Πέμπτη 23 Μαίου 2019 στις 12.00

Δελτίο αντιπληροφόρησης

Το νέο δελτίο αντιπληροφόρησης του σταθμού

Ραδιουργία 87,7 FM
Ζώνη Αντιπληροφόρησης
Δελτίο 21/02/18

Πανελλαδικά νέα:

-Στις 25/11/18, στο χωριό Δραγωτινά στη Λευκίμμη Κέρκυρας δολοφονήθηκε ο 63χρονος εργάτης γης Petrit Zifle, μετανάστης από την Αλβανία. Όπως αναφέρει σε σχετικό της κείμενο στην ιστοσελίδα της η κατάληψη Apertus, δολοφόνος του είναι ο Δημήτρης Κουρής, ενεργό στέλεχος της τοπικής οργάνωσης των νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Η δολοφονία είχε ρατσιστικά κίνητρα και έρχεται να προστεθεί στις δολοφονίες των Σαχζάτ Λουκμάν και Παύλου Φύσσα καθώς και στις εκατοντάδες επιθέσεις σε μετανάστες από τη συγκεκριμένη δολοφονική συμμορία. Το «Μακεδονικό ζήτημα» και η δολοφονία του εθνικιστή πιστολέρο Κατσίφα από την αλβανική αστυνομία έχουν στρώσει το έδαφος για τον εθνικιστικό παροξυσμό που προπαγανδίζεται πρωτοφανώς από τα καθεστωτικά Μ.Μ.Ε. Υπό τις συνθήκες αυτές, τα βοθρολύματα της Χρυσής Αυγής, προσπαθούν να ανέλθουν από το φυσικό τους χώρο, τους υπονόμους. Η δολοφονία του Petrit Zifle είναι μια ηχηρή επιστροφή τους κι ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί από το αντιφασιστικό κίνημα. Όμως δεν είναι μόνο οι νεοναζί και οι οπαδοί τους. Ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, είτε σιωπά μένοντας αμέτοχο στην εθνικιστική και φασιστική υστερία, είτε βρίσκει επί μέρους πεδία κατανόησης των φασιστικών ιδεών κι ας ισχυρίζεται ότι δε συμφωνεί επί της αρχής. Νοικοκυραίοι, φασίστες και μπάτσοι λίντσαραν μέχρι θανάτου το Ζακ Κωστόπουλο μπροστά στα μάτια δεκάδων αμέτοχων πολιτών. Στη Ρόδο, οι μάτσο νεαροί Κούκουρας και Λουτσάι βίασαν και δολοφόνησαν την Ελένη Τοπαλούδη.

- Στις 23/12/18 τα ξημερώματα στο Περιστέρι Αττικής, ο ντελιβεράς Μοχάμετ κατά την διάρκεια παραπλανητικής παραγγελίας, δέχτηκε επίθεση από τον πρώην εργοδότη του Χρήστο Σαλμά και από ακόμα έναν "φουσκωτό" θρασύδειλο. Η αιτία της ενέδρας και του ξυλοδαρμού είναι οι διεκδικήσεις του Μοχάμετ από τον πρώην εργοδότη του.

- Ο Σπύρος Χριστοδούλου ξεκίνησε απεργία πείνας από τις 14/01/19, στις φυλακές Λάρισας όπου βρίσκεται έγκλειστος, με αίτημα την εφαρμογή των άρθρων που προβλέπουν την συγχώνευση των ποινών του. Ο Σπ.Χριστοδούλου συνελήφθη τον Μάϊο του 2015, μαζί με άλλους συντρόφους του και κατηγορείται για ληστείες στην γνωστή ως υπόθεση "Ληστές του Διστόμου". Σε πανελλαδικό επίπεδο πραγματοποιήθηκαν πολλές δράσεις αλληλεγγύης ενώ η 15η του Φλεβάρη ορίστηκε ως πανελλαδική μέρα δράσης για το ζήτημα αυτό.

- Στις 06/02 στο στρατοδικείο Ρουφ της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους 3 διωκόμενους ολικούς αρνητές στράτευσης Κωνσταντίνο Γουνιτσιώτη, Στράτο Μωυσή και Παύλο Χριστόπουλο που διώκονται για την επιλογή τους να αρνηθούν να υπηρετήσουν τον δολοφονικό μηχανισμό του στρατού. Δεκάδες αλληλέγγυοι/ες έφτασαν με πορεία στον χώρο του στρατοδικείου όπου αναρτήθηκαν πανό αλληλεγγύης, μοιράστηκαν κείμενα και τρικάκια και φωνάχτηκαν αντιμιλιταριστικά συνθήματα απέναντι στον κόσμο των εθνικών ιδεωδών, των συρματοπλεγμάτων, της υποταγής και της αρβύλας. Το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν δράσεις αλληλεγγύης στους 3 αρνητές στράτευσης σε πανελλαδικό επίπεδο.

