Παρασκευή 25 Μαίου 2018 στις 23.00

Πάρτυ οικονομικής ενισχυσης Φεστιβάλ Κινηματογραφικών Ομάδων ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ

Πάρτυ οικονομικής ενίσχυσης του 6ου φεστιβάλ Κινηματογραφικών Ομάδων ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ.

Το φεστιβάλ αυτό, αποτέλεσμα της συνεργασίας ολοένα και περισσότερων κινηματογραφικών ομάδων των Πανεπιστημίων της πόλης (ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ), αποτελεί την κορύφωση της δράσης μας κατά τη διάρκεια της χρονιάς, μιας χρονιάς γεμάτης προβολές και άλλες εκδηλώσεις σε κάθε γωνιά του πανεπιστημιακού χώρου. Όμως τι είναι αυτές οι ομάδες, πώς ξεκίνησαν και ποιος είναι ο σκοπός τους;

Η ιστορία των κινηματογραφικών ξεκινά πολύ καιρό πριν. Ήδη από την αρχή της περασμένης δεκαετίας, όταν φοιτητές και φοιτήτριες μαζεύονται στις μικρές και παρατημένες από τη διοίκηση αίθουσες, ιδρύονται οι πρώτες ανεξάρτητες φοιτητικές λέσχες που ασχολούνται ενεργά με την έβδομη τέχνη. Με τη σημερινή τους μορφή οι ομάδες εμφανίζονται ταυτόχρονα με την όξυνση των φοιτητικών κινημάτων, αποτελώντας κομμάτι των έμπρακτων διεκδικήσεών τους. Εναντιώνονται στην προσπάθεια ερημοποίησης του πανεπιστημίου και απομάκρυνσης των φοιτητών από τις ιδέες που ιδανικά αυτό θα πρέσβευε - προσπάθεια η οποία άρχισε από τότε να διαφαίνεται μέσω διαφόρων πολιτικών αποφάσεων. Έτσι, χρόνο με το χρόνο κι από σχολή σε σχολή, νέες κινηματογραφικές ομάδες αναδύονται, η καθεμιά με το δικό της ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Στους ίδιους χώρους λοιπόν που το πρωί παρακολουθούμε μαθήματα, το βράδυ προβάλλουμε ταινίες, συζητάμε και προβληματιζόμαστε, οραματιζόμενοι ένα ανοιχτό πανεπιστήμιο στο οποίο θα μπορούμε να δρούμε και να κοινωνικοποιούμαστε χωρίς άνωθεν επιβεβλημένους περιορισμούς. Για εμάς, είναι βασικό το πανεπιστήμιο να μην αποτελεί ένα χώρο που απλά παρέχει στείρα ακαδημαϊκή γνώση. Θέλουμε ένα χώρο αδέσμευτης έκφρασης, διάδοσης ιδεών, δημιουργίας και συλλογικής διεκδίκησης. Κόντρα στην εμπορευματοποίηση του ελεύθερου χρόνου και της ψυχαγωγίας μας, πιστεύουμε στην ελεύθερη διακίνηση της τέχνης, αντιτιθέμενες/οι συνειδητά στη στυγνή οικονομική εκμετάλλευσή αυτής, των μέσων παραγωγής και αναπαραγωγής της. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να ενισχύσουμε τις ήδη οικονομικά εξασφαλισμένες κινηματογραφικές παραγωγές που προβάλλουμε· παράλληλα προσπαθούμε να μη σαμποτάρουμε τις μικρές παραγωγές.

Αφού δραστηριοποιούμαστε στο πανεπιστήμιο, δεν μπορούμε παρά να έχουμε λόγο για αυτό. Κι όμως, συνεχώς βρίσκουμε εμπόδια στις προσπάθειές μας που μας αποτρέπουν από το να δρούμε ελεύθερα στον ίδιο μας το χώρο. Τα εμπόδια αυτά συνήθως οφείλονται στις κατασταλτικές γραμμές που υιοθετούνται από τις εκάστοτε πανεπιστημιακές αρχές (πρυτανείες, κοσμητείες) αλλά και από καθηγητές, στο πλαίσιο μίας γραμμής εντατικοποίησης και ελέγχου της πανεπιστημιακής κοινότητας. Έτσι ερχόμαστε αντιμέτωπες/οι με σκισίματα αφισών, κλειδώματα αιθουσών, αναγκαστικές ακυρώσεις προβολών (λόγω της μη διαθεσιμότητας του αμφιθέατρου που βολεύει για να μας «επιτηρούν»), αλλά ακόμα και μηνύσεις από εταιρίες διανομής/παραγωγής ταινιών (με την πρόθυμη συνεργασία και υποστήριξη των πανεπιστημιακών αρχών). Αυτά μάλιστα συμβαίνουν την ίδια στιγμή που η πρυτανείες χρηματοδοτούν εκδηλώσεις για λίγες μόνο δράσεις (Φοιτητική Εβδομάδα, ΑΠΘ την Κυριακή κλπ.) οι οποίες αποφασίζονται για τους φοιτητές χωρίς τους ίδιους.

Σε αυτή τη λογική καταστολής των ανεξάρτητων πανεπιστημιακών (και μη) δράσεων επιλέγουμε να είμαστε αντίθετοι και «διαφορετικοί». Για το λόγο αυτό, το φετινό φεστιβάλ πραγματεύεται ορισμένες εκφάνσεις της διαφορετικότητας ατόμων ή ομάδων, έτσι όπως αποτυπώνονται στις κοινωνικές σχέσεις. Εξετάζουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν από την εκάστοτε πολιτική εξουσία και την ευρύτερη κοινωνία. Μέσα από τις ταινίες που επιλέξαμε αναδεικνύουμε τόσο περιπτώσεις καταπίεσης, των αντιθέσεων και αντιδράσεων που αυτή γεννά, όσο και αρμονικής συνύπαρξης.

πηγή : https://www.facebook.com/events/4004833737490…