Κυριακή 26 Μαίου 2013 στις 11.00

Συνέλευση του συλλόγου υπαλλήλων βιβλίου-χάρτου

Απόφαση της Γ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής (Κυριακή 7/4/2013)

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ του ΣΥΛΛΟΓΟΥ συζήτησε για την ανεργία και την ανάγκη συσπείρωσης των ανέργων του κλάδου και κατέληξε σε αποφάσεις.

Το κρισιμότερο ζήτημα για να μπορέσει ο Σύλλογος να παρέμβει σε αυτό το ζήτημα είναι η συγκρότηση Επιτροπής Ανέργων του κλάδου. Επιτροπή που θα έχει το δικό της παράλληλο μητρώο μελών, τη δική της λειτουργία και δράση.

Κινούμαστε σε 4 άξονες:

1. Είναι ανάγκη να συγκροτηθεί ένα μαζικό και δυναμικό κίνημα ανέργων που να απαιτήσει, από κράτος και εργοδότες, εξασφάλιση εργασίας και μέτρα υποστήριξης των ανέργων. Για να μπορέσουν οι άνεργοι να ζήσουν με αξιοπρέπεια και όχι να πεταχτούν στη φτώχεια και την περιθωριοποίηση.

- ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ, ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Απαιτούμε εργασία για να μπορέσουμε να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας.

- Λιγότερη δουλειά - Δουλειά για όλους. 30ωρο-5θήμερο-6ωρο, Κανένας / καμία χωρίς σύνταξη μετά την ηλικία των 55 ετών, χωρίς προϋποθέσεις. Μείωση ωρών εργασίας και ηλικιακών ορίων για συνταξιοδότηση για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

- Απαγόρευση των απολύσεων, κατάργηση της «προειδοποίησης απόλυσης» και των μειωμένων αποζημιώσεων.

- Καμία απόλυση, «εφεδρεία» ή «διαθεσιμότητα» στο δημόσιο, τους ΟΤΑ και τις ΔΕΚΟ. Μαζικές προσλήψεις σε νοσοκομεία και σχολεία. Καμία εκχώρηση - ιδιωτικοποίηση αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών στην κερδοσκοπία του κεφαλαίου.

- Επίδομα ανεργίας 900 ευρώ όσο και ο κατώτερος μισθός για όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις για όσο διάστημα παραμένουν εκτός εργασίας.

- Δημόσια και δωρεάν υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση, συγκοινωνίες για όλους (εργαζόμενους και ανέργους) χωρίς προϋποθέσεις.

- Μέτρα ενάντια στη θηλιά των τραπεζών, τη φόρο-ληστεία και τα χαράτσια, την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια. Μέτρα ώστε τα κοινωνικά αγαθά, η κοινωνική περιουσία, οι κοινωνικές υπηρεσίες να ανήκουν στους εργαζόμενους και τους ανέργους.

2. Οργανώνουμε μαζί με όλο το εργατικό και κοινωνικό κίνημα την ανυπακοή στις επιλογές των αφεντικών και του κράτους που "μαυρίζουν" τις ζωές μας.

- Επειδή πιστεύουμε πως οι συγκοινωνίες και η μετακίνηση είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, προσφέρουμε "κάλυψη" σε όσους συναδέλφους αρνούνται να πληρώσουν εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Η κάρτα ανεργίας έχει ισχύ κάρτας απεριορίστων διαδρομών.

- Οι οργανωμένες δράσεις για μη πληρωμή εισιτήριου και εξετάσεων στα δημόσια νοσοκομεία μας βρίσκουν ανεπιφύλαχτα σύμφωνους.

- Στεκόμαστε με έμπρακτο τρόπο στο πλευρό όσων συναδέλφων δεν μπορούν / δεν θέλουν να πληρώσουν τα χαράτσια και τις φορολογικές ρυθμίσεις. Κανένας μόνος του απέναντι στο κράτος-ληστή. Η επανασύνδεση του κομμένου ρεύματος στα σπίτια των λαϊκών οικογενειών είναι μια πρακτική που την υιοθετούμε και την στηρίζουμε.

- Υποστηρίζουμε το κίνημα που σηκώνει τις μπάρες στα διόδια.

- Μαζί με συλλογικότητες του εργατικού και κοινωνικού κινήματος οργανώνουμε τον αγώνα για να σφραγιστούν τα βιβλιάρια ασθενείας των ανέργων, για νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

- Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς των σπιτιών. Συμμετέχουμε σε κινήσεις αποτροπής εξώσεων.