- Στις 08/02, σε κτηνοτροφική μονάδα στη Λάρισα, εργοδότης μαζί με δύο φασιστοειδής μπράβους, επιτέθηκαν σε δύο εργάτες που ζήτησαν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα από την απασχόληση τους, τους Σαλμάν Ατζούμ και Σαίντ Αχμέντ. Τους χτυπούσαν και φώναζαν: "Μην ζητάς λεφτά, θα πληρώσω όποτε εγώ θέλω", "Η Αστυνομία και η Χρυσή Αυγή είναι φίλοι μου. Θα καλέσουμε τη Χρυσή Αυγή και δεν θα αφήσουμε κανένα Πακιστανό ζωντανό στη Λάρισα" και " Θα σας δώσουμε να φάτε χοιρινό με το ζόρι". Κατά τη διάρκεια της επίθεσης τραυμάτισαν τον Σαλμάν Ατζούμ στο πρόσωπο.

- Εργατική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στις 16/02 στα Γιάννενα. Η κινητοποίηση έγινε στα πλαίσια του πανελλαδικού καλέσματος του Συντονιστικού Πρωτοβάθμιων κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων, για την συνέχιση του αγώνα για Συλλογικές Συμβασεις Εργασίας και πραγματικές αυξήσεις μισθών.Στην διάρκεια της συγκέντρωσης μοιράστηκαν εκατονταδες κείμενα σε χώρους εργασίας και διερχόμενους. Συμμετείχαν το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων Διανομέων Ιωαννίνων(ντελιβεράδες), το Σωματείο Βάσης Σερβιτόρων Μαγείρων Ιωαννίνων, η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση και η ΛΑΝΤΖΑ (Αγωνιστική Εργατική Συσπείρωση στον χώρο του Επισιτισμού).

- Επίθεση σε κατάστημα της Leroy Merlin στην Αθήνα πραγματοποίησε στις 17/02 ο Ρουβίκωνας. Όπως αναφέρει η συλλογικότητα σε σχετικό της κείμενο, τα αφεντικά της πολυεθνικής Leroy Merlin γνωστής για τα DIY λιανικού εμπορίου προϊόντα της, αλλά κυρίως για την καταπάτηση εργατικών δικαιωμάτων, συνεχίζει να απαξιώνει τους εργαζόμενους της. Αυτή τη φορά με τις νέες συμβάσεις υποχρεωτικού 9ώρου. Μόλις 7 μήνες μετά από την αβάσιμη και παράνομη απόλυση εργαζόμενης με σοβαρά προβλήματα υγείας η Leroy Merlin μας υπενθυμίζει τον "ανθρωποκεντρικό" χαρακτήρα της προτείνοντας στο προσωπικό της να υπογράψουν συμβάσεις 9ώρου, συγκεκριμένα 9:00-18:00. Αυτές οι συμβάσεις όμως δεν πιστοποιούν μόνο την αύξηση του ωραρίου, αλλά πιστοποιούν και το τρίπτυχο με το οποίο η εταιρεία αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους της: ευελιξία ωραρίου, εντατικοποίηση εργασίας και ανακύκλωση τους.

- Περιστατικό αστυνομικής και ρατσιστικής βίας σημειώθηκε στις 10/02 στη Νίκαια Αττικής. 25χρονος μετανάστης «βρισκόταν μαζί με έναν φίλο του μέσα σε παρκαρισμένο αμάξι όταν τον περικύκλωσαν 6-7 άντρες της ομάδας ΔΙΑΣ, τον ανάγκασαν να βγει έξω, του φόρεσαν χειροπέδες και άρχισαν να τον χτυπούν με μίσος. Αρχικά τον χτύπησαν στην κοιλιακή του χώρα και αφού έπεσε κάτω άρχισαν να τον κλωτσάνε στο κεφάλι με αποτέλεσμα να του ανοίξουν τη μύτη και να του μαυρίσουν το μάτι. Η δικαιολογία των μπάτσων για τον ξυλοδαρμό είναι ότι είχαν πληροφορία για κλοπή αυτοκινήτου στην περιοχή, χωρίς ωστόσο να σχετίζεται η κλοπή με τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Στην συνέχεια, ακούγοντας τις φωνές, κατέβηκε από το σπίτι άλλος συμπατριώτης τους ο οποίος διαβεβαίωσε τους αστυνομικούς ότι είναι ο ιδιοκτήτης του αμαξιού και ότι είχε δώσει τα κλειδιά στους δύο φίλους του. Η υπόθεση, όμως, δεν σταμάτησε εκεί, καθώς οι διαβεβαιώσεις δεν αρκούσαν στους μπάτσους, οι οποίοι οδήγησαν το αιμόφυρτο θύμα τους στο αστυνομικό τμήμα όπου και έμεινε όλη νύχτα, αν και τραυματίας.

