Κυριακή 6 Μαίου 2018 στις 10.30 πμ

2 καλέσματα : 1 2

Κινητοποίηση για την Κυριακάτικη αργία

Όλοι στην Πρωτομαγιά στο άγαλμα του Βενιζέλου στις 10:00

Πόλεμο στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών - Νίκη στους λαούς

Να πάρουμε τον πλούτο που παράγουμε τον κόσμο που μας ανήκει

Η 1η Μάη είναι η ημέρα σύμβολο του εργατικού κινήματος και του αγώνα για κοινωνική απελευθέρωση. Το Μάη του 1886, στο Σικάγο η εργατική τάξη έχυσε το αίμα της διεκδικώντας το 8ωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Το Μάη του 1893 διοργανώθηκε η πρώτη εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα. Ο κόσμος της δουλειάς διεκδικούσε το οκτάωρο, την Κυριακάτικη αργία, την καταβολή σύνταξης σε όσους δεν μπορούν να εργαστούν λόγω εργατικού ατυχήματος και την κατάργηση της προσωπικής κράτησης για χρέη. Σταθμός για το εργατικό κίνημα στην χώρα ήταν ο Μάης του 1936, όταν ο μετέπειτα δικτάτορας Μεταξάς, έπνιξε στο αίμα την απεργία των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη.

Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά, η Παγκόσμια Ημέρα των Εργατών συμπίπτει με μια περίοδο που η απειλή μιας γενικευμένης πολεμικής αναμέτρησης φαντάζει περισσότερο πιθανή από ποτέ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εμφανίζεται απόλυτα πρόθυμη να εξυπηρετήσει τα δολοφονικά σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, εντείνει τους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς, ενώ εμπλέκεται όλο και περισσότερο σε έναν επικίνδυνο ανταγωνισμό με την Τουρκία, με τη συμμετοχή πολυεθνικών, για το πετρέλαιο και τις ΑΟΖ. Παράλληλα νομιμοποιεί και ενισχύει τον άξονα θανάτου της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, τη χούντα της Αιγύπτου και το κράτος-τρομοκράτη Ισραήλ, μετατρέποντας τη χώρα σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο. Το εργατικό λαϊκό κίνημα σε Ελλάδα και Τουρκία, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, πρέπει να πρωτοστατήσει για να υψωθεί φραγμός στην απειλή του πολέμου και στους αστικούς ανταγωνισμούς.

Στο εσωτερικό, το κεφάλαιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, και το μακρύ χέρι τους, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μας καλούν να πληρώσουμε το λογαριασμό των μέτρων της 3ης αξιολόγησης για να «έρθουν οι επενδύσεις». Προσπαθούν να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε σύγχρονους δούλους, με δουλειά για ένα κομμάτι ψωμί - χωρίς δικαιώματα, με εκ περιτροπής εργασία, με τον «υποκατώτατο» μισθό των 300 ευρώ, ενώ παράλληλα καταργούν και την Κυριακάτικη αργία. Προωθούν την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων, των λιμανιών, της ΔΕΗ, και φυσικά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς εξυπηρετώντας πλήρως τα συμφέροντα τραπεζών και funds. Είναι ολοφάνερο πλέον ότι στη δική τους "ανάπτυξη", για τους εργαζόμενους και την κοινωνική πλειοψηφία δεν υπάρχει τίποτα άλλο παρά ανεργία, φτώχεια κι εξαθλίωση.

Ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ έχει ξεπεράσει κάθε όριο!

Οι ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ αρνούνται κάθε απεργιακό σχεδιασμό -πέρα από επετειακού τύπου-. Αντίθετα εξαγγέλλουν «Πανεθνική Ημέρα Δράσης» στις 30 Μάη με εργοδοτικούς και φιλοκυβερνητικούς «επιστημονικούς φορείς», με διεκδικήσεις για την «επιχειρηματικότητα» και την «ανταγωνιστικότητα», αναζητώντας «δημιουργικές λύσεις και άλλους τρόπους πλην των απεργιών.» Στηρίζουν, ομολογουμένως με συνέπεια, τον ΣΕΒ, την ΕΕ και την κυβέρνηση, ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων.

Παράλληλα η σήψη που χαρακτηρίζει τις δυνάμεις του καθεστωτικού συνδικαλισμού είναι ιδιαίτερα σαφής και στο Ηράκλειο. Το ΕΚΗ δεν κάλεσε καν σε απεργία για την αποτροπή ψήφισης της αντιαπεργιακής νομοθεσίας το Γενάρη, ξεδιάντροπα στοιχίστηκε με εργοδοτικούς φορείς στο παρελθόν ή αρνήθηκε να προασπίσει εργαζομένους που βρέθηκαν στο στόχαστρο της εργοδοσίας. Την Πρωτομαγιά του '17 δεν οργάνωσε καν συλλαλητήριο αποτυπώνοντας ξεκάθαρα ότι θεωρεί ότι η 1η Μάη αποτελεί μια επετειακή ημέρα που περιορίζεται στην κατάθεση γαρυφάλλων. Ωστόσο η στάση αυτή δεν μας εκπλήσσει καθώς συνάδει πλήρως με το ρόλο του.

