Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018 στις 20.00

Λαϊκή συνέλευση

ΟΥΤΕ ΣΤΗ ΛΕΥΚΙΜΜΗ, ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ: Παρασκευή 15/6, 8 μ.μ., λαϊκή συνέλευση στην αίθουσα Λόγου και Τέχνης στο Γυμνάσιο Λευκίμμης

ΟΥΤΕ ΣΤΗ ΛΕΥΚΙΜΜΗ, ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ

Είμαστε κάτοικοι της Λευκίμμης και ολόκληρης της Κέρκυρας και θεωρούμε αδιανόητο το περιβαλλοντικό έγκλημα που εξελίσσεται στη Λευκίμμη. Δεν ξεχνάμε τους μαζικούς νικηφόρους αγώνες του 2008, που έφτασαν μέχρι τη θυσία ανθρώπινης ζωής, ώστε να μην περάσουν αυτά τα σχέδια.

Είναι αδιανόητο στον 21ο αιώνα να θάβονται τα σκουπίδια σε ένα λάκκο μέσα στη γη. Είναι υποτίμηση της νοημοσύνης μας να ονομάζεται «διαχείριση» απορριμμάτων το τύλιγμά τους με μεμβράνη. Είναι απύθμενο θράσος να ονομάζουν οι τοπικοί άρχοντες «υπόλειμμα» τα σύμμεικτα σκουπίδια κάθε είδους, επειδή απλώς τυλίχτηκαν με πλαστικό σελοφάν. Είναι αποπροσανατολιστικό να παγιδεύεται η συζήτηση στο «πού θα πάνε τα σκουπίδια», όταν υπάρχουν εδώ και δεκαετίες τεχνολογικές μέθοδοι που σχεδόν τα εξαφανίζουν. Είναι ύπουλη η εγκατάλειψη του ζητήματος «στην τύχη του», που ανοίγει το δρόμο για τις ιδιωτικοποιήσεις και τον κοινωνικό αυτοματισμό. Ακόμη περισσότερο, βολεύει τους ισχυρούς να μην αναρωτιόμαστε πώς και γιατί παράγονται τα σκουπίδια και πως μπορεί η κοινωνία να περιορίσει εξαρχής την παραγωγή τους.

Αρνούμαστε να φορτώσουμε τον αγώνα που πρέπει να γίνει στις πλάτες μιας μικρής τοπικής κοινωνίας. Θεωρούμε ότι το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν είναι θέμα μόνο της Λευκίμμης, αλλά ολόκληρου του νησιού. Το περιβάλλον δεν γνωρίζει σύνορα, η γη, το νερό και ο αέρας είναι κοινός για όλους. Τα απορρίμματα που οι τοπικοί άρχοντες θέλουν να ρίξουν στη Λευκίμμη θα έρχονται από όλο το νησί. Η μάχη θα δοθεί και αυτή σε όλο το νησί, αλλιώς θα είναι χαμένη. Η Λευκίμμη αυτή τη στιγμή αποτελεί την τοπική εστία ενός προβλήματος, που είναι κάθε άλλο παρά τοπικό. Μέχρι σήμερα το Τεμπλόνι, σήμερα η Λευκίμμη, αύριο κάποιος άλλος τόπος θα κινδυνεύει να πληρώσει με τη ζωή και την υγεία των κατοίκων του το κόστος πολιτικών επιλογών και τις συνέπειες της λειτουργίας μιας οικονομίας που ξεπερνά κατά πολύ τα στενά τοπικά του όρια.

