Δευτέρα 26 Μαίου 2014 στις 19.00

Ανοιχτή συνέλευση για τη βεράντα του Κάστρου

Πάτρα: Σχετικά με το κλείσιμο, την επανοικειοποίση και το εκ νέου σφράγισμα της βεράντας του Κάστρου

Την Παρασκευή 23 Μάη κάτοικοι της Άνω Πόλης, θαμώνες της βεράντας και αλληλέγγυοι επανοικειοποιήθηκαν έναν δημόσιο χώρο (βεράντα και παιδική χαρά του κάστρου) της περιοχής που εδώ και κάποιο καιρό έχει αποκλειστεί από την 6η εφορία βυζαντινών αρχαιοτήτων. Είχαν προηγηθεί μια σειρά από ενημερωτικές δράσεις και συνελεύσεις κατοίκων και αλληλέγγυων που επιχείρησαν να κοινωνικοποιήσουν το ζήτημα στη γειτονιά, αλλά και ευρύτερα στην πόλη της Πάτρας, μιας και το χώρο της βεράντας επισκέπτονται δεκάδες άνθρωποι καθημερινά για να απολαύσουν τη θέα της πόλης από ψηλά.

Στις 5 το απόγευμα ξεκίνησε πορεία 100 ατόμων από την πλατεία Παντοκράτορα η οποία κινήθηκε στους δρόμους της Άνω Πόλης και κατέληξε στη βεράντα. Άμεσα ξεκίνησαν εργασίες καθαρισμού του χώρου, που για όσο καιρό ήταν αποκλεισμένος από την αρχαιολογική υπηρεσία ήταν αφημένος στην εγκατάλειψη. Πολύς κόσμος πέρασε όσο περνούσε η ώρα, ενώ η κίνηση έτυχε πολύ θερμής ανταπόκρισης από γείτονες και περαστικούς μιας και το να είναι κλειστός ένας από τους πιο όμορφους δημόσιους χώρους της πόλης αποτελεί την αποθέωση του παραλογισμού.

Από το μεσημέρι του Σαββάτου -κι ενώ δεκάδες άνθρωποι βρίσκονταν εκεί από το πρωί για να συνεχίσουν τις εργασίες καθαρισμού- υπάλληλοι της αρχαιολογικής υπηρεσίας (φύλακες και αρχαιολόγοι) βρέθηκαν στο χώρο με μια ιδιοκτησιακή αντίληψη περί αυτού και χρησιμοποιώντας ανυπόστατα επιχειρήματα περί δήθεν καταστροφών τόνισαν πως έχουν καλέσει την αστυνομία για να απομακρύνει τους κάτοικους και τους θαμώνες και για ξανακλείσει ο χώρος με λουκέτο.

Λίγη ώρα μετά, αρχικά ένα περιπολικό και στη συνέχεια ισχυρή αστυνομική δύναμη αποτελούμενη από την ομάδα διας, οπκε και ασφαλίτες, έφτασαν στη βεράντα και απαίτησαν την απομάκρυνση όσων βρίσκονταν στο χώρο προσάγοντας περισσότερα από 30 άτομα στην ασφάλεια της οδού Ερμού. Ο χώρος σφραγίστηκε ξανά με λουκέτο από την αρχαιολογική υπηρεσία. Οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν με τα πόδια στην ασφάλεια όπου εκεί έσπευσαν και δεκάδες αλληλέγγυοι για συμπαράσταση. Μετά από περίπου μια ώρα όπου διήρκεσε η εξακρίβωση στοιχείων οι συγκεντρωμένοι που ο αριθμος τους ξεπερνούσε τα 150 άτομα κατευθύνθηκαν με πορεία στην πλατεία του Παντοκράτορα και μετά από συνέλευση αποφασίστηκε η συνέχιση των εκδηλώσεων έξω από το χώρο της βεράντας και η πραγματοποίηση ανοιχτής συνέλευσης τη Δευτέρα 26 Μάη στις 7 στο στέκι της ΛΣ Άνω Πόλης (Παντοκράτορος και Καρπενησίου).

ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΖΩΗ!

ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΙ ΒΕΡΑΝΤΑ ΧΩΡΟΙ ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

*ενημερωτικό κείμενο για το ζήτημα από τη ΛΣ Άνω Πόλης

Περισσότερες φώτο εδώ

πηγή : http://ipposd.wordpress.com/2014/05/25/5528/