Καλούμε κάθε εργαζόμενο, σωματείο, συλλογικότητα, που θέλει να παλέψει για να ανατραπεί η βάρβαρη πολιτική να μετατρέψει την Πρωτομαγιά σε σταθμό για την ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος κόντρα στην υποταγή, τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ!

Ξεκινώντας από τη μάχη της Πρωτομαγιάς, να γίνει ο Μάης μήνας σταθμός για το αντιπολεμικό κίνημα στη Κρήτη! Οργανώνουμε παγκρήτια κινητοποίηση στη βάση της Σούδας στις 13 του μήνα! Παλεύουμε για το κλείσιμο της βάσης! Για να φύγουν τα ΝΑΤΟϊκα επιτελεία. Για να απεμπλακεί η Ελλάδα από κάθε πολεμικό σχεδιασμό και ιμπεριαλιστικό μηχανισμό. Για να μην επιτραπεί να σκοτωθούν ξανά οι λαοί στους πολέμους που γίνονται για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών και κεφαλαιοκρατών. Τασσόμαστε υπέρ της ειρήνης και της φιλίας των λαών της περιοχής.

Συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα.

  • Μόνο η εργατική τάξη και οι λαοί μπορούν με ταξικό, διεθνιστικό αγώνα, να ανοίξουν τον δρόμο για την απελευθέρωσή τους. Καμιά συμμέτοχη στους ιμπεριαλιστικούς πόλεμους. Έξω τώρα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι βάσεις του θανάτου στη χώρα μας. Όχι αίμα για το πετρέλαιο και τις ΑΟΖ, όχι στον ανταγωνισμό Ελλάδας-Τουρκίας για τα συμφέροντα των πολυεθνικών.
  • Όχι στην εργασιακή ζούγκλα, δουλειά με δικαιώματα! Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις τώρα, ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια! Υπογραφή αξιοπρεπών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, επαναφορά της Κυριακάτικης αργίας. Να σταματήσει το αίσχος της απλήρωτης εργασίας.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Κατάργηση της επισφαλούς-προσωρινής εργασίας. Κατάργηση της αμοιβής με δελτίο παροχής υπηρεσιών στην εξαρτημένη σχέση εργασίας. Όχι στην «μαθητεία», τα voucher και τα προγράμματα τσάμπα και ευέλικτου εργατικού δυναμικού για την εργοδοσία.
  • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις. Ενέργεια, συγκοινωνίες, νερό, υποδομές στα χέρια της κοινωνίας, προς όφελος των εργαζομένων και του λαού. Έξω οι επιχειρηματικοί όμιλοι από τα κοινωνικά αγαθά- υπηρεσίες. Όχι στο ξεπούλημα της ΔΕΗ.
  • Αγώνας για το δικαίωμα στη στέγαση, ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις λαϊκής κατοικίας και περιουσίας. Όχι στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, έξω το κράτος, οι τράπεζες και τα funds από τα σπίτια των εργαζόμενων και των ανέργων.
  • Ελεύθερος μαζικός συνδικαλισμός, κανένας περιορισμός στα συνδικάτα και τις συνελεύσεις των εργαζομένων. Κάτω τα ξερά σας από το δικαίωμα στην απεργία! Έξω οι εθνικιστές και οι χρυσαυγίτες από τους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές.
  • Έξω από τη φυλακή της ΕΕ και του ΔΝΤ, διαγραφή του ληστρικού χρέους, να πληρώσει το κεφάλαιο για την κρίση.
  • Όχι στις εξορύξεις στην ΑΟΖ, όχι αίμα για το πετρέλαιο, όχι στον ανταγωνισμό Ελλάδας-Τουρκίας για τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των πολυεθνικών
  • ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ

Όλοι στην Πρωτομαγιά στο άγαλμα του Βενιζέλου στις 10.00

Όλοι στις 13 Μάη στο παγκρήτιο αντιπολεμικό συλλαλητήριο στη βάση της Σούδας

Κυριακή 6 Μάη 10:30 Λιοντάρια κινητοποίηση για την Κυριακάτικη αργία

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών - Παράρτημα Ηρακλείου

πηγή:https://smtiraklio.wordpress.com/2018/04/29/ό…


Ποτέ δουλειά την Κυριακή!

ΔΕ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ - ΔΕΝ ΨΩΝΙΖΟΥΜΕ

Την Κυριακή 6 Μάη τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά. Στο όνομα της «καλύτερης δυνατής εξυπηρέτησης των καταναλωτών» οι εργαζόμενοι στο εμπόριο καλούνται να δουλέψουν ξανά. Για άλλη μια Κυριακή οι εργαζόμενοι θα θυσιάσουν τον εναπομείναντα ελεύθερο χρόνο τους στο βωμό των κερδών, δήθεν για να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη που ευαγγελίζονται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το κεφάλαιο και η Ε.Ε. Οι απλήρωτες υπερωρίες, οι πενιχροί μισθοί, η κούραση και η θυσία της προσωπικής τους ζωής παγιώνονται στη προσπάθεια του κεφαλαίου για περαιτέρω κέρδη.

