Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018 στις 18.00

Αντιφασιστική συνέλευση

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ, Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ

Ιστορικά, Μακεδονία δεν είναι ούτε μόνο η Π.Γ.Δ.Μ., ούτε μόνο το ελληνικό κομμάτι της. Η «αρχαία Μακεδονία» μοιράζεται κυρίως στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Π.Γ.Δ.Μ., με πολύ μικρά κομμάτια της να υπάρχουν και σε άλλες Βαλκανικές χώρες. Το ξέσπασμα των Βαλκανικών πολέμων (1912-1913) που έφερε και το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οδήγησε στην έξαρση του εθνικισμού στην περιοχή της Μακεδονίας, με τη δημιουργία εθνικών κρατών. Εθνικιστές από την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Βουλγαρία προέβησαν σε εγκλήματα κατά του άμαχου και φτωχού πληθυσμού της περιοχής, ο οποίος αποτελούνταν από ελληνόφωνους, σλαβόφωνους, Τούρκους, Εβραίους κ.α. και υπέφερε από τα βασανιστήρια των χριστιανών-μουσουλμάνων εθνικόφρονων της κάθε πλευράς.

To «Μακεδονικό ζήτημα» εμφανίζεται στις αρχές του '90, μετά τη διάλυση της Ενιαίας Γιουγκοσλαβίας. Τότε, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, για να αντλήσει πολιτικά οφέλη, συμμετέχει στη διοργάνωση εθνικιστικού συλλαλητηρίου, όπου δίνει χώρο για έκφραση διαφόρων φασιστικών σκουπιδιών που προβαίνουν σε ξυλοδαρμούς πολιτών και επιθέσεις σε καταλήψεις. Τότε γίνεται γνωστή και η Χρυσή Αυγή. Δύο δεκαετίες μετά, το σκηνικό επαναλαμβάνεται. Στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης στις 21/01 οι ναζί της Χρυσής Αυγής δεν κρύφτηκαν, αλλά έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα από τους παρευρισκόμενους. Ενώ όλο τον υπόλοιπο χρόνο βρίσκονται κρυμμένοι στις τρύπες τους, η Εκκλησία, η Δεξιά και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τους δίνουν ξανά το χέρι και τους φέρνουν στο προσκήνιο. Με τις πλάτες των «αγνών πατριωτών» και την κάλυψη της αστυνομίας, χρυσαυγίτες και άλλες ναζιστικές ομάδες επιτίθενται σε αντιφασίστες και καίνε την κατάληψη Libertatia.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, το γεγονός ότι όλο αυτό το «εξαγριωμένο πλήθος» δεν επιτέθηκε ούτε σε εκείνους που υποβαθμίζουν συνεχώς τα εργατικά μας δικαιώματα, ούτε σε εκείνους που πλειστηριάζουν πλέον μέχρι και τις πρώτες κατοικίες, ούτε σε εκείνους που ιδιωτικοποιούν τα δημόσια αγαθά, ούτε σε εκείνους που καταστρέφουν τα βουνά της Χαλκιδικής για χάρη ενός μεγαλοεργολάβου. Πως να το κάνουν άλλωστε; Τραπεζίτες, μεγαλοεργολάβοι και βιομήχανοι είναι αυτοί που τους χρηματοδοτούν για να τους κάνουν τη δουλειά. Επέλεξε, αντιθέτως, να επιτεθεί σε όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια σε όλα αυτά, σε όσους προσπαθούν με κόπο και πείσμα για μια κοινωνία ελευθερίας, αλληλεγγύης, ισότητας και δικαιοσύνης. Ποιούς εξυπηρετεί λοιπόν η έξαρση του εθνικισμού: τα ντόπια και διεθνή αφεντικά, την αστική τάξη.

