τι; : συνέλευση θεματική : οργάνωση από : Oveja Negra

Τρίτη 10 Απριλίου 2018 στις 20.30

Συνέλευση Oveja Negra

Κείμενο Ταυτότητας Oveja Negra- Aνοιχτή Συνέλευση ΤΕΙ Ηρακλείου

post image

ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

«Oveja Negra»

Βρισκόμαστε ξανά σε ένα κύκλο κοινωνικής αναδιάρθρωσης και ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με υποσχέσεις από τους αρμόδιους για 'αναβάθμιση' και βελτίωση των σχολών μας. Για ακόμα μια φορά κάποιοι αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς. Δημιουργήσαμε την Αυτόνομη Συνέλευση ΤΕΙ Ηρακλείου "Oveja Negra" ως απάντηση στην γενικευμένη απάθεια από τους φοιτητές, τη μη συμμετοχή τους, την ανάθεση στις παρατάξεις και την αντιπροσώπευση των εκλογών που εντοπίζουμε στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

Διαφωνούμε με τη μονοδιάστατη ταυτότητα του φοιτητή γιατί καθένας-καθεμία από εμάς βιώνει -άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο- την καταπίεση με βάση το φύλο, τη καταγωγή, τη θρησκεία και την τάξη. Εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι αυτά τα ζητήματα αντικατοπτρίζονται και στην κοινότητα του ΤΕΙ, σε αντίθεση με όσους προσπαθούν να μας πείσουν ότι πάνω από όλα είμαστε φοιτητές και ότι τα μόνα προβλήματα μας είναι συντεχνιακά. Παίρνουμε θέση σε αυτούς τους αγώνες με βάση την ισότιμη συμμετοχή όλων χωρίς αρχηγούς και 'ειδήμονες'. Συμμετέχουμε σε αυτούς και θέλουμε να τους συνδέσουμε με την κοινότητα του ΤΕΙ. Είμαστε ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή ρατσισμού-φασισμού-σεξισμού από όπου και αν προέρχονται, τόσο πολιτικά όσο και ως φοιτητές του ΤΕΙ. Μαζί με τις παρατηρήσεις και τα βιώματά μας για τα τεκταινόμενα υπάρχουν και οι υλικές ανάγκες (πολλοί φοιτητές είναι εργαζόμενοι-ες, γονείς, άνεργοι κλπ.), ενώ επίσης υπάρχει μεγάλο ποσοστό εγκατάλειψης των σπουδών λόγω του οικονομικού. Μόνο από συλλογικές δράσεις θα μπορέσουμε να βρούμε λύσεις σε αυτά τα προβλήματα.

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ

Η συνέλευση επιδιώκει την ενδυνάμωση των συλλογικών διαδικασιών και την απονεύρωση της αντιπροσώπευσης (π.χ. διοικητικά συμβούλια). Στόχος είναι τα ζητήματα που μας αφορούν να συζητούνται από εμάς τους ίδιους στις γενικές συνελεύσεις και όχι πίσω από τις 'κλειστές πόρτες' των συμβουλίων του ΤΕΙ. Πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι σημαντικό να έχουμε λόγο στις γενικές συνελεύσεις και ότι η συλλογική λήψη αποφάσεων αποτελεί προσωπική ευθύνη και υποχρέωση. Παρ' όλα αυτά οι Γενικές Συνελεύσεις δεν αποτελούν πανάκεια αλλά σίγουρα είναι αποτελεσματικότερες από τα κλειστά Δ.Σ. Αναφορικά με τον τρόπο διεξαγωγής των Γενικών Συνελεύσεων παρατηρούμε τα εξής:

  • Τα θέματα προς συζήτηση κυκλοφορούν μόνο μεταξύ των παρατάξεων και δεν ανακοινώνονται εκ των προτέρων
  • Το προεδρείο της Συνέλευσης αποτελεί το ίδιο το Δ.Σ.
  • Τα πλαίσια που είναι προς ψήφιση είναι προκαθορισμένα από τις παρατάξεις
  • Δεν γίνεται ουσιαστική συζήτηση αλλά η διαδικασία αναλώνεται σε καυγάδες και βαρετές αντεγκλήσεις.

Είμαστε απέναντι στις πελατειακές σχέσεις που δημιουργούνται από τις φοιτητικές παρατάξεις, οι οποίες εξαγοράζουν ψήφους και συνειδήσεις με αντάλλαγμα σημειώσεις, ψεύτικη κοινωνικοποίηση και φθηνό lifestyle.

ΤΡΟΠΟΣ - ΤΟΠΟΣ

Η συνέλευση μας λειτουργεί με οριζόντιες διαδικασίες και με τη λογική της συνδιαμόρφωσης-ζύμωσης. Η αυτοοργάνωση είναι το βασικό μας μέσο για την πραγμάτωση των επιθυμιών μας.

Για το λόγο αυτό συνδιαμορφώνουμε και οργανωνόμαστε κάθε Τρίτη στις 8:30 μ.μ. στον Ευαγγελισμό, πολιτική αυτοοργανωμένη κατάληψη. Η συνέλευση είναι ανοιχτή για όποιον/ όποια επιθυμεί να συμμετάσχει ανεξαρτήτως φοιτητικής ιδιότητας.

ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Κάθε Τρίτη 20:30

Συνέλευση στην κατάληψη Ευαγγελισμού, Θεοτοκοπούλου 18

email επικοινωνίας: autoexnomes@riexseup.net

Oveja Negra

πηγή : https://athens.indymedia.org/post/1585838/