν τον καπιταλισμό.

Έχει αξία, πάντως, να δούμε τις εντονότερες και συχνότερες επιθέσεις και κατασταλτικές επιχειρήσεις απέναντι σε καταλήψεις και πολιτικά στέκια μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του κράτους και του κεφαλαίου, που συντεταγμένα χαράζουν μια πιο ολοκληρωτική πορεία, ώστε να αντιμετωπίσουν τους δομικούς, εσωτερικούς τους κραδασμούς. Σε μια φάση, όπου η κοινωνική συναίνεση στο κυρίαρχο μοντέλο πολιτικής και οικονομικής οργάνωσης εξασθενεί λόγω της κρατικής και καπιταλιστικής βαρβαρότητας, το σύστημα θωρακίζεται με την εφαρμογή μέτρων έκτακτης ανάγκης, που προβλέπουν εντονότερη επιτήρηση, έλεγχο, καταστολή και διώξεις σε όσους αγωνίζονται και το αμφισβητούν εμπράκτως. Κάπως έτσι υφαίνεται μια ακόμη πτυχή της κυρίαρχης ιδεολογίας, βάση της οποίας είναι ο αποπροσανατολισμός της κοινωνικής βάσης στην αναζήτηση της «πηγής του κακού». Με άλλα λόγια, μας λένε, ότι εσωτερικός εχθρός δεν είναι άλλος από τους αγωνιστές και τα μέσα πάλης τους είναι αυτά που μπαίνουν με τη σειρά τους στο στόχαστρο (απεργία, πολιτικοί χώροι κτλ.).

Για τα κομμάτια, δε, (μετανάστ(ρι)ες εργάτ(ρι)ες) που δεν θεωρούνται στο άμεσο παρόν ως παραγωγικά, διαμορφώνεται ένα καθεστώς εξαίρεσής τους από το λοιπό κοινωνικό σώμα και περιστολής των δικαιωμάτων τους.

Απ' ό,τι φαίνεται το πολιτικό δοχείο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχει αδειάσει. Τα προτάγματα του «ανθρώπινου» καπιταλισμού και του κράτους πρόνοιας ξέφτισαν. Η φούσκα έσκασε, το δανεικό χρήμα σταμάτησε, η δομική κρίση ξέσπασε καιρό πριν και το κεφάλαιο ζητά πλέον επιθετική αναδιάρθρωση. Οι πολιτικές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., συνεπώς, αναπόδραστα απαιτούν επίθεση προς την κοινωνική πλειοψηφία, που (για να μην ξεχνιόμαστε) ευαγγελίζονταν ότι θα σώσει 2 χρόνια πριν. Εξαγγελίες για πρωτογενή πλεονάσματα, ανάπτυξη και έξοδο στις αγορές και λοιπές αρλούμπες δεν αναφέρονται σε κανέναν παρά στα καθάρματα των επενδυτικών funds και των τραπεζικών ομίλων. Η διαχείριση της φτωχοποίησης από την «πρώτη φορά αριστερά», ξερνάει σαν επιθανάτιους ρόγχους υποσχέσεις για κοινωνικά μερίσματα και επιδόματα για άνεργους νέους/ες. Γιατί μας θεωρούν τόσο ηλίθιους ώστε με 483 ευρώ θεωρούν ότι ανακουφίζουμε την εργασιακή μας επισφάλεια, τους πετσοκομμένους μας μισθούς με τα μαύρα μεροκάματα. Από τη στιγμή που το ιδεολόγημα «τα κινήματα στην εξουσία», χρεοκόπησε, ένα μεγάλο κομμάτι των ανθρώπων που πόνταραν τις ελπίδες τους στη θεσμική αλλαγή, γύρισαν απογοητευμένοι στη ζοφερή πραγματικότητα της ιδιώτευσης.