- Στα Γιάννενα ο ιδιοκτήτης του χώρου στον οποίο βρίσκεται η αναρχική κατάληψη στέγης "Brooklyn" και τον οποίο χώρο κληρονόμησε "πλαγίως", όπως αναφέρει σχετική με το ζήτημα αφίσα που κολλήθηκε στην πόλη των Ιωαννίνων, προσπαθεί με σύμαμχο την κατασκευαστική εταιρεία G. & V. Papathanasiou, να κατεδαφίσει το κατειλημμένο σπίτι προκειμένου να χτιστεί πολυκατοικία και να τα οικονομήσουν από κοίνου, πετώντας έξω τον κόσμο που ήδη μένει μέσα.

-Συμφωνα με καποια δημοσιευματα στα μεσα κοινωνικης δικτυωσης πριν καποιες μερες, ο Ebuka, ενας μεταναστης απο την Νιγηρια δολοφονήθηκε απο μπατσους στο Α.Τ. Ομονοιας στην Αθήνα, κατα την προσαγωγη του. Η δολοφονια αυτη ερχεται να προστεθει στις εκατονταδες δοφολονιες που εχουν συμβει στην Ελλαδα πριν ή μετα την κριση απο ενστολους και φασίστες.

Τοπικά νέα:

- Ένας 51χρονος εργάτης και πατέρας δυο παιδιών πνίγηκε το βράδυ της 10ης του Γενάρη σε ιχθυοκαλλιεργητική μονάδα «ΝΗΡΕΑΣ» στο νησί Πεταλάς, που βρίσκεται κοντά στον Αστακό Αιτ/νίας. Ο 51χρονος είχε πλεύσει με βάρκα για κάποια εργασία και δεν επέστρεψε ποτέ, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι του να τον αναζητήσουν. Λίγο αργότερα βρέθηκε νεκρός από το Λιμενικό σε βραχώδες σημείο του νησιού. Σχεδόν ένα μηνά, στις 04 Φεβρουαρίου συνέβη άλλο ένα περιστατικό κατά τη διάρκεια του οποίου εργάτης τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι του ξανά σε μονάδα Ιχθυοκαλλιέργειες του ΝΗΡΕΑ.

- Στις 24/12 πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στο κέντρο του Αγρινίου από την κατάληψη Apertus για την δολοφονία του εργάτη γης, μετανάστη από την Αλβανία Petrit Zifle στην Κέρκυρα. Στην παρέμβαση έγινε μοίρασμα κειμένων, αφισοκόλληση, ενώ αναρτήθηκαν πανό στην Πλατεία Δημάδη. Το κείμενο που μοιράστηκε μέσα σε όλα αναφέρει πως σε τοπικό επίπεδο, στην πόλη του Αγρινίου η προσπάθεια ξεπλύματος και επιβολής των εθνικιστικών κύκλων γίνεται όλο και πιο φανερά μέσω της διακονίας του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου. Για κάθε κοινωνικό φροντιστήριο, διοργανώσεις εκδρομών για τα μακεδονικά συλλαλητήρια όπου μεταξύ άλλων αναπαραγόταν το θεάρεστο σύνθημα «μαχαίρι στην καρδιά του κάθε αντιφά», το οποίο ξεκάθαρα προτρέπει σε δολοφονικές επιθέσεις. Για κάθε κοινωνική φάρμα - τυροκομείο, ένα κυριακάτικο μνημόσυνο για τον Κατσίφα με αναφορές στην ανακοίνωση για ήρωα που έπεσε τιμώντας το σταυρό! Τέλος, σε ανάρτηση πανό στην πλατεία Δημάδη για την δολοφονία του μετανάστη εργάτη προχώρησε και το Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Αγρινίου.

- Στις 04/02, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση αλληλεγγύης και αντιπληροφόρησης από την κατάληψη Apertus στο κέντρο του Αγρινίου εν όψει των στρατοδικείων 06 & 18 Φεβρουαρίου του 2019 των 3 ολικών αρνητών στράτευσης (Κωνσταντίνος Γουτσινιώτης, Στράτος Μωυσής, Παύλος Χριστόπουλος). Στην παρέμβαση μοιράστηκε το συλλογικό κείμενο των 3 διωκόμενων ολικών αρνητών στράτευσης και κολλήθηκαν οι διασυλλογικές αφίσες για το ίδιο ζήτημα.

- Το Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Αγρινίου ανάρτησε πανό αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Σπ. Χριστοδούλου στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγρινίου. Επίσης στις 15/02 και στα πλαίσια της πανελλαδικής μέρας δράσεων στον απεργό πείνας, το Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι κάλεσε με αφίσα και πραγματοποίησε συγκέντρωση-μικροφωνική αλληλεγγύης στην πλατεία Δημοκρατίας.

