Τρίτη 29 Μαίου 2018 στις 18.00

Ανοιχτή Διαχειριστική Συνέλευση της κατάληψης Mundo Nuevo

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ

2 και πλέον χρόνια πριν γραφαμε τα εξής:

' Φανταζόμαστε ένα σπίτι των οργανωμένων αναρχικών πολιτικών διεργασιών όσο και μια ανοιχτή εστία των κοινωνικών κινημάτων, των ελευθεριακών σχημάτων, της κριτικής σκέψης, της αισθητικής που αντιπαλεύει το υπάρχον. '

Πιάνοντας το νήμα από εκεί και από τους αγώνες που έχουμε δώσει από τότε ως σήμερα, θέλουμε να ξαναθέσουμε συλλογικούς στόχους, σε μια κοινωνικοπολιτική συνθήκη που μας βιάζει να τραπούμε προς τον ατομικισμό, την εξαθλιώση, την καταπίεση από το κράτος και το κεφάλαιο και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του.

Απέναντι σε όλα αυτά, δηλώνουμε απερίφραστα ότι οι καταλήψεις και οι δομές του αγώνα είναι πάντα επίκαιρες και αναγκαίες. Κι αυτό γιατί, προσπαθούν να επαναποδώσουν στη δημόσια σφαίρα χώρους υπό συγκεκριμένα ιδιοκτησιακά καθεστώτα που σαπίζουν μέσα στον αστικό ιστό. Επιχειρούμε, δηλάδη, να καλύψουμε με λειτουργικό τρόπο τις κοινωνικές ανάγκες που στη σημερινή κατάσταση διευρυμένης εξαίρεσης αυξάνονται διαρκώς, εξαιτίας της εντεινόμενης ανέχειας που διαμορφώνεται λόγω της επίθεσης των κυρίαρχων στους όρους ζωής των πληβειακών στρωμάτων. Επιχειρούμε να ορίσουμε τους εαυτούς μας, αντιεραρχικά, αυτοθεσμιμένα και συλλογικά στην πράξη. Μέσα από την έμπρακτη αμφισβήτηση της ατομικής ιδιοκτησίας, επιδιώκουμε συνεχώς τη δημιουργία της 'κοινότητας της Mundo Nuevo', μέσα από τις δομές και τις ομάδες που έχουν στεγαστεί στο χώρο (βιβλιοθήκη-βιβλιοπωλείο, μουσικό εργαστήρι, θεατρική ομάδα, ομάδα προβολών, συλλογικές κουζίνες). Συγκροτούμαστε όλοι και όλες μαζί απέναντι στα φαινόμενα του φασισμού, της πατριαρχίας από όπου κι αν προέρχονται, απέναντι στην εκμεττάλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Σ'αυτό το συνεχές επίδικο δεν βρίσκουμε άλλον τρόπο να συμπορευτούμε παρά τις πολιτικές κουβέντες, με τη μορφή συνέλευσεων, εκδηλώσεων, βιβλιοπαρουσιάσεων που απολήγουν σε κοινωνική και πολιτική δράση στη γειτονιά μας, στην πόλη της Θεσσαλονίκης κι όπου αλλού μπορούν να φτάσουν οι φωνές μας.

Όλα αυτά που συμβαίνουν μέσα στο χώρο της κατάληψης δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να τα δούμε ως αποκομμένα από ό,τι συμβαίνει εξώ από τους τοίχους της Φιλίππου και Σιατίστης. Απλούστατα, γιατί η συνεχιζόμενη πολιτική αφαίμαξης από τους εκάστοτε κρατούντες, κράτος, επιχειρηματίες, μαφιόζους δεν μας αφήνει έξω από τη μάχη της επιβίωσης που προσπαθεί να γίνει ζωή. Είτε αυτό αφορά την περικοπή μισθών, την καταβαράθρωση των ασφαλίσεων, τους πλειστηριασμούς α' κατοικίας, τον εγκλεισμό μεταναστών και προσφύγων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις εκκενώσεις καταλήψεων. Είτε, φυσικά, αν το έργο δεν μπορεί να ολοκληρωθεί από τους επίσημους-'νόμιμούς' θεσμούς και μηχανισμούς, βλέπουμε ότι έρχεται να το ολοκληρώσει το μακρύ χέρι του παρακράτους. Έτσι, μόνο στην πόλη της Θεσσαλονίκης, περίπου 3 μήνες πριν είδαμε να καίγεται, σε ζωντανή αναμετάδοση από τη δημόσια τηλεόραση, το κτήριο της κατάληψης Libertatia από φασιστικές γκρούπες που δεν κυνηγήθηκαν πότε από την ΕΛΑΣ όπως και πριν λίγες μέρες στη Μυτιλήνη επανεμφανίστηκε η μέθοδος του πογκρόμ από φασιστοειδή και πάλι με την κάλυψη της αστυνομίας. Μπορεί αυτά να μην φάινεται να πλήττουν τον κόσμο της ίδιας της Mundo Nuevo αλλά, στην ουσία, πλήττουν την τάξη μας, τους αγωνιζόμενους, τους περιθωριοποιημένους, τους 'παράνομους', δηλαδή όλες και όλους εμάς.

Θέλουμε και μπορούμε, σε ό,τι μας πλήττει να απαντήσουμε. Στη διαδικασία αυτή, δεν επιθυμούμε την αποστειρωμένη συνύπαρξη ατόμων και ομάδων σαν σε οποιαδήποτε πολυκατοικία της πόλης. Επιθυμούμε τη ζύμωση, μέσω της συνέχισης δομών και ομάδων που έχουν ήδη συγκροτηθεί αλλά και τη δημιουργία καινούριων καθώς και τον διαρκή πολιτικό διάλογο για να προσπαθήσουμε να περάσουμε από το προσωπικό στο συλλογικό που θέλει να εξωτερικεύσει τις ιδέες και τις πρακτικές της Mundo Nuevo στον καινούριο κόσμο που θα χτίσουμε. Για το χτίσιμο αυτού του καινούριου κόσμου, καλούμε όσες και όσους μοιράζονται τις ίδιες ανάγκες και τα ίδια οράματα με εμάς σε μία:

Ανοιχτή Διαχειριστική Συνέλευση της κατάληψης.

*Τρίτη 29 Μάη και ώρα 18.00 μμ