Κυριακή 6 Μαίου 2018 στις 10.00 πμ

4 καλέσματα : 1 2 3 4

Συγκέντρωση Υπεράσπισης της Κυριακάτικης Αργίας

ΠΟΤΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Συγκέντρωση Υπεράσπισης της Κυριακάτικης Αργίας

Κυριακή 6 Μάη 10:00π.μ.

Τσιμισκή με Αριστοτέλους

Συντονισμός δράσης ενάντια στην Κυριακάτικη εργασία

και στα "απελευθερωμένα ωράρια"

επικοινωνία: sintexonismoskexiriakis@exespiv.neext

πηγή : email που λάβαμε στις 30 Απρίλιος 19h


1 2 3 4

πηγή : https://www.facebook.com/ΕΣΕ-Θεσσαλονίκης-149…
πηγή : email που λάβαμε στις 3 Μάιος 12h


1 2 3 4

Από την άνοιξη του 2017 με την ψήφιση του 4ου μνημονίου έχει θεσμοθετηθεί η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο, 32 Κυριακές τον χρόνο δηλαδή. Το μέτρο αυτό αφορά τους δήμους Αθηναίων και Πειραιώς, την περιφερειακή ενότητα νότιου τομέα Αθηνών (παραλιακό μέτωπο), το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και την περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο της Αθήνας. Παράλληλα, σε όλη τη χώρα το άνοιγμα των καταστημάτων για 8 Κυριακές (συν τις δυο των γιορτών) διατηρείται.

Η καθιέρωση της κυριακάτικης αργίας ήταν μια από τις πρώτες επιτυχημένες διεκδικήσεις του ελληνικού εργατικού κινήματος. Σκοπός ήταν να έχουν οι εργαζόμενοι μια σταθερή μέρα μέσα στη βδομάδα για να μπορούν να ξεκουράζονται. Η πρόθεση για κατάργησή της ήταν μια ακόμη επιθετική κίνηση του κράτους και του κεφαλαίου απέναντι στην τάξη μας. Παρόλο που το μέτρο των ανοιχτών καταστημάτων τις Κυριακές προωθείται από την κυβέρνηση και τους δανειστές ως μια κίνηση που θα φέρει ανάπτυξη, θα τονώσει την οικονομία και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, αυτό που εντέλει θα σημάνει είναι την πλήρη ελαστικοποίηση της εργασίας και την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων από το κεφάλαιο. Έτσι, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά μέτρων που περιλαμβάνουν την επέκταση της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας μέσω προνομιακών ρυθμίσεων για τα αφεντικά, τα ελαστικά ωράρια, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την υποπληρωμή μέσω των πρακτικών ασκήσεων για τις εκάστοτε ειδικότητες, την ανακύκλωση ανέργων μέσω κοινωφελών προγραμμάτων. Μέτρα που εκφράζουν μια συνολική επίθεση από κράτος και κεφάλαιο προς την εργατική τάξη και υποβαθμίζουν περαιτέρω τις ζωές μας.

Ο αγώνας για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια είναι ένας από τους πιο σταθερούς που έχουν εμφανιστεί στην Ελλάδα το συγκεκριμένο διάστημα. Έχει δείξει πως μέσα σε όλη αυτή την ζοφερή πραγματικότητα υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται ακόμα και πως η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν θα περάσει αδιαμαρτύρητα. Με την απουσία της ξεπουλημένης συνδικαλιστικής ηγεσίας (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ) να είναι κάτι παραπάνω από εμφανής στα ταξικά μέτωπα που δημιουργούνται, είναι καθήκον των από τα κάτω να οργανωθούν σε όλους τους χώρους δουλειάς με οριζόντιες διαδικασίες, απαλλαγμένοι τόσο από τις ψεύτικες υποσχέσεις του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού όσο και από μια απολιτίκ λογική απάθειας που προσπαθεί να μας πείσει ότι δεν αξίζει να αγωνιζόμαστε για τίποτα, λογική που δημιουργεί πρόσφορο έδαφος στην καθιέρωση ολοένα και χειρότερων συνθηκών για τις ζωές μας.

