Παρασκευή 18 Μαίου 2018 στις 9.00 πμ

4 καλέσματα : 1 2 3 4

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους 6 διωκόμενους αντιφασίστες

Ανακοίνωση των 6 διωκόμενων αντιφασιστών για την παρέμβαση στα γραφεία της Χ.Α.

Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου του 2015 σε συνέχεια των δράσεων αλληλεγγύης στα πλαίσια της καμπάνιας ενάντια στον φράχτη του Έβρου, μία βδομάδα πριν την προγραμματισμένη πορεία στις Καστανιές, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στην δυτική είσοδο της πόλης, στην οδό Πολυτεχνείου. Ξεκινήσαμε από το κέντρο της πόλης μαζί με τριάντα συντρόφους και συντρόφισσες, με σκοπό την ενημέρωση του κόσμου για το μεταναστευτικό ζήτημα με κύριο αίτημα να γκρεμιστεί ο φράχτης του Έβρου. Κατά την διάρκεια της παρέμβασης μοιράστηκαν κείμενα, έγινε αφισοκόλληση και γράφτηκαν συνθήματα στα γραφεία της χρυσής αυγής ΤΟ Θεσσαλονίκης.

Η πολιτική μας παρέμβαση στα γραφεία της Χ.Α είχε ως στόχο να καταδείξει την οργανική σύνδεση της φασιστικής συμμορίας με την συντελούμενη δολοφονία μεταναστών στο Αιγαίο αλλά και το ότι άλλη όψη αυτής της σύγχρονης θανατοπολιτικής είναι τα τάγματα εφόδου που δολοφονούν. Οι σύγχρονοι νεοδωσίλογοι και ταγματασφαλήτες έχουν τα χέρια τους βαμμένα με αίμα και φέρουν ειδικό πολιτικό μερίδιο ευθύνης.

Από την παρέμβαση αυτή βρεθήκαμε έξι σύντροφοι αντιμέτωποι με κατηγορίες επίθεσης και φθοράς των γραφείων της Χ.Α.

Στην σημερινή πολιτική συγκυρία η δίκη αντιφασιστών έχει αυξημένη βαρύτητα, καθώς είναι μία περίοδος που στην πόλη μας το φασιστικό παρακράτος προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί, και με αιχμή την ισλαμοφοβία καλεί σε εμετικές συγκεντρώσεις προσπαθώντας να αποκλείσει μικρά παιδάκια από το δικαίωμα στην μόρφωση. Εμάς φυσικά δεν μας κάνει καμία εντύπωση, παρά μόνο επιβεβαιώνει την πάγια διατυπωμένη αντίληψη του ευρύτερου αναρχικού/αντιεξουσιαστικού κινήματος ότι ο φασισμός ισοδυναμεί με θάνατο. Μία βόλτα στην Βασιλίσσης Όλγας αρκεί. Θα δει κανείς στα πεζοδρόμια χαραγμένα τα ονόματα των ανήλικων παιδιών που ανάμεσα στους άλλους μαρτύρησαν στα στρατόπεδα των ναζί. Στα ίδια χνάρια βαδίζουν οι σύγχρονοι ταγματασφαλήτες που μαζεύτηκαν στο Ωραιόκαστρο.

Ακόμη το κράτος εμφανώς προσπαθεί να κάνει πλάτες στα νέα φασιστικά μορφώματα. Οι συγκεντρώσεις τους προστατεύονται από έναν ολόκληρο στρατό από ματατζήδες ενώ οι αντισυγκεντρώσεις χτυπούνται βίαια και λυσσασμένα, και οι αντιφασίστες έχουν να αντιμετωπίσουν δικαστήρια για το αυτονόητο καθήκον της αντιπαράθεσης με τον φασισμό.

Όποιο όνομα(ιερός λόχος, χα κτλ) και να έχει ο φασιστικός βούρκος που επιχειρεί να αποτελέσει την άλλη όψη της επίσημης κρατικής θανατοπολιτικής η ουσία του παραμένει η ίδια. Ένα κάλεσμα σε θάνατο, μία πράξη πράξη χωρίς ανθρωπιά και ηθική. Στον αντίποδα ο αντιφασισμός είναι η μάχη ενάντια στον θάνατο. Για να νικήσει η αξιοπρέπεια. Για να νικήσει η ζωή.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

την Παρασκευή 18 Μάη

στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης στις 09:00μμ

πηγή : email που λάβαμε στις 11 Μάιος 01h


1 2 3 4

Αλληλεγγύη στους 6 διωκόμενος για την παρέμβαση στα γραφεία της Χ.Α, στη Θεσσαλονίκη.

