Κυριακή 15 Ιουλίου 2018 στις 10.30 πμ

2 καλέσματα : 1 2

Απεργιακή συγκέντρωση

Κάτω τα χέρια απ' την Κυριακάτικη αργία!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ!

Κάτω τα χέρια απ' την Κυριακάτικη αργία!

Απεργιακή Συγκέντρωση, Κυριακή 15/7 - 10:30πμ, Τσιμισκή με Αριστοτέλους

Συνάδελφοι-ισσες: Την Κυριακή 6/5 ξεκίνησε το συνεχές κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων μέχρι το τέλος Οκτώβρη. Δυσκολεύονται να το εφαρμόσουν γιατί φοβούνται τις αντιδράσεις μας. Δεν πρέπει να τους χαρίσουμε καμία από τις Κυριακές μας, αλλά να συνεχίσουμε τον αγώνα από εκεί που τον αφήσαμε πέρυσι το καλοκαίρι.

Από την 1η Κυριακή (23/7/2017) εφαρμογής του μέτρου των "32 Κυριακών" αποτράπηκε το άνοιγμα αρκετών μεγάλων καταστημάτων. Τα PUBLIC παρέμειναν κλειστά με την άμεση αντίδραση των εργαζομένων και την πίεση που ασκήθηκε από την Αντεπίθεση των Εργαζομένων στο Εμπόριο (άμεση ανακοίνωση, κάλεσμα σε κινητοποίηση έξω από το κατάστημα) καθώς και του Συντονισμού δράσης εναντία στην Κυριακάτικη εργασία στον οποίο συμμετέχουμε. Στα καταστήματα του ομίλου INDITEX με τους αποκλεισμούς που πραγματοποιήσαμε και την αντίδραση των εργαζομένων κόψαμε την όρεξη της εργοδοσίας, αναγκάζοντάς την να μεταθέσει το άνοιγμα των καταστημάτων για μετά το καλοκαίρι. Σε αυτήν την σθεναρή αντίσταση των εργαζομένων του εμπορίου, προστέθηκε η απόλυτα επιτυχημένη και με καθολική συμμέτοχη απεργία των εργαζομένων του NOTOS. Αυτοί οι αγώνες πλαισιώθηκαν με αποκλεισμούς και στο κέντρο της Αθήνας, όπως μαζική ήταν και η άρνηση των εργαζομένων του κλάδου (ανακοινώσεις εργαζομένων LIDL, ΙΚΕΑ, MediaMarkt, κ.τ.λ.) να εργαστούν 32 Κυριακές τον χρόνο!

Δεν πρέπει να επαναπαυτούμε! Οι εργοδότες έδειξαν το πραγματικό πρόσωπό τους, ανακοινώνοντας την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή πως θα λειτουργήσουν τα καταστήματα. Τσαλαπατώντας την αξιοπρέπειά μας, την προσωπική μας ζωή, αποδεικνύουν ότι μπροστά στα κέρδη τους δεν λογαριάζουν τίποτα! Ανταγωνίζονται ποια εταιρία θα κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά, με θύματα εμάς τους εργαζόμενους. Εργοδοσία, παλιοί και νέοι μνημονιακοί, με τα ψέματα περί αύξησης του τζίρου και μείωσης της ανεργίας, θέλουν την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας πανελλαδικά, για όλες τις Κυριακές του χρόνου. Στόχος τους είναι η καθιέρωση της 7ήμερης εργασίας όχι μόνο στον κλάδο του εμπορίου και όχι μόνο στις «τουριστικές περιοχές».

Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα των εργοδοτών που προσπαθούν να μας διασπάσουν με δόλιους τρόπους. Ανοίγουν εναλλάξ τα καταστήματα. Βάζουν τους μισούς να δουλεύουν 5ωρο χωρίς ρεπό και τους υπόλοιπους 8ωρο με ρεπό. Ζητάνε να δουλεύουν μόνο όσοι θέλουν, στοχοποιώντας τους υπόλοιπους που θα αρνηθούν.