Είμαστε αντίθετοι στη λογική που λέει ότι, όταν αγωνίζεσαι, αφήνεις την πολιτική σου ταυτότητα στο σπίτι. Έχουμε σαφή πολιτική ταυτότητα και δεν είμαστε διατεθειμένοι να την αρνηθούμε. Ο καθένας έχει τη δική του, αλλά όλοι μαζί είμαστε αντιφασίστες. Μας βρίσκει αντίθετους η λογική που λέει ότι είμαστε «όλοι μαζί ενωμένοι, ανεξάρτητα από ιδεολογία», δηλαδή ότι ο κόσμος του αγώνα και των κινημάτων μπορεί να πιαστεί χέρι - χέρι με τη χρυσή αυγή ή οποιαδήποτε άλλη φασιστική οργάνωση και όλοι μαζί να αγωνιστούν ενάντια στον ΧΥΤΑ ή για οποιονδήποτε άλλο κοινό σκοπό.

Γνωρίζουμε καλά το ρόλο του φασισμού στην ιστορία. Ξέρουμε ότι ο αγώνας για τη ζωή, τη γη και τη φύση δεν υπάρχει πουθενά ούτε στη θεωρία του ούτε στην πράξη του. Μας είναι γνωστές οι διαχρονικές σχέσεις των φασιστών με την εξουσία, την αστυνομία και τους μηχανισμούς καταστολής. Στην Κερατέα, στις Σκουριές Χαλκιδικής και οπουδήποτε αλλού, η όποια παρουσία τους σε κινηματικές διαδικασίες έχει πάντα άλλους σκοπούς: να διαιρέσουν τους αγωνιζόμενους, να τους στρέφουν σε πόλεμο μεταξύ τους, και όχι ενάντια στους δυνάστες τους. Να λειτουργήσουν ως παρακράτος στο πλευρό του κράτους. Να απομακρύνουν από τη δράση αριστερούς, κομμουνιστές, αναρχικούς, αντιεξουσιαστές, ξένους, ομοφυλόφιλους, ή απλά διαφορετικούς.

Δεν αναθέτουμε τη ζωή μας στα χέρια «ειδικών», που θα αποφασίζουν για εμάς πίσω από κλειστές πόρτες. Θέλουμε ο αγώνας να πηγάζει από τα κάτω, χωρίς να περιμένει σφραγίδες και υπογραφές κανενός. Θέλουμε να δράσουμε, χωρίς να περιμένουμε την πρωτοβουλία κάποιων άλλων. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε άλλο τρόπο συναπόφασης και συνδιαμόρφωσης δράσης πέρα από τις λαϊκές συνελεύσεις. Οι μαζικές λαϊκές συνελεύσεις του 2008 ήταν έκφραση γνήσιας λαϊκής βούλησης. Θέλουμε να τις δούμε να επαναλαμβάνονται και το 2018.

Η Λευκίμμη δεν μπορεί και δεν οφείλει να δεχτεί κανενός είδους σκουπίδια, όχι μόνο γιατί ο ΧΥΤΑ χωροθετήθηκε και κατασκευάστηκε παράνομα και με το «έτσι θέλω» κράτους, τοπικών αρχόντων και εργολάβων, αλλά και γιατί κανένα μέρος στην Κέρκυρα δεν αξίζει να έχει την τύχη του Τεμπλονίου. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να γίνει ένα πανέμορφο παρθένο μέρος χωματερή για κανένα λόγο. Πρέπει να οργανωθούμε και να παλέψουμε, για να αποτρέψουμε αυτό το έγκλημα. Υπάρχουν προτάσεις για τη διαχείριση στο εδώ και στο τώρα των απορριμμάτων του νησιού. Πρέπει όμως να τεθούν σε συζήτηση με όλους. Καλούμε όλους τους κατοίκους της Λευκίμμης, των γύρω χωριών και όλους τους κατοίκους του νησιού σε λαϊκή συνέλευση στην αίθουσα Λόγου και Τέχνης στο Γυμνάσιο της Λευκίμμης την Παρασκευή 15/6 στις 20:00, για να συζητήσουμε πώς θα οργανώσουμε τον αγώνα μας.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΧΥΤΑ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ

πηγή : https://athens.indymedia.org/post/1588975/