Την Παρασκευή 23/10/2015 διοργανώνεται αφισοκόλληση-παρέμβαση στα πλαίσια της καμπάνιας δράσεων ενάντια στον φράχτη του Έβρου. Το σώμα της παρέμβασης αποτελούμενο από περίπου 30 συντρόφους κινήθηκε προς την δυτική είσοδο της πόλης, στην ευρύτερη περιοχή των δικαστηρίων. Πέρα από τη γενικότερη προπαγάνδιση της επικείμενης πορείας στις 30/10 στις Καστανιές, ένας από τους στόχους ήταν η κατάδειξη του ρόλου της Χρυσής Αυγής, ως κύριου εκφραστή της θανατοπολιτικής και της καταπίεσης, που συνδέεται άρρηκτα με την πολιτική κράτους και κεφαλαίου. Η παρέμβαση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την δίωξη 6 αντιφασιστών με τις κατηγορίες επίθεσης και φθοράς γραφείων πολιτικού κόμματος.

Ο φασισμός, ως το μακρύ χέρι του κράτους κάνει τη βρώμικη δουλειά της αστικής δημοκρατίας, εξαπολύοντας επιθέσεις στους καταπιεσμένους και σε όσους αντιστέκονται στην κρατική βαρβαρότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η άνοδος και ισχυροποίηση της Χ.Α, ως "η χρυσή εφεδρεία" του κράτους, σε μια περίοδο που οι κοινωνικοί και ταξικοί αγώνες απειλούσαν την εύρυθμη λειτουργία του. Στοχοποιώντας μετανάστες και πρόσφυγες, ως τους υπαίτιους της οικονομικής κρίσης, η Χ.Α λειτουργεί σαν βαλβίδα εκτόνωσης της κοινωνικής δυσαρέσκειας και οργής, η οποία αντί να στραφεί ενάντια στους πραγματικά υπεύθυνους (ντόπια και διεθνή αφεντικά) καταλήγει να εκφράζεται μέσω της ξενοφοβίας και του κανιβαλισμού. Παράλληλα, οργανώνονται τάγματα εφόδου, τα οποία με τις πλάτες της ΕΛ.ΑΣ προχωρούν σε πογκρόμ κατά μεταναστών, επιθέσεις σε στέκια/ καταλήψεις/ κοινωνικούς χώρους και σε δολοφονίες. Η οργανωμένη δολοφονία του Παύλου Φύσσα προκάλεσε γενικευμένη κοινωνική αντίδραση , με χιλιάδες ανθρώπους να βγαίνουν στο δρόμο, αντιστεκόμενοι στην φασιστική απειλή. Η απάντηση του κράτους παραμένει η ίδια, με βία, καταστολή και πλήθος συλλήψεων, ανά την επικράτεια. Στο πλαίσιο αυτό, το κράτος προχώρησε σε μια κατ' επίφαση δίωξη και δίκη της Χ.Α με απώτερο σκοπό την εγγύηση της "δημοκρατικής ομαλότητας" και την εμπέδωση της θεωρίας των 2 άκρων.

Υπό το βάρος αυτής δίκης, η Χ.Α μπορεί να φαίνεται "αποδυναμωμένη" σχετικά με την δράση των προηγούμενων χρόνων, καθότι δεν έχει πλέον την δυνατότητα να αναλάβει την πολιτική ευθύνη έκνομων πράξεων. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο αναδύονται νέες φασιστικές παρακρατικές συμμορίες, «άμεσα η έμμεσα συνδεδεμένες με την Χ.Α», που επιχειρούν να εμφανιστούν στην κοινωνική καθημερινότητα. Ωστόσο ο φασισμός δεν νικιέται μέσω της αστική δικαιοσύνης αλλά στον δρόμο από τον κόσμο του αγώνα. Η σύνδεση κράτους- παρακράτους, ανεξάρτητα από το όνομα της κάθε ομαδοποίησης, είναι απροκάλυπτη. Από τα Ίμια του Φλεβάρη του 2008 στην Αθήνα μέχρι τις επιθέσεις της 21 Γενάρη και τον εμπρησμό της κατάληψης Libertatia, 10 χρόνια μετά στη Θεσσαλονίκη, η ΕΛ.ΑΣ συγκαλύπτει με κάθε τρόπο τους φασίστες.