Μέσα στην νέα αυτή συνθήκη με τα μαγαζιά να είναι ανοιχτά κάθε Κυριακή, το επόμενο διάστημα είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, ώστε να μην μετρήσουμε ακόμα ένα χαμένο εργατικό δικαίωμα. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι να προτάξουμε την οργάνωση της τάξης μας σε οριζόντιο επίπεδο μέσα από σωματεία βάσης, με ριζοσπαστικά και επαναστατικά χαρακτηριστικά ενάντια σε λογικές ανάθεσης, αλλά και ενάντια στην συνδικαλιστική γραφειοκρατία που έχει μάθει τόσα χρόνια να παζαρεύει τα δικαιώματά μας με τις εκάστοτε κυβερνήσεις και να δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την προώθηση των πιο επιθετικών πολιτικών απέναντι στην εργατική τάξη. Γιατί κάθε αγώνας δεν αποτελεί μόνο ένα ανάχωμα απέναντι στην επέλαση της κρατικής και καπιταλιστικής βαρβαρότητας, αλλά πρέπει και να στοχεύει στην ανάδειξη των δικών μας προταγμάτων, που δεν είναι άλλα από μια κοινωνία ισότητας και ελευθερίας, χωρίς κράτος, κεφάλαιο, εξουσία και καπιταλισμό.

ΝΑ ΠΡΟΤΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ
ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΜΠΡΟΣΤΑ

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ

Libertatia - Συλλογικότητα για τον Ελευθεριακό Κομμουνισμό

πηγή : email που λάβαμε στις 4 Μάιος 20h


1 2 3 4

Κάτω τα χέρια απ' την Κυριακάτικη αργία!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ! Κάτω τα χέρια απ' την Κυριακάτικη αργία!

Έχουμε 32 Κυριακές μπροστά μας, να μην τους τις χαρίσουμε!

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ την Κυριακή 6/5 10πμ, Τσιμισκή με Αριστοτέλους

Συνάδελφοι-ισσες: Την Κυριακή 6/5 ξεκινάει το συνεχές κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων μέχρι το τέλος Οκτώβρη. Δεν πρέπει να τους χαρίσουμε καμία από τις Κυριακές μας, αλλά να συνεχίσουμε τον αγώνα από εκεί που τον αφήσαμε πέρυσι το καλοκαίρι.

Από την 1η Κυριακή (23/7/2017) εφαρμογής του μέτρου των "32 Κυριακών" αποτράπηκε το άνοιγμα αρκετών μεγάλων καταστημάτων. Τα PUBLIC παρέμειναν κλειστά με την άμεση αντίδραση των εργαζομένων και την πίεση που ασκήθηκε από την Αντεπίθεση των Εργαζομένων στο Εμπόριο (άμεση ανακοίνωση, κάλεσμα σε κινητοποίηση έξω από το κατάστημα) καθώς και του Συντονισμού δράσης εναντία στην Κυριακάτικη εργασία στον οποίο συμμετέχουμε. Στα καταστήματα του ομίλου INDITEX με τους αποκλεισμούς που πραγματοποιήσαμε και την αντίδραση των εργαζομένων κόψαμε την όρεξη της εργοδοσίας, αναγκάζοντάς την να μεταθέσει το άνοιγμα των καταστημάτων για μετά το καλοκαίρι. Σε αυτήν την σθεναρή αντίσταση των εργαζομένων του εμπορίου, προστέθηκε η απόλυτα επιτυχημένη και με καθολική συμμέτοχη απεργία των εργαζομένων του NOTOS. Αυτοί οι αγώνες πλαισιώθηκαν με αποκλεισμούς και στο κέντρο της Αθήνας, όπως μαζική ήταν και η άρνηση των εργαζομένων του κλάδου (ανακοινώσεις εργαζομένων LIDL, ΙΚΕΑ, MediaMarkt, κ.τ.λ.) να εργαστούν 32 Κυριακές τον χρόνο!