3. Ταυτόχρονα οργανώνουμε δομές αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας για τη στήριξη των ανέργων. Η ανεργία δεν είναι ατομική υπόθεση του κάθε ανέργου, αλλά ζήτημα που πρέπει να μας απασχολεί όλους συλλογικά.

- Προχωρούμε στη δημιουργία ενός χάρτη ενημέρωσης όλων των δομών αλληλεγγύης που δραστηριοποιούνται στην Αττική.

- Προτρέπουμε όλα τα μέλη μας να πάρουν πρωτοβουλίες αλληλο-στήριξης στο πλαίσιο του Συλλόγου. Στη συνέλευση ακούστηκαν αρκετές ιδέες: οργάνωση συλλογικής κουζίνας ή ενός εντευκτηρίου (πιθανά εντευκτήριο μαζί με άλλα σωματεία σε κατειλημένο κτίριο), συγκέντρωση φαρμάκων, διανομή τροφίμων σε διασύνδεση με τις κινήσεις χωρίς μεσάζοντες, οργάνωση δομών ενισχυτικής διδασκαλίας σε μαθητές σε συνεργασία με σωματεία εκπαιδευτικών, τράπεζα τροφίμων, οργάνωση παζαριού βιβλίου και πάρτυ για την ενίσχυση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του Συλλόγου. Τις ιδέες αυτές θα αναλάβει να επεξεργαστεί και να υλοποιήσει η επιτροπή ανέργων με τη συνδρομή του συλλόγου.

- Αποφασίζουμε, από εδώ και στο εξής, από κάθε συνδρομή μέλους (15 ευρώ το χρόνο) τα 5 ευρώ να πηγαίνουν στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας. Προτρέπουμε όλους τους συναδέλφους να καταβάλουν τις συνδρομές τους. Πέρα από την ενίσχυση του Συλλόγου, συμβάλλουμε έτσι και στην στήριξη των ανέργων συναδέλφων μας.

- Οργανώνουμε καλύτερα και πιο σχεδιασμένα την διακίνηση των κουπονιών ενίσχυσης του Ταμείου Αλληλοβοήθειας.

4. Είναι ανάγκη να προχωρήσει η δικτύωση των συλλογικοτήτων των ανέργων και ο Σύλλογός μας πρέπει να συμβάλει σε μια τέτοια κατεύθυνση. Το ζήτημα της ανεργίας και των ανέργων πρέπει να γίνει κεντρικό ζήτημα όλου του εργατικού κινήματος.

Απευθύνουμε κάλεσμα στο Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων να οργανώσει ειδική παναττική συνέλευση πριν από το καλοκαίρι με θέμα την ανεργία και τη συσπείρωση των ανέργων, ώστε να υπάρξει προσανατολισμός σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία. Θα πλαισιώσουμε ανάλογες πρωτοβουλίες για την ανεργία που παίρνονται από εργατικά σωματεία, εργατικές συλλογικότητες ή τον συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων.

Συγκεκριμένες δράσεις:

- Πριν από το Πάσχα σύσκεψη για τη συγκρότηση της Επιτροπής Ανέργων. Φιλοδοξία μας να υπάρχει διακριτή παρουσία στην κλαδική απεργία με δικό της πανό.

- Αποφασίζουμε να εκδώσουμε, μετά από την κλαδική απεργία, αφίσα που να προβάλουμε τις διεκδικήσεις μας για τους ανέργους (δικαίωμα στην εργασία, επίδομα ανεργίας, ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη…). Η αφίσα θα έχει την υπογραφή του ΣΥΒΧΑ και της Επιτροπής Ανέργων.

- Αποφασίζουμε να κυκλοφορήσουμε ένα κείμενο του συλλόγου που θα επεξεργάζεται τις θέσεις μας για την εργασία και την ανεργία.

Η υλοποίηση όλων των παραπάνω αποφάσεων εξαρτάται από τις διαθεσιμότητες των ίδιων των μελών του συλλόγου, από την αγωνιστική τους διάθεση, την όρεξη για δουλειά και την συναδελφικότητα που καλούνται να επιδείξουν.

Αποφασίζουμε την Κήρυξη κλαδικής απεργίας με βάση τα αιτήματα του Συλλόγου για την Τετάρτη 1η Μάη. Την Πρωτομαγιά απεργούμε, διαδηλώνουμε. Την Πρωτομαγιά μπλοκάρουμε την παραγωγή και την αγορά.

Επόμενη συνέλευση του συλλόγου Κυριακή 26 Μάη στις 11.00 π.μ

πηγή : http://bookworker.wordpress.com/2013/04/14/%c...