Εμείς, ως Voluntad Antifascista, θεωρούμε ότι ο αγώνας ενάντια στον φασισμό είναι αγώνας για ζωή και ελευθερία, γι' αυτό ακριβώς τον λόγο καλούμε κάθε κομμάτι της κοινωνίας σε μια διαρκή επαγρύπνηση. Θα βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στην μισαλλοδοξία, τον φόβο και τον εθνικισμό προτάσσοντας την ισότητα, την αλληλεγγύη, την αξιοπρέπεια. Ενάντια στα εθνικιστικά και φασιστικά ιδεολογήματα...

Να εντείνουμε την αντιφασιστική δράση σε σχολεία, σχολές, εργασιακούς χώρους και γειτονιές.

Δεν ξεχνάμε τους δολοφόνους των Λουκμάν, Φύσσα.

ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ ΠΕΜΠΤΗ 17/5 18:00 ΚΑΜΑΡΑ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18/5 9:00 ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Voluntad Antifascista


1 2 3 4

Ο αντιφασισμός στο εδώλιο

Μια ανασκόπηση

Το φθινόπωρο-χειμώνα του 2015-2016 βρισκόμαστε, τον χρόνο μετά το δημοψήφισμα-τραγέλαφο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το πιο φλέγον ζήτημα συζήτησης, από τα τηλεοπτικά κανάλια μέχρι τη Βουλή και τις γειτονιές να είναι οι μεταναστευτικές ροές και η διαχείριση τους από το κράτος. Κι αυτό γιατί οι μετανάστες διασχίζουν, με όποιον τρόπο, τα σύνορα της Ευρώπης και αναγκαστικά της Ελλάδας, κολασμένοι που αναζητούν διαφυγή από τον πόλεμο και τον κοινωνικοοικονομικό ορυμαγδό, βρίσκουν όμως κατά χιλιάδες τον θάνατο στον Έβρο και το Αιγαίο (και όλα τα μεσόγεια χερσαία και θαλάσσια σύνορα). Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίζεται πορεία στον Έβρο και συγκεκριμένα στο χωριό των Καστανιών, που θέλει να καταδείξει ακριβώς αυτό, τον θάνατο. H κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας τη μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης-φρούριο που ορθώνεται καθημερινά με τα κορμιά των νεκρών μεταναστών επικαλείται «τεχνικά» ζητήματα που δεν επιτρέπουν να πέσει ο φράχτης του Έβρου και μάλιστα ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής δήλωνε πως «είναι λάθος να θεωρούμε το πέρασμα του Έβρου αναίμακτο», τη στιγμή που καθημερινά πνίγονταν άνθρωποι προσπαθώντας να περάσουν τα σύνορα και να ζητήσουν άσυλο στη χώρα μας. Τα σύνορα κλείνουν, τείχη υψώνονται και οι μετανάστες αφήνονται έρμαια των Συνθηκών της ευρωπαϊκής ένωσης. Η Ευρώπη-φρούριο ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα διόδου μεταναστών δημιουργώντας ένα καθεστώς εξαίρεσης για όσους πλεονάζουν. Οι συνθήκες αυτές όμως εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, του οποίου οι «νόμοι» απαιτούν την δημιουργία φτηνού εργατικού δυναμικού. Οι δήθεν ανθρωπιστικές αξίες της Ευρώπης, λοιπόν, επιβάλλουν την απορρόφηση ενός πολύ συγκεκριμένου αριθμού μεταναστών, έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του καπιταλιστικού συστήματος. Και όταν οι ανάγκες αυτές καλυφθούν, τότε η στρόφιγγα κλείνει… τότε υπάρχουν μόνο υγροί τάφοι μεταναστών, μόνο ναρκοπέδια και φράχτες, κοινωνικός κανιβαλισμός και ρατσιστικές συμπεριφορές.. τότε συνεχίζονται οι δολοφονικές επιθέσεις του παρακράτους και κράτος και αφεντικά βρίσκουν τα επόμενα θύματα της εκμετάλλευσής τους.