Έτσι, το μόνο ουσιαστικό έργο που έχουν να επιδείξουν είναι αυτό του «διαίρει και βασίλευε» καθώς και της καταστολής, βρίσκοντας απήχηση στα συντηρητικά -κανιβαλιστικά κομμάτια της κοινωνίας ελπίζοντας δυνητικά να προσελκύσουν ψηφοφόρους από τον «ευρύτερο χώρο της δεξιάς», ώστε ο παρών κυβερνητικός σχηματισμός να δυναμώσει και να επεκτείνει την παραμονή του στον κρατικό θώκο (με τη συνεχή στήριξη μερίδας καθεστωτικών ΜΜΕ και τη βοήθεια μαφιόζικων συμφερόντων και ενίοτε όπου είναι δυνατόν φασιστικών παρατρεχάμενων).

Φαίνεται, λοιπόν, πως έχει ανοίξει ένας μεγάλος κύκλος κατασταλτικών μεθοδεύσεων και επιθέσεων σε καταλήψεις και στέκια που ως τώρα περιλαμβάνει τις εκκενώσεις των 3 καταλήψεων στέγης μεταναστ(ρι)ών-προσφύγων τον Ιούλιο του 2016, Ορφανοτροφείο, «Hurriya», Μανδαλίδειο στη Θεσσαλονίκη, την κατάληψη «Ανοιχτό 3ο»στη Σύρο το Φεβρουάριο, την κατάληψη «Βίλα Ζωγράφου» και την κατάληψη στέγης μεταναστ(ρι)ών Δρακοπούλειο στην Αθήνα, τον Μάρτιο, επίθεση από μπάτσους και δικαστικούς στο «Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Αγρινίου» τον ίδιο μήνα, εκκένωση των καταλήψεων στέγης «Albatros»,στην Άνω Πόλη τον Απρίλιο και της κατάληψης στέγης Barricada στη Λάρισα τον Μάιο. Και μόλις αυτόν το Νοέμβριο εκκένωση της κατάληψης GARE στα Εξάρχεια, η οποία επανακαταλήφθηκε. Ταυτόχρονα οι κατασταλτικές βλέψεις και απειλές χτυπούν την πόρτα από μια σειρά καταλήψεων σε όλη την Ελλάδα, όπως είναι οι: Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο, Φάμπρικα Υφανέτ, Λέλας Καραγιάννη 37, Ματρόζου 45, Τερμίτα, Rosa Nera, Ευαγγελισμός, Mundo Nuevo.

Για την κατάληψη Mundo Nuevo

Η Mundo Nuevo τελεί υπό κατάληψη από τις 23 Νοεμβρίου 2015 σε κτήριο ιδιοκτησίας του δήμου Θέρμης, ο οποίος το ενοικίαζε προηγουμένως σε ΜΚΟ ως ξενώνα οικογενειών -αιτούντων άσυλο- προσφύγων για όσο χρόνο έτρεχαν ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης. Όταν τα ποσά σταμάτησαν να ρέουν, οι κάτοικοι εκδιώχθηκαν (κατ' εντολή του εν λόγω δήμου) από τα ΜΑΤ και το κτήριο σφραγίστηκε. Η κατάσταση στην οποία βρισκόταν 2 χρόνια μετά το κτήριο, μαρτυρούσε τις άθλιες συνθήκες του τελευταίου χρονικού διαστήματος διαβίωσης των προσφύγων και ότι τα χρήματα για την υποτιθέμενη αναπαλαίωση που έγινε από δημοτικά κονδύλια έμπαιναν στις βαθιές τσέπες των «από πάνω». Εδώ και δυο χρόνια στο κτήριο γίνονται εργασίες αποκατάστασης με σκοπό να διαμορφώνεται συνεχώς ένας ανοικτός χώρος προάσπισης της ελευθερίας, της αλληλεγγύης, της ισότητας, της αυτοδιαχείρισης. Πέρα από τις πολιτικές συνελεύσεις που δραστηριοποιούνται στην κατάληψη, λειτουργούν επίσης θεατρική, φωτογραφική ομάδα, αναγνωστήριο, δανειστική βιβλιοθήκη, βιβλιοπωλείο, καφενείο και bar. Στην κατάληψη Mundo Nuevo βρίσκεται και η έδρα των εκδόσεων «Ναυτίλος», ενώ πραγματοποιούνται επίσης εκδηλώσεις με προβολές, βιβλιοπαρουσιάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας και συναυλίες.