Δεν πρέπει να επαναπαυτούμε! Οι εργοδότες έδειξαν το πραγματικό πρόσωπό τους, ανακοινώνοντας την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή πως θα λειτουργήσουν τα καταστήματα. Τσαλαπατώντας την αξιοπρέπειά μας, την προσωπική μας ζωή, αποδεικνύουν ότι μπροστά στα κέρδη τους δεν λογαριάζουν τίποτα! Ανταγωνίζονται ποια εταιρία θα κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά, με θύματα εμάς τους εργαζόμενους. Εργοδοσία, παλιοί και νέοι μνημονιακοί, με τα ψέμματα περί αύξησης του τζίρου και μείωσης της ανεργίας, θέλουν την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας πανελλαδικά, για όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα των εργοδοτών που προσπαθούν να μας διασπάσουν με δόλιους τρόπους. Ανοίγουν εναλλάξ τα καταστήματα. Βάζουν τους μισούς να δουλεύουν 5ωρο χωρίς ρεπό και τους υπόλοιπους 8ωρο με ρεπό. Ζητάνε να δουλεύουν μόνο όσοι θέλουν, στοχοποιώντας τους υπόλοιπους που θα αρνηθούν.

Δεν περιμένουμε τίποτα από την Ένωση Εμποροϋπαλλήλων και το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ), 5 χρόνια μετά τον νόμο για τις "7 Κυριακές" δεν έχει κηρύξει καμία κλαδική απεργία, σχεδόν όλες τις Κυριακές ήταν εξαφανισμένοι από τους αποκλεισμούς καταστημάτων, αρκούνται σε κομματικές παρελάσεις και προεκλογικές εκστρατείες. Αδυνατούν να οργανώσουν έναν νικηφόρο αγώνα, όπως έδειξε η κατάληξη των αγώνων στα σούπερ μάρκετ Καρυπίδη και Μαρινόπουλος. Το ίδιο ισχύει για την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), που "ξύπνησε" την τελευταία στιγμή και προκήρυξε για τις επόμενες 32 Κυριακές απεργία, αλλά αδιαφορεί για την οργάνωσή τους.

Την Τρίτη 8/5, μετά τις 21:00, θα μαζευτούμε εργαζόμενοι και αλληλέγγυοι για να συζητήσουμε πως μπορούμε να οργανώσουμε μαζί επιτυχημένα τις επόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Στέκι ΙΣΚΡΑ, Αμύντα 12, δίπλα στην Αρχαία Αγορά, τηλ: 2310265730

Φέτος, πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι μαζί, σε κάθε κατάστημα να συγκροτήσουμε επιτροπές αγώνα, να έρθουμε σε επαφή με τους συναδέλφους από τα άλλα καταστήματα και τους αλληλέγγυους. Γιατί όταν είμαστε ενωμένοι, με αλληλεγγύη, αυτοοργάνωση και πίστη στις δυνάμεις μας, μπορούμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά μας. Σε κάθε κατάστημα, όλοι οι εργαζόμενοι να ξαναδηλώσουμε συλλογικά, ότι δεν δεχόμαστε να δουλεύουμε Κυριακές! Να προετοιμάσουμε με κάθε τρόπο την συμμετοχή μας στην απεργία. Όλοι εμείς, εργαζόμενοι και αλληλέγγυοι, που πιέσαμε για την κήρυξη των απεργιών, είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να τις οργανώσουμε, για να ακυρώσουμε στην πράξη την κυριακάτικη εργασία!

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ των ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στο ΕΜΠΟΡΙΟ

Επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας, για να οργανώσουμε όλοι μαζί την αντίστασή μας

τηλ: 2310265730, blog: www.antepithesitonergazomenon.blogspot.gr

πηγή : http://antepithesitonergazomenon.blogspot.gr/…