Στα πλαίσια της συγκεκριμένης συνθήκης λοιπόν και με κεντρική στόχευση τη διαδήλωση ενάντια στο φράχτη του Έβρου, πραγματοποιήσαμε μαζικά μοιράσματα, παρέμβαση στο Λιμενικό και προπαγανδιστικές αφισοκολλήσεις, μικροφωνικές κλπ.

Μία από τις προπαγανδιστικές αφισοκολλήσεις της πορείας γίνεται στην περιοχή των γραφείων της Χρυσής Αυγής, στη Θεσσαλονίκη. Σύντροφοι που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη δράση διώκονται με τις κατηγορίες της διακεκριμένης φθοράς και της διατάραξης κατά συναυτουργία. Το δικαστήριο αυτό πήρε αναβολή για τις 18 Μάιου του 2018

Η Χρυσή Αυγή

Ο τόπος και ο χρόνος στοιχειοθέτησης της δίκης αυτής έχουν την ιδιαίτερη σημασία τους. Η Χ.Α., μετά και τις συλλήψεις κάποιων από τους ενορχηστρωτές της, έχει στιγματιστεί μεν κοινωνικά ως εγκληματική οργάνωση, για δεκαετίες, ωστόσο, αποτέλεσε και αποτελεί τον πυρήνα της φασιστικής, μισαλλόδοξης προπαγάνδας και δράσης στον ελλαδικό χώρο. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τα πογκρόμ σε μετανάστες, τους ξυλοδαρμούς σε αγωνιστές, τις επιθέσεις σε στέκια και τις δολοφονίες μεταναστών και αντιφασιστών, όλα με την κάλυψη του κράτους και της ΕΛ.ΑΣ. που φυσικά δεν έδειξαν καμία διάθεση να αποκόψουν ή τουλάχιστον να περιορίσουν σε κάποιο βαθμό τη δράση της εμπροσθοφυλακής τους , μέχρι να φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο και τα εγκλήματα να γίνουν τόσο ειδεχθή που η αδράνεια από το δημοκρατικό τόξο θα φάνταζε παράλογη. Τα δολοφονικά πογκρόμ μεταναστών, οι επιθέσεις σε μέλη του ΚΚΕ και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, η επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και οι δολοφονίες του Σαχζάτ Λουκμάν και του Παύλου Φύσσα είναι μόνο μερικά από τα θύματα της νεοναζιστικής ρητορικής και πρακτικής που οδήγησαν την τότε κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να ασκήσει διώξεις στην Χρυσή Αυγή.

Αλλά και τώρα ακόμη, η δίκη της Χ.Α., σελίδες επί σελίδων με τα κατορθώματα των πρωτοπαλίκαρων της, δεν μπορεί να εκληφθεί ως τίποτε άλλο παρά μία παρωδία, όπου ο μηχανισμός του κράτους προστατεύει τον εαυτό του και τους συμμάχους του, ρίχνοντας στα μαλακά τους κατηγορούμενους. Ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Ρουπακιάς κυκλοφορεί ελεύθερος ακόμα και τώρα, ενώ οι φασίστες παρά τις όποιες ποινικές διώξεις τους ασκούνται, συνεχίζουν τη δράση τους, πραγματοποιώντας πογκρόμ μεταναστών λίγες μέρες πριν, στον Ασπρόπυργο. Οι όποιες καταδίκες των φασιστών λοιπόν δεν μπορούν να μας πείσουν για το θεσμικό αντιφασισμό που πουλάει το κράτος. Ως αναρχικοί/ες αντιλαμβανόμαστε τη μάχη ενάντια στο φασισμό σαν ένα κομμάτι του συνολικότερου αγώνα ενάντια στον καπιταλισμό και αγωνιζόμαστε στο δρόμο ώστε να τσακίσουμε το φασισμό και το σύστημα που τον γεννά.