- Την Άνοιξη του 2016 και όπως αναφέρει η κατάληψη Apertus σε σχετικό της κείμενο στην ιστοσελίδα της, οι φοιτητές των πανεπιστημιακών τμημάτων που εδρεύουν στο Αγρίνιο με δυναμικές κινητοποιήσεις σημείωσαν μια μεγάλη νίκη. Υποχρέωσαν το Υπουργείο Παιδείας και τις Πρυτανικές Αρχές να μην προχωρήσουν το προκρινόμενο σχέδιο της υποβάθμισης των τμημάτων. Σήμερα, τρία χρόνια μετά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει με νέο σχέδιο. Καταργεί το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων και ιδρύει μια Γεωπονική Σχολή. Η ψήφιση της τροπολογίας μάλιστα προβλέπεται για τις επόμενες μέρες. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του τμήματος ΔΠΦΠ με μαζικές συνελεύσεις και συντονισμό δράσεων ξεκίνησαν αγωνιστικές δράσεις (εξορμήσεις με μοιράσματα κειμένων στην πόλη, συγκεντρώσεις - καταλήψεις κ.α.). Με πάγιο αίτημα τα εργασιακά δικαιώματα Μηχανικού Περιβάλλοντος, καθώς επίσης την πρόσληψη μελών ΔΕΠ, αλλά και τη δημόσια και δωρεάν φοιτητική μέριμνα, ζητούν την απόσυρση της τροπολογίας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχωρά εδώ και καιρό στην κοπτοραπτική του χάρτη Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας με καταργήσεις, μετονομασίες και συγχωνεύσεις τμημάτων. Μοναδική της στόχευση η εξοικονόμηση κι άλλων χρημάτων στην υπηρεσία κράτους και κεφαλαίου. Την ίδια ώρα πυκνώνει η συζήτηση για αναθεώρηση του άρθρου 16 και ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων από προαναθεωρητική και μελλοντική αναθεωρητική βουλή. Επίσης για το ίδιο ζήτημα ο σταθμός μας, η Ραδιουργία FM μετάδοσε για αρκετές μέρες σχετικό σποτ των φοιτητών/τριων που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους αγώνες των φοιτητών από τα κάτω. Σε αντίθεση με την απολιτίκ τάση που τείνει να μετατρέψει το πανεπιστήμιο σε μεταλυκειακές τάξεις, οι φοιτητές προτάσσουν τον αγώνα για τα δικαιώματα τους! Ένας αγώνας που μπορεί να ενισχυθεί και να συνδεθεί με κάθε κινηματικό κομμάτι της πόλης.

Δεθνή νέα:

- Στην Ιταλία εκατοντάδες αναρχικοί συγκρούστηκαν στις 08/02 με τις αστυνομικές δυνάμεις κατα τη διάρκεια διαμαρτυρίας για την εκκένωση της κατάληψης Asilo Occupato στο Τορίνο. Οι διαδηλωτές απαιτούσαν την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων της εκκένωσης της κατάληψης.

- Την 1η Φεβρουαρίου, στην Μόσχα, η Ρώσικη Κρατική Υπηρεσία Ασφάλειας, έκανε επιδρομές σε αρκετά διαμερίσματα και συνέλαβε 10 άτομα με την κατηγορία της "συνομωσίας". Έπειτα από ολοήμερη ανάκριση και βασανιστήρια, όλα τα άτομα αφέθηκαν ελεύθερα εκτός από ένα, τον Azat Miftahov, ο οποίος κατηγορείται για "κατασκευή εκρηκτικών" και συμμετοχή στην αναρχική οργάνωση Λαϊκή Αυτοπροστασία. Κατά την διάρκεια του τελευταίου χρόνου, η συγκεκριμένη οργάνωση έγινε ο βασικός στόχος της αστυνομικής καταστολής στην Ρωσία: αρκετά μέλη της οργάνωσης συνελήφθησαν, βασανίστηκαν ή απειλήθηκαν. Κάποια από τα μέλη της οργάνωσης χρειάστηκε να φύγουν από την χώρα κάτω από το ρίσκο πολύχρονων φυλακίσεων και βασανισμών.

Το δελτίο της Ζώνης Αντιπληροφόρησης του σταθμού μεταδίδεται καθημερινά στις 12.00 το πρωί. Επίσης στα πλαίσια της καθημερινής Ζώνης Αντιπληροφόρησης μεταδίδεται καθημερινά στις 14.00 το μεσημέρι το δελτίο αντιπληροφόρησης του 1431ΑΜ ενώ στις 20.00 μεταδίδεται το δελτίο αθλητικής αντιπληροφόρησης από τα Ραδιοφράγματα.

πηγή : https://radiourgia.squat.gr/2019/02/20/το-νέο…