Δεν περιμένουμε τίποτα από την Ένωση Εμποροϋπαλλήλων και το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ), που 5 χρόνια μετά τον νόμο για τις "7 Κυριακές" δεν έχει κηρύξει καμία κλαδική απεργία και σχεδόν όλες τις Κυριακές ήταν εξαφανισμένοι από τους αποκλεισμούς καταστημάτων. Αρκούνται σε κομματικές παρελάσεις και προεκλογικές εκστρατείες. Αδυνατούν να οργανώσουν έναν νικηφόρο αγώνα, όπως έδειξε η κατάληξη των αγώνων στα σούπερ μάρκετ Καρυπίδη και Μαρινόπουλος. Σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους δεν δίστασαν να κατηγορήσουν αλληλέγγυους και συναδέλφους για στημένες κινητοποιήσεις 2 και πλέον χρόνων(!) ενώ οι ίδιοι είναι απόντες, χωρίς καμία συμμετοχή και στήριξη. «Ξεχνάνε» όμως πως το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα συνολικά από τους εργοδότες και οι λόγοι είναι δύο: οι αντιδράσεις των εργαζομένων από τα μέσα και οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται από έξω. Είναι κλασική τακτική τους να υπονομεύουν και να επιτίθενται σε οτιδήποτε και οποιονδήποτε δεν ελέγχουν, σε οτιδήποτε πραγματικά αγωνιστικό και ελπιδοφόρο. Από την άλλη η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) "ξύπνησε" την τελευταία στιγμή και προκήρυξε και για τις 32 Κυριακές απεργία, αδιαφορώντας όμως πλήρως για την οργάνωση τους.

Φέτος, πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι μαζί, σε κάθε κατάστημα να συγκροτήσουμε επιτροπές αγώνα, να έρθουμε σε επαφή με τους συναδέλφους από τα άλλα καταστήματα και τους αλληλέγγυους. Γιατί όταν είμαστε ενωμένοι, με αλληλεγγύη, αυτοοργάνωση και πίστη στις δυνάμεις μας, μπορούμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά μας. Σε κάθε κατάστημα, όλοι οι εργαζόμενοι να ξαναδηλώσουμε συλλογικά, ότι δεν δεχόμαστε να δουλεύουμε Κυριακές! Να προετοιμάσουμε με κάθε τρόπο την συμμετοχή μας στην απεργία. Όλοι εμείς, εργαζόμενοι και αλληλέγγυοι, που πιέσαμε για την κήρυξη των απεργιών, είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να τις οργανώσουμε, για να ακυρώσουμε στην πράξη την κυριακάτικη εργασία!

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ των ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στο ΕΜΠΟΡΙΟ

Επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας, για να οργανώσουμε όλοι μαζί την αντίστασή μας

τηλ: 2310265730, blog: www.antepithesitonergazomenon.blogspot.gr

πηγή : http://antepithesitonergazomenon.blogspot.com…


ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

"απελευθερωμένα" ωράρια- δουλειά την Κυριακή

λάστιχο μας έκαναν όλη μας τη ζωή

Συνάδελφοι-συναδέλφισσες,

τα μεγάλα αφεντικά του εμπορίου επιχειρούν για 2η συνεχή χρονιά ν' ανοίξουν τα μαγαζιά τους για 32 συνεχόμενες Κυριακές από τον Μάη ως τον Οκτώβρη στις λεγόμενες «τουριστικές ζώνες» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ο όμιλος Ιnditex (zara, bershka, κ.α), μερικές εμπορικές αλυσίδες ( Η&Μ, Marks&spencer κ.α.) αλλά και κάποια τοπικά καταστήματα (πχ Κανελλόπουλος) πρωταγωνιστούν στην ως τώρα εφαρμογή του μέτρου ενώ διατηρούν τα πρωτεία σε μια σειρά αντεργατικών πρακτικών εκμετάλλευσης. Είναι οι ίδιοι που αμφισβητούν τις αργίες μας (26/12, 2/1, 6/1) και οργανώνουν απανωτά 10μερα προσφορών και black friday.

Ο σύγχρονος εμποροϋπάλληλος που ενσαρκώνει τις αξίες των αφεντικών ακολουθεί το τρίπτυχο «ευελιξία, εντατικοποίηση, ανακύκλωση» και βάλλεται από το τεράστιο οπλοστάσιο της εργοδοσίας: τα ωράρια-λάστιχο, την ενοικιαζόμενη εργασία-σκλαβιά και τα προγράμματα voucher, την μερική απασχόληση της πείνας, τα σπαστά ωράρια.

