Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018 στις 12.00

Μικροφωνική συγκέντρωση - Αλληλεγγύη στην αγωνιζόμενη ΒΙΟ.ΜΕ.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΟ.ΜΕ.!

ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΚΙ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΤΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ

Έχουν περάσει σχεδόν 5 χρόνια από την απόφαση των εργατών της ΒΙΟ.ΜΕ. (Βιομηχανικής Μεταλλευτικής) να αντισταθούν στη μάστιγα της ανεργίας και της φτώχειας, καταλαμβάνοντας το εργοστάσιο και τα μέσα παραγωγής. Έτσι ξεκίνησε ο δικός τους αγώνας εδραίωσης της αυτοδιαχείρισης και της συναπόφασης στον εργασιακό χώρο. Βέβαια, ένα τόσο ριζοσπαστικό εγχείρημα δε θα μπορούσε να μην προκαλέσει αντιδράσεις. Ας γυρίσουμε όμως λίγο το χρόνο πίσω..

Αμέσως μετά την κατάληψη του πτωχευμένου εργοστασίου, οι εργοδότες του, δηλαδή ο όμιλος Φιλίππου μαζί με τη μητρική εταιρεία Φίλκεραμ που επίσης βρίσκεται σε πτώχευση, ξεκίνησαν μια διαδικασία αναγκαστικής εκποίησης της ακίνητης περιουσίας της εταιρείας και των εγκαταστάσεων της με αρχικό ποσό τα 30.000.000 €. Συγκεκριμένα από τις 26/11/2015 μέχρι και τις 20/10/2016 πραγματοποιήθηκαν 5 αποτυχημένες προσπάθειες πλειστηριασμών. Το ποσό της εν λόγω εξαγοράς ανέρχεται σήμερα στα 21.000.000 €. Το παράδοξο, όμως, στην όλη κατάσταση είναι ότι οι εργάτες της Φίλκεραμ συναινούν στο ξεπούλημα του εργοστασίου, προασπίζοντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου και αγνοώντας ότι η εργοδοσία τους πέταξε στο δρόμο. Απέναντι σε όλα αυτά, το αίτημα της ΒΙΟ.ΜΕ. αφορά την εξαίρεση των εγκαταστάσεων των χώρων παραγωγής από τον πλειστηριασμό και την παραχώρηση της χρήσης τους στους ίδους τους εργάτες, προκειμένου να μην παρακωλυθεί η παραγωγική διαδικασία.

Ωστόσο, η ΒΙΟ.ΜΕ. δεν είναι αντιμέτωπη μόνο με την εχθρική στάση της εργοδοσίας, αλλά βρίσκεται και στο επίκεντρο μιας πολιτικής επίθεσης που συχνά παίρνει τη μορφή αστυνομικής καταστολής. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση, ενώ προφασίζεται τη στήριξη κοινωνικών κινημάτων, στην πραγματικότητα απροκάλυπτα επιδεικνύει την εύνοιά της προς τους εργοδότες επιτρέποντας τον ένα πλειστηριασμό μετά τον άλλο. Η σημασία, όμως, του παραδείγματος της ΒΙΟ.ΜΕ. υπερβαίνει πολιτικές και δικαστικές αντιπαραθέσεις. Στόχο της αποτελεί η ύπαρξη όλο και περισσότερων αυτοδιαχειριζόμενων εγχειρημάτων, όπου οι χώροι εργασίας μετατρέπονται σε χώρους δημιουργίας και αυτοδιάθεσης. Έτσι, έναντι στη συνεχώς αυξανόμενη δυναμική της, το σύστημα φανερώνει το πιο σκληρό του πρόσωπο, ίσως από φόβο ανάδειξης ενός μαζικού κινήματος καταλήψεων από ανθρώπους που μπορούν να ονειρεύονται και να διεκδικούν μια ζωή με αξιοπρέπεια.

Βέβαια οι πλειστηριασμοί δεν αφαιρούν μόνο το δικαίωμα στην εργασία. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες "βάρβαρων" εκδιώξεων ανθρώπων από τα ίδια τους τα σπίτια. Με το πρόσχημα της οφειλής χρεών στο κράτος και στις τράπεζες και δίχως να λαμβάνουν υπόψη την οικονομική τους κατάσταση πραγματοποιούνται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, πλήττοντας τις βασικές ανάγκες διαβίωσης και στερώντας την δυνατότητα στέγασης. Έχει έρθει, λοιπόν, η ώρα να δώσουμε ένα τέλος σε αυτήν την απάνθρωπη υποβάθμιση της ζωής και να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν, απέναντι σε νόμους και αποφάσεις που συντηρούν τις ταξικές διαφορές και την κοινωνική ανισότητα με όπλο μας την αλληλεγγύη!

- Καλούμε όλους/ες όσους/ες αντιλαμβάνονται τη ΒΙΟ.ΜΕ. ως τη δική τους προσπάθεια διεκδίκησης ενός καλύτερου κόσμου να στηρίξουν το δύσκολο αγώνα της.

- Στεκόμαστε στο πλευρό του σωματείου εργατουπαλλήλων της ΒΙΟ.ΜΕ. και μπλοκάρουμε κάθε προσπάθεια για πλειστηρισμό 11, 18 και 25 Γενάρη από τις 11 το πρωί στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης.

- Προσκαλούμε στην εκδήλωση για το ζήτημα των πλειστηριασμών την Τρίτη 9 Γενάρη στις 18.30 στο αμφιθέατρο Β (ισόγειο) του νέου κτιρίου Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ.

επικοινωνία: studexents_solexidarityvexiome@espexiv.net

Ομάδα φοιτητών/φοιτητριών για την αλληλεγγύη στον αγώνα της ΒΙΟ.ΜΕ.

πηγή : email που λάβαμε στις 4 Ιανουάριος 19h