Η στοχοποίηση της κατάληψης ξεκίνησε από το καλοκαίρι του '17 με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο site voria.gr (από τον δημοσιογράφο Δ. Παπανίκο) περιέχοντας ανακρίβειες και ψευδή στοιχεία για την αξιοποίηση του κτηρίου, αναφερόμενος στους καταληψίες και στις προθέσεις του δήμου Θέρμης. Η στοχοποίηση συνεχίζεται τον Νοέμβριο του '17 με το τμήμα Ασφάλειας Θεσσαλονίκης να παραδίδει κατ' οίκον κλήσεις σε όλη την Ελλάδα με τις οποίες ζητά από 16 άτομα να προσέλθουν σε προανακριτική εξέταση, ώστε να δώσουν εξηγήσεις σε σχέση με την κατάληψη του κτηρίου. Μόνος κοινός παρονομαστής; Εξακριβώσεις στοιχείων που πραγματοποιήθηκαν σε παρελθοντικό χρόνο στην ευρύτερη περιοχή του δυτικού κέντρου της πόλης. Η τελευταία κατασταλτική μέθοδος εντάσσεται στο πλαίσιο αυτών των «πρωτοποριακών», «αθόρυβων» μεθοδεύσεων που ακολουθεί το κράτος με κύριο σκοπό τον εκφοβισμό. Το κράτος επιχειρεί να καταστείλει την πολιτική δράση αλλά και τον κοινωνικό χαρακτήρα της κατάληψης αυτήν τη φορά, χωρίς να προχωρά στην φυσική εκκένωση του κτηρίου, αλλά απομακρύνοντας (υπό το φόβητρο διώξεων) τόσο τα άτομα που δρουν μέσα σε αυτήν όσο και όσους/ες την επισκέπτονται.

Αλληλεγγύη

Η αλληλεγγύη είναι οι έμπρακτες και ζωτικές σχέσεις αλληλοβοήθειας που αναπτύσσουμε με τους ανθρώπους της κοινωνικής και ταξικής μας θέσης. Είναι σχέσεις αμφίδρομες, μεταξύ υποκειμένων, πολιτικών και μη. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας απέναντι στις επιθέσεις που διεξάγει η κυριαρχία. Για μας είναι και πρέπει να είναι ένα διαρκές και συνεκτικό στοιχείο του «στρατοπέδου» μας και όχι ένα ευκαιριακό εργαλείο. Δηλώνουμε λοιπόν πως δεν πρόκειται να αφήσουμε κανένα σύντροφο και καμία συντρόφισσα, κανένα κομμάτι της κοινωνικής και ταξικής μας μεριάς μόνο και αβοήθητο απέναντι στις επιθέσεις και τις διώξεις του κράτους και των μηχανισμών του. Η αλληλεγγύη είναι το συνεκτικό στοιχείο που όχι μόνο ανταπαντά στις επιθέσεις της κυριαρχίας, αλλά είναι και ο σπόρος που εμείς, οι «από τα κάτω» φυτεύουμε και θα καρποφορήσει την πανανθρώπινη χειραφέτηση.

Οι καταλήψεις είναι κέντρα αγώνα

ελευθερίας, ισότητας και αλληλεγγύης.

  • ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ MUNDO NUEVO
  • ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ

-Πορεία αλληλεγγύης στην κατάληψη Mundo Nuevo, Πέμπτη 21/12, 18:00 στην Καμάρα.