Θεωρούμε ότι η επίθεση στην Κυριακάτικη αργία δεν είναι ξεκομμένη από την ολομέτωπη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι συνολικά. Λαμβάνει χώρα με φόντο το «κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης» από την κυβέρνηση με τους «θεσμούς» που έρχεται να σημάνει νέα μέτρα με ιδιωτικοποιήσεις, περικοπές συντάξεων αλλά και χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία.

Η λυσσαλέα επίθεση στην Κυριακάτικη αργία έρχεται να δέσει με τα ελαστικά ωράρια, τα κλεμμένα ρεπό/άδειες, την εντατικοποίηση, την απλήρωτη υπερεργασία/υπερωρία. Άλλωστε διαχρονικά το εμπόριο ήταν ο δοκιμαστικός σωλήνας για μια σειρά αντεργατικών μέτρων (βλ. ωρομίσθιο, σπαστά ωράρια κ.α). Ακόμα, δεν ξεχνάμε πως μέσω της κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας και των υπόλοιπων αργιών, παίζεται στις πλάτες των εργαζομένων και το παιχνίδι κεφαλαίου κι εργοδοσίας για το «μοίρασμα της πίτας» συνολικά στον κλάδο του Εμπορίου. Ακόμα, κι όπως άλλωστε έχει ήδη καταστεί σαφές, η Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων δεν οδηγεί σε νέες προσλήψεις, αλλά στο οι ίδιοι εργαζόμενοι αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε επιπλέον, χωρίς πολλές φορές να παίρνουμε ούτε τη μία επιπλέον μέρα ρεπό, ούτε την προσαύξηση (75%) που δικαιούμαστε. Παράλληλα, ως προς το ζήτημα του χρόνου εργασίας, το ωράριο «ξεχειλώνει» και τις υπόλοιπες ημέρες με διάφορα προσχήματα, με πιο τρανταχτό παράδειγμα το βάρβαρο θεσμό των «λευκών -ή του όποιου άλλου χρώματος- νυχτών». Όλα αυτά βέβαια, την ίδια ώρα που διεξάγεται μια πρωτόγνωρη επίθεση στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα και ακόμα και στο δικαίωμά μας στην κήρυξη απεργιών.

Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν, την Κυριακή 6/5 καλούμε σε συγκέντρωση υπεράσπισης της κυριακάτικης αργίας, βροντοφωνάζοντας ότι οι εργατικοί μαχητικοί συλλογικοί αγώνες μπορούν να κερδίσουν. Είναι, εξάλλου, πρόσφατη η εμπειρία των εργαζομένων στα πολυκαταστήματα Public σε Πάτρα και Καλαμάτα όπου οι εργαζόμενοι παρά τις απειλές για απόλυση, τα 12ωρα με αποδοχές 8ωρου, παρά την εργασία Κυριακές με το κατάστημα κλειστό για «εσωτερικές εργασίες» και τις αρνήσεις ρεπό ώστε να "καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες", οργανωμένα, έδωσαν τη μάχη και κέρδισαν τα δεδουλευμένα τους.

Οι νικηφόροι αγώνες δεν έρχονται με ευχολόγια, ούτε με τις απεργιακές κινητοποιήσεις - καρικατούρες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Η συσπείρωση των εργαζομένων στα σωματεία τους και η ζωντανή λειτουργία αυτών, η δημιουργία επιτροπών αγώνα ή και σωματείων όπου δεν υπάρχουν τέτοια κι ο οριζόντιος συντονισμός όλων αυτών, είναι ο μόνος δρόμος για να απαντήσουμε στην επίθεση που διαρκώς υποβαθμίζει τους όρους με τους οποίους εργαζόμαστε και ζούμε.

Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Κάτω τα χέρια από τις αργίες κι από τις απεργίες!

Τέλος με το παραμυθάκι της κυβέρνησης και της Ε.Ε. περί "δίκαιης ανάπτυξης"!

Άμεση νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.

  • ΜΟΝΙΜΗ και ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ για όλους! Κανονικές προσλήψεις, με σπάσιμο των μνημονιακών περιορισμών. Μείωση των ωρών εργασίας, χωρίς μειώσεις αποδοχών
  • Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις & κατάργηση των προγραμμάτων ΟΑΕΔ-ΕΣΠΑ. Απαγόρευση των απολύσεων, ούτε σκέψη για απελευθέρωση τους.

Καλούμε σε κινητοποίηση - παρέμβαση ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας

Κυριακή 6 Μάη στις 10:30 πμ στη πλατεία Λιονταριών

Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για Συντονισμό στο Ηράκλειο