Η συνεχής αντιφασιστική δράση έχει κατορθώσει να διαλύσει τη δυνατότητα της Χρυσής Αυγής να δρα στους δρόμους και έχει αναγκάσει το κράτος να αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο τα προστατευτικά μέτρα προς τους φασιστικούς σχηματισμούς, κάνοντας ακόμη πιο προφανή τη σχέση κράτους-παρακράτους. Η κοινωνική δράση και ο μαχητικός αντιφασισμός δίνουν τη λύση απέναντι στον φασιστικό εσμό, η παρέμβαση στα γραφεία της Χ.Α. στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Οκτώβριο εν όψει της διαδήλωσης ενάντια στο φράχτη του Έβρου, αποτέλεσε το πιο ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι φασίστες της πόλης ούτε στις τρύπες τους δεν μπορούν να κάθονται ήσυχοι. Αυτό εξόργισε πρώτα απ' όλους το κράτος και την αστυνομία, η οποία έσπευσε να στήσει από κοινού δικογραφία με τους φασίστες να κατηγορούν και ασφαλίτες τάχα να καταδίδουν αντιφασίστες.

Η δικογραφία, στοχοποιεί συγκεκριμένα, εκτός φυσικά απ' τους ίδιους τους κατηγορούμενους και τα δύο μέλη μας, συνολικά τη συλλογικότητα για τον Κοινωνικό Αναρχισμό Μαύρο και Κόκκινο, παραθέτοντας, ως εύληπτο πειστήριο της δικογραφίας (και της αντιφασιστικής μας δράσης) την ανακοίνωσή της ομάδας για την παρέμβαση στα γραφεία της Χ.Α. Η συνεργασία της ΕΛΑΣ με τους φασίστες θα συνεχιστεί με την προσωπική στοχοποίηση μέλους της ομάδας. Φαίνεται ότι το κράτος θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να κάνει πλάτες στους φασίστες. Ωστόσο είναι ζήτημα χρόνου και η νέα φουρνιά εθνικιστών του Ιερού Λόχου, των ΑΜΕ κ.λπ. να καταλήξει εκεί που βρέθηκαν και όλες οι προηγούμενες…στο νοσοκομείο κι από εκεί σε κάποια αχαρτογράφητη τρύπα.

Γιατί είμαστε αντιφασίστες

Οι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα η όξυνση του πολέμου στη Συρία, οδήγησαν εκατομμύρια ανθρώπους στα χερσαία και υδάτινα σύνορα την Ελλάδας, ώστε να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στην Ευρώπη και ταυτόχρονα την επιβίωσή τους. Έτσι λοιπόν, τα σύνορα λειτούργησαν σα μία στρόφιγγα, εξασφαλίζοντας στην Ευρώπη το φθηνό εργατικό δυναμικό που χρειαζόταν και έπειτα κλείνοντας καταδικάζοντάς χιλιάδες ανθρώπους σε θάνατο. Ακόμα όμως και όσοι κατάφεραν να περάσουν στην Ευρώπη, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον εγκλεισμό σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και με την αορατότητα που τους καθιστούσε εύκολα διαχειρήσιμους αλλά και εύκολα θύματα. Οι ίδιοι οι μετανάστες, αναζητώντας απαντήσεις στους αιτηματικούς αγώνες τους για χαρτιά ή άσυλο, είτε κάποια στέγη προχώρησαν σε κατάληψη των γραμμών του τρένου στην Ειδομένη στα σύνορα αλλά και, μαζί το αλληλέγγυο κίνημα, είδαμε να ξεπηδούν σε πολλές πόλεις δομές σίτισης και στέγης, δομές που πολιτικοποίησαν ντόπιους και μετανάστες και μετανάστριες, πραγματώνοντας ουσιαστικά το σύνθημα για κοινούς αγώνες. Αυτό ήταν κάτι που δεν μπορούσε να αφεθεί αναπάντητο από το ελληνικό κράτος, το οποίο, πάντα σε συναρμογή με τους υπερεθνικούς θεσμούς, επιχείρησε να καταστείλει και να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχο του την κατάσταση. Αυτό μεταφράζεται στην εκκένωση της Ειδομένης, στη δημιουργία ανοιχτών τύπου camps, πάντα έξω από τους αστικούς ιστούς, καθιστώντας τους ανθρώπους ουσιωδώς αόρατους αλλά και στη συνέχιση του θεσμού, παρά τις όποιες προεκλογικές φανφάρες για κατάργηση, των κλειστού τύπου camps, στρατοπέδων συγκέντρωσης δηλαδή. Οι συνθήκες διαβίωσης στους εν λόγω χώρους ήταν φυσικά απάνθρωπες, όπως δεν παρέλειψαν να μας μεταδώσουν τα απανταχού ΜΜΕ, με τους έγκλειστους μετανάστες να υπομένουν, βροχές και χιόνια εγκατεστημένοι σε σκηνές, ασθένειες και ατυχήματα χωρίς μέριμνα και τη διαδικασία ασύλου να προχωρά βασανιστικά αργά.