Ανοικτή Αναρχική Συνέλευση Φοιτητών/τριών Quieta Movere

πηγή : email που λάβαμε στις 20 Δεκέμβριος 03h


1 2 3 4

ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ MUNDO NUEVO-ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ

Τα τελευταία χρόνια κράτος και παρακράτος επιτίθενται και απειλούν τις κοινωνικές δομές του κινήματος - καταλήψεις και αυτοδιαχειριζόμενους χώρους. Πιο συγκεκριμενά τις τελευταίες μέρες το τμήμα Προστασίας Πολιτεύματος της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης παραδίδει κατ' οίκον κλήσεις σε όλη την Ελλάδα με τις οποίες ζητά από 16 άτομα να προσέλθουν σε προανακριτική εξέταση ώστε να δώσουν εξηγήσεις σε σχέση με την κατάληψη του κτηρίου της ''Mundo Nuevo". Μόνο κριτήριο για την επίδοση των κλήσεων ήταν η εξακρίβωση στοιχείων στα άτομα κάποια στιγμή στο παρελθόν.

Για εμάς αυτές οι τακτικές θυμίζουν κάτι από τα γνωστά είτε είναι εκκενώσεις είτε είναι απειλές ο στόχος είναι ο ίδιος,καταστολή, τρομοκρατία και στοχοποίηση. Όπως έχουμε ξαναπεί,λοιπόν, τέτοιες πρακτικές δεν μας φοβίζουν ούτε μας τρομοκρατούν, αλλά ατσαλώνουν τη συνείδηση και τη θέλησή μας στον αγώνα ενάντια στο φασισμό και στο σύστημα που τον γεννά, τον καπιταλισμό.

Για μας ο ρόλος, των καταλήψεων είναι σημαντικός, καθώς αποτελούν μια προεικόνιση μιας άλλης κοινωνίας μέσα από τον τρόπο που λειτουργούν, δηλαδή χωρίς ιεραρχία, με οριζόντιες και αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. Αποτελούν ακόμα κέντρα αντίστασης απέναντι στην καταστολή του κράτους και του παρακράτους (φασίστες, πρεζέμποροι κτλ) και γι' αυτό στοχοποιούνται. Τέλος, μέσα από διάφορες δομές καλλιεργούν την ανάπτυξη μιας άλλης κουλτούρας, απαλλαγμένης από την εμπορευματοποίηση των μορφών τέχνης μέσα στον καπιταλισμό. Εν ολίγοις οι καταλήψεις για εμάς είναι χώροι ελευθερίας, δημιουργικής ενασχόλησης με την πολιτική, δομές κάλυψης στεγαστικών αναγκών, χώροι δημιουργίας μιας ελεύθερης κουλτούρα αντίστασης στον καπιταλισμό και αλληλεγγύης μεταξύ των καταπιεσμένων, και ως τέτοιες θα τις υπερασπιστούμε.

Θα θέλαμε, τέλος, να τονίσουμε ότι παρά τις τελευταίες απειλές εκκενώσεων που υπάρχουν τόσο στην πόλη μας όσο και αλλού, εμείς στεκόμαστε αλληλέγγυοι-ες στις καταλήψεις που απειλούνται είτε από τις αρχές είτε από τις επιθέσεις φασιστών και θα είμαστε εκεί για να τις στηρίξουμε. Εκφράζουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας στην mundo nuevo και στηρίζουμε την περιφρούρησή της, δηλώνοντας ότι δεν θα αφήσουμε καμία κατάληψη έρμαιο στα χέρια των αρχών.


Να υπερασπιστούμε τους χώρους μας,
ως σημεία ρήξης με το πλέγμα των εκμεταλλευτικών σχέσεων,
αντίστασης και πραγμάτωσης των προταγμάτων μας
για μια κοινωνία ισότητας και ελευθερίας.

Libertatia όμαδα για τον ελευθεριακό κομμουνισμό

Πορεία : Πέμπτη 21/12, Καμάρα στις 18.00

πηγή : http://libertatiasquat.blogspot.com/2017/12/m...