Κυριακή 1 Απριλίου 2018 στις 9.30 πμ

Ποτέ δουλειά την Κυριακή!

Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για Συντονισμό στο Ηράκλειο

Ποτέ δουλειά την Κυριακή!

Την Κυριακή 1η Απριλίου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά. Μετά τις Κυριακές που τα μαγαζιά παρέμειναν ανοιχτά μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων στο όνομα της «καλύτερης δυνατής εξυπηρέτησης των καταναλωτών εν όψει εορτών», η σημερινή Κυριακή έρχεται να προστεθεί στις 32 Κυριακές του χρόνου με ανοιχτά καταστήματα και οι εργαζόμενοι στο εμπόριο καλούνται να δουλέψουν ξανά.

Για άλλη μια Κυριακή οι εργαζόμενοι θα θυσιάσουν τον εναπομείναντα ελεύθερο χρόνο τους στο βωμό των κερδών, δήθεν για να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη που ευαγγελίζονται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το κεφάλαιο και η Ε.Ε. Οι απλήρωτες υπερωρίες, οι πενιχροί μισθοί, η κούραση και η θυσία της προσωπικής τους ζωής παγιώνονται στη προσπάθεια του κεφαλαίου για περαιτέρω κέρδη.

Ως Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για Συντονισμό στο Ηράκλειο, θεωρούμε ότι η επίθεση στην Κυριακάτικη αργία δεν είναι ξεκομμένη από την ολομέτωπη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι συνολικά. Λαμβάνει χώρα με φόντο το «κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης» από την κυβέρνηση με τους «θεσμούς» που έρχεται να σημάνει νέα μέτρα με ιδιωτικοποιήσεις, περικοπές συντάξεων αλλά και χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία.

Η λυσσαλέα επίθεση στην Κυριακάτικη αργία έρχεται να δέσει με τα ελαστικά ωράρια, τα κλεμμένα ρεπό/άδειες, την εντατικοποίηση, την απλήρωτη υπερεργασία/υπερωρία. Άλλωστε διαχρονικά το εμπόριο ήταν ο δοκιμαστικός σωλήνας για μια σειρά αντεργατικών μέτρων (βλ. ωρομίσθιο, σπαστά ωράρια κ.α). Ακόμα, δεν ξεχνάμε πως μέσω της κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας και των υπόλοιπων αργιών, παίζεται στις πλάτες των εργαζομένων και το παιχνίδι κεφαλαίου κι εργοδοσίας για το «μοίρασμα της πίτας» συνολικά στον κλάδο του Εμπορίου. Ακόμα, κι όπως άλλωστε έχει ήδη καταστεί σαφές, η Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων δεν οδηγεί σε νέες προσλήψεις, αλλά στο οι ίδιοι εργαζόμενοι αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε επιπλέον, χωρίς πολλές φορές να παίρνουμε ούτε τη μία επιπλέον μέρα ρεπό, ούτε την προσαύξηση (75%) που δικαιούμαστε. Παράλληλα, ως προς το ζήτημα του χρόνου εργασίας, το ωράριο «ξεχειλώνει» και τις υπόλοιπες ημέρες με διάφορα προσχήματα, με πιο τρανταχτό παράδειγμα το βάρβαρο θεσμό των «λευκών -ή του όποιου άλλου χρώματος- νυχτών». Όλα αυτά βέβαια, την ίδια ώρα που διεξάγεται μια πρωτόγνωρη επίθεση στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα και ακόμα και στο δικαίωμά μας στην κήρυξη απεργιών.

Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν, την Κυριακή 1/4 καλούμε σε συγκέντρωση υπεράσπισης της κυριακάτικης αργίας, βροντοφωνάζοντας ότι οι εργατικοί μαχητικοί συλλογικοί αγώνες μπορούν να κερδίσουν. Είναι, εξάλλου, πρόσφατη η εμπειρία των εργαζομένων στα πολυκαταστήματα Public σε Πάτρα και Καλαμάτα όπου οι εργαζόμενοι παρά τις απειλές για απόλυση, τα 12ωρα με αποδοχές 8ωρου, παρά την εργασία Κυριακές με το κατάστημα κλειστό για «εσωτερικές εργασίες» και τις αρνήσεις ρεπό ώστε να "καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες", οργανωμένα, έδωσαν τη μάχη και κέρδισαν τα δεδουλευμένα τους.

Οι νικηφόροι αγώνες δεν έρχονται με ευχολόγια, ούτε με τις απεργιακές κινητοποιήσεις - καρικατούρες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Η συσπείρωση των εργαζομένων στα σωματεία τους και η ζωντανή λειτουργία αυτών, η δημιουργία επιτροπών αγώνα ή και σωματείων όπου δεν υπάρχουν τέτοια κι ο οριζόντιος συντονισμός όλων αυτών, είναι ο μόνος δρόμος για να απαντήσουμε στην επίθεση που διαρκώς υποβαθμίζει τους όρους με τους οποίους εργαζόμαστε και ζούμε.

Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Κάτω τα χέρια από τις αργίες κι από τις απεργίες!

Τέλος με το παραμυθάκι της κυβέρνησης και της Ε.Ε. περί "ανάπτυξης"!

Άμεση νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.

  • ΜΟΝΙΜΗ και ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ για όλους! Κανονικές προσλήψεις, με σπάσιμο των μνημονιακών περιορισμών. Μείωση των ωρών εργασίας, χωρίς μειώσεις αποδοχών
  • Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις & κατάργηση των προγραμμάτων ΟΑΕΔ-ΕΣΠΑ. Απαγόρευση των απολύσεων, ούτε σκέψη για απελευθέρωση τους.

Καλούμε σε κινητοποίηση - παρέμβαση ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας την Κυριακή 1η Απρίλη στις 09.30 πμ στη πλατεία Λιονταριών

πηγή : https://smtiraklio.wordpress.com/2018/03/29/π…