Σάββατο 17 Μαρτίου 2018 στις 21.00

Προβολή ταινίας και συγκέντρωση χρημάτων για ρώσους αναρχικούς

Οι προβολές θα ξεκινήσουν από τις 9μμ.

16/3 - Ustav Republike Hrvatske.

Μια ταινία για τις ζωές τεσσάρων ανθρώπων που ζουν στο ίδιο κτίριο, στο Ζάγκρεμπ, αλλά αποφεύγουν ο ένας τον άλλον εξαιτίας των διαφορών τους όσον αφορά την εθνικότητα, τη θρησκεία και τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις.

17/3 - Η επιστροφή.

Η πρώτη και ίσως η καλύτερη ταινία του Andrey Zvyagintsev που είναι γνωστός για το Leviathan και το Loveless. Μια ταινία για την ξαφνική επιστροφή του πατέρα δυο αγοριών τον οποίο μέχρι τότε είχαν δει μόνο από φωτογραφίες.

Μετά τις ταινίες θα ακολουθεί χαλαρή συζήτηση για όποια/ον το επιθυμεί. Σας περιμένουμε όλες και όλους εκεί.

Για τις τελευταίες εξελίξεις κατασταλτικών ενεργειών και βασανισμών Ρώσων αντιφασιστών και αντιεξουσιαστών.

Από το τέλος του 2017 μέχρι και τους δύο πρώτους μήνες του 2018 ένα κύμα πρωτοφανούς καταστολής ξέσπασε στη Ρωσία ενάντια στον αντιεξουσιαστικό χώρο με προφανώς κατασκευασμένες κατηγορίες. Η υπόθεση έχει μείνει γνωστή ως υπόθεση της Πένζα, καθώς από εκείνη την πόλη ξεκίνησαν οι πρώτες συλλήψεις. Η υπόθεση αφορά δεκάδες συλλήψεις, κατηγορίες για ανατροπή πολιτεύματος και πιο πρωτοφανώς- βασανισμούς στα κρατητήρια με ηλεκτροσόκ. Οι αντιεξουσιαστικές ομάδες της Ρωσίας αποδίδουν την επίθεση στο γεγονός ότι ο αναρχικός χώρος τους τελευταίους μήνες έχει εμπλακεί ενεργά σε αντι-εκλογική προπαγάνδα σε μια συγκυρία που μεγάλο κομμάτι του ρωσικού πληθυσμού (σύμφωνα με ρωσικές δημοσκοπήσεις) φαίνεται να απέχει από τις εκλογές καθώς τις θεωρεί χωρίς νόημα. Σε ένδειξη αλληλεγγύης στους ρώσους αντιφασίστες και αντιεξουσιαστές, έχει γίνει κάλεσμα για πανευρωπαϊκή ημέρα δράσεων στις 18 Μαρτίου. Στις 16-17 Μαρτίου, διοργανώνεται σειρά προβολών στο Ελευθεριακό εργαστήρι κινηματικών υποδομών στον Κεραμεικό. Ακολουθούν δύο σύντομα κείμενα συντρόφων από τη Ρωσία τα οποία περιγράφουν την κατάσταση και καλούν και στη δράση αλληλεγγύης.

#1.

Συλλήψεις αναρχικών στη Πένζα και στην Πετρούπολη

Η ρωσική ασφάλεια, κατασκευάζει πλαστές κατηγορίες για αναρχικούς από την Πετρούπολη και την Πένζα, τους οποίους κατονομάζει ότι συμμετέχουν σε "τρομοκρατική ομάδα" με το όνομα " δίκτυο" και οι οποίοι είχαν σαν σκοπό τρομοκρατικές ενέργειες κατά τις προεδρικές εκλογές τον Μάρτιο του 2018 στη Ρωσία, καθώς και κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, το οποίο θα διεξαχθεί στην Ρωσία το καλοκαίρι του ίδιου έτους.

Η ποινική υπόθεση για την "τρομοκρατική ομάδα" ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2017 στην Πένζα. Τότε στη διάρκεια μιας εβδομάδας, συνέλαβαν τους Igor Zorin, Iliu Sakurski, Basiliy Kuksov, Dimitry Pcelincev και Andrey Tsernov. Την ίδια ώρα συλλαμβάνουν και στην Πετρούπολη τον Arman Saginbav και τον έκαναν μεταγωγή στην Πένζα. Τον Ιανουάριο του 2018 συλλαμβάνουν στην Πετρούπολη τον Viktor Filinikov (τον οποίο πρακτικά απαγάγουν ενώ πήγαινε προς το αεροδρόμιο και χρειάστηκε μία μέρα για να γίνει γνωστό το που βρίσκεται) και τον Igor Siskin.