Το αλληλέγγυο κίνημα, παράλληλα με τη στήριξη των υπάρχουσων δομών, βρέθηκε συχνά με παρεμβάσεις σε camps όλων των τύπων και προσπάθησε να προσεγγίσει αυτούς τους ανθρώπους με άμεσο τρόπο, από τις προβλήτες του λιμανιού του Πειραιά ως το Καλοχώρι της Θεσσαλονίκης. Απότοκο της κίνησης αυτής, στη Θεσσαλονίκη, ήταν και το noborder camp και η Αναρχική Συνάντηση Αγώνα τον Ιούλιο του 2016, με τη συμμετοχή χιλιάδων μεταναστών και μεταναστριών και αλληλέγυων εγχώριων και ευρωπαίων. Η ενεργοποίηση του κατασταλτικού μηχανισμού ήταν άμεση, καθώς λίγες μέρες μετά τη λήξη του camp, εκκενώνονται 3 καταλήψεις στέγης μεταναστών και μεταναστριών στη Θεσσαλονίκη, οι κάτοικοι των οποίων στάλθηκαν σε camps του νομού και οι συντρόφισσες που βρέθηκαν στη δομή του Ορφανοτροφείου διώχθηκαν (και απαλλάχθηκαν στο Εφετείο της υπόθεσης) σε μια κατάφορη ποινικοποίηση της αλληλέγγυας δράσης τους. Αυτό, φυσικά και αποτέλεσε ένα καίριο χτύπημα στις ανταγωνιστικές δομές. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι όλα τα προαναφερθέντα για τις συνθήκες διαβίωσης όσων χωρίς χαρτιά διαμένουν ακόμη στην Ελλάδα, εξακολουθούν να ισχύουν, παρόλο που δεν υπερ-προβάλλονται πλέον από τα ΜΜΕ (προφανώς δεν πουλάνε πλέον τόσο) αποτέλεσαν το απαύγασμα της κατασκευής του εσωτερικού εχθρού από το ελληνικό κράτος, όπου μπορούν να συγκαταλέγονται οι μετανάστες, οι αναρχικοί κι όσοι διαταράσσουν με τη δράση τους την ομαλή λειτουργία του σύγχρονου ολοκληρωτικού συστήματος