Στον αντίποδα όλων αυτών αντιπαραθέτουμε τις δικές μας ανάγκες, τους δικούς μας αγώνες, τα εργατικά συμφέροντα! Μόλις πέρσι, ο «Συντονισμός Δράσης ενάντια κυριακάτικη εργασία» κατάφερε προσωρινά να μπλοκάρει έμπρακτα τις ορέξεις των πολυεθνικών ομίλων να εφαρμόσουν το μέτρο των 32 Κυριακών στο κέντρο της Αθήνας και στην Θεσσαλονίκη. Παρά την ψήφιση του 4ου μνημονίου που συμπλήρωσε το θεσμικό πλαίσιο για λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων 32 (+6) Κυριακές τον χρόνο, η εφαρμογή του μέτρου σκόνταψε στην αντίσταση των εργαζομένων. Σε αρκετά καταστήματα υπήρξε κινητοποίηση και από τους ίδιους τους εργαζομένους, οι οποίοι διεκδίκησαν και εν τέλει το επέβαλλαν το δικαίωμα τους στο ελεύθερο χρόνο, απεργώντας την Κυριακή που το κατάστημα υποτίθεται ότι θα άνοιγε (notos galleries στην Θεσσαλονίκη, public στην Αθήνα).

Και φέτος, η εφαρμογή του μέτρου στηρίζεται από 15-20 «μεγάλους» του κλάδου. Ωστόσο, οι 8 ανοιχτές Κυριακές για το σύνολο της χώρας στηρίζονται ακόμα και από "μικρά" αφεντικά και προφανώς από μεγάλες διαφημιστικές εκστρατείες και προπαγάνδα των κυρίαρχων ΜΜΕ. Ήρθε η ώρα να δώσουμε ξεκάθαρη απάντηση. Δεν χαρίζουμε καμία Κυριακή (ούτε 32, ούτε 8) σε μικρά ή μεγάλα αφεντικά, δεν παραχωρούμε τις εργατικές κατακτήσεις που κερδήθηκαν με αγώνες και θυσίες. Δεν θα αφήσουμε καμία κυβέρνηση, κανένα αφεντικό να κάνει τη ζωή μας λάστιχο.

Οι εργοδότες και η κυβέρνηση έχουν πάρει τις αποφάσεις τους. Εμείς, οι εργαζόμενοι στο εμπόριο, πρέπει να πάρουμε τις δικές μας. Να αξιοποιήσουμε το ανίκητο όπλο της συναδελφικής αλληλεγγύης, της έμπρακτης υπεράσπισης των εργατικών μας συμφερόντων και της ζωής μας. Οργανωμένα και μαζικά, να πάρουμε τον απεργιακό αγώνα στα χέρια μας και να βάλουμε φραγμό στο κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων κόντρα και στην αδράνεια της ΟΙΥΕ και της Ένωσης Εμποροϋπαλληλων που ενώ κηρύσσουν απεργίες έχουν από ανύπαρκτη εώς συμβολική παρουσία στον δρόμο. Να διεκδικήσουμε συλλογικές συμβάσεις με βάση τις πραγματικές μας ανάγκες και όχι τα ψίχουλα των αφεντικών. Να συσπειρωθούμε στα σωματεία του κλάδου σε απεργιακή/αγωνιστική κατεύθυνση, να δημιουργήσουμε επιτροπές αγώνα σε κάθε αλυσίδα/πολυκατάστημα/μαγαζί δίνοντας τις καθημερινές μας μάχες μέσα στους χώρους δουλειάς.

Ο Συντονισμός Δράσης έχοντας αποφασίσει να δώσει συνέχεια στον αγώνα αυτό, προχωρά σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε, για όσα μαγαζιά του κλάδου επιχειρήσουν να είναι ανοιχτά, βασιζόμενοι βέβαια στην οργή και τη θέληση για έμπρακτη αντίσταση που θα εκφραστεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους στα μαγαζιά αυτά. Ούτε συζήτηση για ανοιχτές Κυριακές στην περίοδο της ΔΕΘ. Η σπίθα του αγώνα που άναψε σε μεγάλα καταστήματα του κλάδου απλώνεται. Και είναι αυτή η σπίθα που μας θυμίζει πως όταν στεκόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλον, όταν απαντάμε συλλογικά στα αφεντικά μας το πάνω χέρι το έχουμε εμείς:

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΟ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ 15/7 10.30πμ Τσιμισκή με Αριστοτέλους

Συντονισμός δράσης ενάντια στην Κυριακάτικη εργασία και στα "απελευθερωμένα ωράρια"/ επικοινωνία: sintonexismoskiriakiexs@espiv.net

πηγή : email που λάβαμε στις 14 Ιούλιος 11h