Δεν δεχόμαστε καμία δικαιολογία από οποιονδήποτε επιλέξει να διαδηλώσει παρέα με τους δολοφόνους του Παύλου Φύσσα, με τους υμνητές του Χίτλερ και των SS, με εκείνους που σηκώνουν χουντικές σημαίες και χαιρετάνε ναζιστικά, με όσους μαχαιρώνουν μετανάστες και αντιμετωπίζουν τις γυναίκες ως κατώτερες υπάρξεις. Στην Κρήτη ιδιαίτερα, είναι ντροπή για όποιον βρεθεί πλάι στους απογόνους εκείνων που έκαψαν τη Βιάννο και τ' Ανώγεια, πλάι στους αμετανόητους ιδεολογικούς υποστηρικτές εκείνων που σκότωσαν, βίασαν και βασάνισαν τους παπούδες και τις γιαγιάδες μας. Και για να ξέρουμε τι λέμε, ο κεντρικός ομιλητής του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης, ο πρώην στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος, διαθέτει εξαιρετικές σχέσεις με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής και με τον ακροδεξιό χώρο γενικά. Κανείς δεν μπορεί να πει πως παραπλανήθηκε, όποιος συμμετάσχει στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία θα στηρίξει καθαρά την τοπική συμμορία της Χρυσής Αυγής, αυτούς που πριν μερικές μέρες παραλίγο να σκοτώσουν αντιφασίστες στην λεωφόρο Δικαιοσύνης, τρέχοντας με ένα τζιπ καταπάνω τους.

Το ξέρουμε καλά πως ο εθνικισμός είναι το άλλο όνομα του φασισμού. Κοιμάσαι εθνικιστής και ξυπνάς φασίστας. Εθνικισμός σημαίνει μίσος για όσους δεν έτυχε να γεννηθούν στην ίδια χώρα με εμάς και ηιστορία έχει αποδείξει πως οι εθνικισμοί πάντα οδηγούν σε πόλεμο, θάνατο, καμμένα σπίτια, βιασμούς, ουρλιαχτά, ορφανά παιδιά, ξεριζωμό. Γιατί μια ιδέα που βασίζεται στο μίσος, δεν μπορεί να αναπαράγει παρά μίσος και θάνατο. Στεκόμαστε μαχητικά απέναντι σε κάθε εθνικισμό, είτε προέρχεται από την Ελλάδα, είτε από την Π.Γ.Δ.Μ. είτε από οποιαδήποτε άλλη περιοχή. Είμαστε εδώ και αγωνιζόμαστε για την αδελφοσύνη των λαών, για την αρμονική συνύπαρξή και συνεργασία τους. Θέλουμε έναν κόσμο, όπου οι λαοί θα σέβονται τις διαφορές τους και αντί να πολεμάνε ο ένας τον
άλλον, όλοι μαζί θα στρέφονται ενάντια σε όσους τους καταπιέζουν και τους εκμεταλλεύονται καθημερινά. Ο πραγματικός εχθρός των Βαλκανικών λαών είναι ο εθνικισμός.

Ο αντιφασισμός και ο αντιεθνικισμός για εμάς, θα έπρεπε να αποτελούν σημαντικό συνειδησιακό καθήκον της τάξης μας. Η μόνη ενότητα που αναγνωρίζουμε, είναι η ταξική ενότητα των καταπιεσμένων και των εκμεταλλευόμενων κάθε χώρας. Σημαία μας η ταξική αλληλεγγύη και όχι οι εθνικές σημαίες του κράτους και του κεφαλαίου. Θα σταθούμε ανάχωμα, με την πολιτική και τη φυσική μας παρουσία, μαχητικά και ανυποχώρητα, μπροστά σε οποιοδήποτε εθνικιστικό και φασιστικό
μόρφωμα. Καλούμε τον κόσμο του Ηρακλείου να συσπειρωθεί απέναντι στον εθνικισμό, να προτάξει τις αξίες της διεθνιστικής αλληλεγγύης και της αδελφοσύνης των λαών και να τον στείλει μια για πάντα στα σκουπίδια της ιστορίας.

ΣΚΟΠΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΕΧΟΥΜΕ ΚΟΙΝΟ ΕΧΘΡΟ
ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟ ΜΙΣΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ... πάμφτωχη

Αντιφασιστική Συνέλευση Ηρακλείου Κρήτης

ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ:

Αντιφασιστική συγκέντρωση με αφορμή τη δίκη του Κασιδιάρη στο Ηράκλειο: Πέμπτη 1/2, 9.00, Δικαστήρια

Αντιφασιστική συνέλευση: Παρασκευή 2/2, 18.00, Κατάληψη Ευαγγελισμού

Αντιεθνικιστική-Αντιφασιστική Συγκέντρωση: Κυριακή 4/2, 12.00, Λιοντάρια

πηγή : https://athens.indymedia.org/post/1583279/