Η κίνηση των φασιστών

Εν έτει 2018, για να μιλήσουμε για το φασιστικό φαινόμενο, δεν μπορούμε να αναλωθούμε σε μια κουβέντα μόνο για τη Χρυσή Αυγή. Η αποσυσπείρωση του κόσμου της, τουλάχιστον στο δημόσιο διάλογο, αλλά και η απουσία του σχετίζεται με την δίκη για την οργάνωση Χρυσή Αυγή, η οποία συνεχίζει. Παράλληλα, ακροδεξιές και φασιστικές ομαδοποιήσεις που δηλώνουν αυτόνομες από τη Χ.Α., προσπαθούν να ανδρωθούν πολιτικά. Αυτό, ωστόσο, δε σημαίνει ότι δεν διατηρούν στο ακέραιο τον μισάνθρωπο λόγο που αυτή εγκαινίασε. Έτσι παρατηρούμε στη βόρεια Ελλάδα, γενικότερα, το τελευταίο διάστημα ενέργειες που προέρχονται από διάφορα τοπικά της Χ.Α. (βλ. Εγκαίνια γραφείων στην Ξάνθη και εκδήλωση σε Καβάλα και Κομοτηνή) ή και από ομάδες όπως η Πατριωτική Κίνηση στην Καβάλα που αργότερα μετονομάστηκε σε Φοίνιξ. Ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη, το 2016 στην περιοχή του Ωραιοκάστρου, μια βραχύβια ομαδοποίηση, ονόματι Πατριωτική Κίνηση Ωραιοκάστρου, προσπάθησε να πλασαριστεί ως η ντόπια αντίδραση στον ερχομό προσφυγόπουλων στο σχολείο κάτι που δεν έγινε ανεκτό από τους αντιφασίστες, με συνεχείς παρεμβάσεις στην περιοχή, οι Αυτόνομοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές επιχείρησαν ανεπιτυχώς να επιτεθούν σε κοινωνικούς και κατειλημμένους χώρους και ο Ιερός Λόχος καλεί τον τελευταίο χρόνο συγκεντρώσεις, των οποίων τον τόπο ουδέποτε ανακοινώνει, επ' αφορμής επετείων που δεν αφορούν κανένα (τελευταία: 30 Αυγούστου 'για την νίκη του Ελληνικού Στρατού στον Γράμμο και Βίτσι'). Τα ραντεβού αυτά, παρόλο που ούτε μαζικά είναι και πάντα τελούν υπό το καθεστώς προστασίας της ΕΛΑΣ, είναι τοποθετημένα, ωστόσο, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, σε μια προσπάθεια, καθώς φαίνεται, των φασιστών να διεκδικήσουν δημόσιο χρόνο και χώρο, δημιουργώντας μία πεπατημένη.

Η απάντηση του αντιφασιστικού κινήματος, που με συνέπεια στέκεται απέναντι σ' αυτές τις ψευδο-διεκδικήσεις, χαίρει, ολοφάνερα πάγιας κατασταλτικής αντιμετώπισης από την αστυνομία, η οποία προφανώς και δρα κατά παραγγελία άνωθεν. Το εύρος της καταστολής εκτείνεται από απαγορεύσεις διαδηλώσεων, μέχρι ξύλο σε διαδηλωτές και διαδηλώτριες ( τον Οκτώβρη η πορεία του Παύλου Φύσσα), συλλήψεις αντιφασιστών αλλά και δικογραφίες που στοχοποιούν συλλογικότητες. Ειδικότερα, στη Θεσσαλονίκη και πάλι οι συγκεντρώσεις του Ιερού Λόχου, περιφρουρούνται από υπετριπλάσια ΜΑΤ απ' ό,τι αριθμεί η εκάστοτε συγκέντρωση τους, με αποτέλεσμα στις 29 Μάρτη να έχουμε 3 συλληφθέντες σε αντιφασιστική πορεία στον Λευκό Πύργο, ο ένας εκ των οποίων ανήλικος, και στις 19 του Ιούλη η πορεία να χτυπιέται απρόκλητα και οι ΜΑΤάδες να επιτίθενται σεξιστικά σε συντρόφισσες.
Φυσικά, αυτή η στάση αυτή των αρχών, κεντροπολιτικά αλλά και σε επίπεδο δρόμου, δίνει το χώρο που τα καλέσματα των φασιστών δεν μπορούν να κατακτήσουν κοινωνικά, στήνει το πλαίσιο για να εκκολαφθεί το αυγό του φιδιού που σήμερα μπορεί να στοχοποίει μετανάστες, καταλήψεις, αναρχικούς αλλά τελικά μας αφορά όλους.