Οι ντόπιοι ακτιβιστές από την Πένζα διηγήθηκαν ότι με το που τους συνέλαβαν, τους φόρτωσαν όπλα, αναγκάζοντας τους να τα αγγίξουν και μετά τους βασάνισαν. Για βασανιστήρια μίλησαν αρκετοί από τους συλληφθέντες, ακόμα και ο Ilya Kapustin τον οποίο απελευθέρωσαν ως μάρτυρα. Ο μόνος που δεν μίλησε και δεν ανέφερε τίποτα ήταν ο Igor Siskin αν και οι γιατροί διέγνωσαν βλάβες στα μάτια από χτυπήματα, πολλαπλά αιματώματα και μώλωπες καθώς και εγκαύματα στο σώμα τα οποία έμοιαζαν να έχουν γίνει από ηλεκτρικό ρεύμα.

Λίγο μετά, στο Τσελιάμπινσκ, στις 18 Φεβρουαρίου, συνέλαβαν άτομα για την ανάρτηση πανό με σύνθημα "η FSB είναι ο μόνος τρομοκράτης". Το πανό είχε αναρτηθεί σε αλληλεγγύη με τους αναρχικούς της Πένζα και ενάντια στις προεδρικές εκλογές. Οι δύο βασικοί συλληφθέντες Dmitry Tsibukovski και Dmitry Semenov αν και αφέθηκαν σχετικά γρήγορα, είπαν ότι τα μέλη της αστυνομίας τους βασάνισαν με ηλεκτροσόκ στα πόδια με σκοπό να παραδεχτούν την ενοχή τους για το Banner. Ταυτόχρονα συλλήψεις και ανακρίσεις έγιναν στην Κριμαία, με τον αναρχικόEvgenyi Karakasev να κατηγορείται για διάδοση "ιδεών κοινωνικής αστάθειας" και για "δημόσια επικρότηση της τρομοκρατίας". Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φυλακή SIZO-1 στη Συμφερόπολη.1

#2

Ξεκίνησε η συλλογή χρημάτων για την υποστήριξη των ρώσων αντιεξουσιαστών ώστε να πληρωθούν οι δικηγόροι, για την ποινική υπόθεση της Πένζας και της Πετρούπολης. Την παρούσα στιγμή βρίσκονται στην φυλακή δύο άτομα στην Α. Πετρούπολη και πέντε στην Πένζα. Αρκετοί ακόμα έχουν καλεστεί ως μάρτυρες και εμπλεκόμενοι στην υπόθεση. Επίσης έχουν γίνει έρευνες σε σπίτια συντρόφων και έχει κλαπεί από την αστυνομία προσωπικός εξοπλισμός (υπολογιστές, κινητά, κτλ). Είναι πιθανόν να συνεχιστεί κάτι τέτοιο. Όλα αυτά δικαιολογούνται βάσει της υπόθεσης για την συμμετοχή και σύσταση "τρομοκρατικής οργάνωσης".[…] Οι συλληφθέντες και οι εμπλεκόμενοι χρειάζονται οπωσδήποτε οικονομική βοήθεια για δικαστικά έξοδα. Αν και είναι δύσκολο να αξιολογηθεί πόσο θα είναι το συνολικό κόστος της υπεράσπισης τους, αλλά θα είναι σίγουρα κοντά στα 200.000 ρούβλια (3.000 ευρω) τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες2. Στις 18 Μάρτη έχει οριστεί ως διεθνής μέρα αλληλεγγύης στους ρώσους αναρχικούς3.

Στα πλαίσια της αλληλεγγύης για την οικονομική στήριξη των ρώσων συντρόφων το blog Our baba doesn't say fairy tales διοργανώνει την Παρασκευή 16 και Σάββατο 17/3/18 προβολές κινηματογραφικών ταινιών από την ανατολική ευρώπη στο ελευθεριακό εργαστήρι κινηματικών υποδομών στον Κεραμεικό. Την δεύτερη μέρα για να μαζευτούν χρήματα θα ακολουθήσει party με ρωσική και ουκρανική rave. Καλούμε όσες και όσους θέλουν να στηρίξουν, να έρθουν, να τους δούμε να μας δούν, να μιλήσουμε, να ενημερωθούμε και να περάσουμε καλά.

Υποσημειώσεις.

1Πηγή https://avtonom.org/news/obzor-repressiy-2017…

2Πηγή https://avtonom.org/news/proyavite-solidarnos… (μερικά από τα άτομα που αναφέρονται ως φυλακισμένα απελευθερώθηκαν, ύστερα από διαμαρτηρίες αλλά είναι ακόμα υπόδικοι, ή σε κατ' οίκον περιορισμό.

3Πηγή https://avtonom.org/news/prizyv-k-akciyam-sol…

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/73688/