Κι ακόμη πιο πρόσφατα, στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, ο φασισμός για να μας θυμίσει ότι αν εμείς δεν κινητοποιηθούμε, δεν θα πεθάνει μόνος του, κατάφερε μεταξύ άλλων 3 καίρια χτυπήματα στους συνήθεις εχθρούς του. Όσο κι αν ευαγγελίζεται την τιμωρία της Χρυσής Αυγής ή της C18 η ελληνική δικαιοσύνη, στις 21 Γενάρη στη Θεσσαλονίκη, ξεπήδησε μέσα από το αλλόφρον εθνικιστικό πανηγύρι για το 'μακεδονικό ζήτημα', μια ομάδα που πυρπόλησε, δίπλα από τα ΜΑΤ, την κατάληψη Libertatia, με αποτέλεσμα τον ολοσχερή εμπρησμό της. Ακολούθως, σχεδόν έναν μήνα μετά, στις 25 Φλεβάρη, στον Πειραιά πρωτοπαλίκαρα της ΧΑ επιτέθηκαν στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Φαβέλα, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό 3 τουλάχιστον ανθρώπων. Κι ακόμη, στις 22 Απρίλη, έλαβε χώρα το πιο μαζικό πογκρόμ κατά μεταναστών και προσφύγων των τελευταίων χρόνων, στη Λέσβο, όπου τραυματίστηκαν τουλάχιστον 30 άνθρωποι. Και πάλι, η ΕΛΑΣ άφησε ανενόχλητους τους φασίστες να επιτίθενται κατά πάντων ενώ συνέλαβε 120 μετανάστες και 2 αλληλέγγυους. Όλα αυτά, δεν τα αναδεικνύουμε για να εγκολπώσουμε το φόβο που θέλει να σπείρει το κράτος και το παρακράτος στους καταπιεσμένους αλλά για να κοινωνίσουμε το αυτονόητο: ο αγώνας έναντια στον φασισμό είναι αγώνας για ζωή.

Κάλεσμα

Εμείς ως αναρχικοί και αναρχικές υπερασπιζόμαστε όλους εκείνους που θέτουν καθημερινά τους εαυτούς τους στον αντιφασιστικό αγώνα, για την ανθρώπινη χειραφέτηση με όρους συλλογικούς, αντίστασης και αλληλεγγύης στα διάφορα γυρίσματα των καιρών, από τη Σόφια της Βουλγαρίας ως τα δικαστήρια της λεωφόρου Αλεξάνδρας κι από το Ωραιόκαστρο ως τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης. Καμία φασιστική πρόκληση δε θα μένει αναπάντητη. Κάθε επίθεση του κράτους στον κόσμο του αγώνα, θα έρχεται αντιμέτωπη με την αλληλεγγύη μας.

Καλούμε όσους βρεθήκαμε μαζί σε αγώνες, μετανάστ(ρι)ες και αλληλέγγυους, αντιφασίστες κι αντιφασίστριες την Παρασκευή 18 Μάη για τους συντρόφους που συνελήφθησαν στην αντιφασιστική παρέμβαση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής.

Συλλογικότητα για τον κοινωνικό αναρχισμό «Μαύρο και Κόκκινο», μέλος της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης -Ο.Σ-


1 2 3 4

Καλεσμα στα δικαστηρια Θεσσαλονίκης 18/5 στις 09:00

Αλληλεγγύη με τους 6 διωκόμενους αντιφασίστες.

Τον Οκτώβρη του '15, στο πλαίσιο της καμπάνιας ενάντια στον φράχτη του Έβρου, η ύπαρξη του οποίου έχει οδηγήσει σε θάνατο χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που επέλεγαν τις θαλάσσιες οδούς του Αιγαίου και της Μεσογείου για να φτάσουν στην Ευρώπη, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Θεσσαλονίκη. Εξαιτίας της παρέμβασης, διώκονται 6 αντιφασίστες.

Το τι είναι και τι δεν είναι η Χρυσή Αυγή, πλέον, ο καθένας το ξέρει. Οι μάσκες έχουν από καιρό πέσει - για κυβέρνηση, ψηφοφόρους και όσους θέλουν να κρατούν ίσες αποστάσεις - και ο καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται βάσει αυτών. Η επιλογή των 6 αντιφασιστών δεν είναι άλλη απ' τον ανυποχώρητο αγώνα ενάντια στον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά και τον συντηρεί ως δεκανίκι του.

Η υπόθεση του πολέμου ενάντια στο φασισμό είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας που δεν επιθυμεί να επαναληφθεί μία από τις πιο μελανές σελίδες της ιστορίας.

Είναι υπόθεση όλων μας.

Αλληλεγγύη με τους 6 διωκόμενους αντιφασίστες.

Θάνατος στο φασισμό - αγώνας για ζωή και ελευθερία για όλους και όλες, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Ε.Κ.Χ. Σχολείο