Κυριακή 20 Ιουνίου 2010 στις 19.00

Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Βιβλίου Χάρτου

Όλοι στην Απεργία, Τετάρτη 23 Ιούνη

Η κρίση είναι εδώ!

Στον κλάδο του βιβλίου και την ζωή μας.

Συνάδελφοι-σσες,

Όλα όσα συζητούσαμε

και γράφαμε τους προηγούμενους μήνες, σχετικά με την κρίση και τα αντεργατικά μέτρα κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ εμφανίζονται καθημερινά και με ταχύτατους ρυθμούς στη ζωή μας και στον κλάδο μας.

Οι απολύσεις στον κλάδο του βιβλίου τις τελευταίες εβδομάδες πολλαπλασιάζονται, σε μικρά και μεγάλα μαγαζιά και εταιρείες. Η εργοδοτική αυθαιρεσία έχει αποχαλινωθεί, με πιέσεις για μείωση μισθών, για δήθεν «οικειοθελείς» αποχωρήσεις, για εφαρμογή 4-ημερης εργασίας. Ακόμα και επινοικιαζόμενοι εργαζόμενοι εμφανίστηκαν στον κλάδο (Ελληνικά Γράμματα) από τις γνωστές δουλεμπορικές εταιρείες. Στον ΙΑΝΟ εταιρία αξιολογεί τους εργαζόμενους, με ότι σημαίνει αυτό για τις πιέσεις, τον εκφοβισμό και την εργοδοτική τρομοκρατία απέναντι σε όσους «αξιολογούνται» κάτω από τα κριτήρια που θέτει βέβαια η διεύθυνση. Εκδοτικοί οίκοι και χονδρέμποροι δεν πληρώνουν στην ώρα τους ή κλείνουν (Τούμπας) στα Public δουλεύουν Κυριακές με κλειστά τα μαγαζιά παράνομα χωρίς να τους πληρώνουν, τους υπόσχονται ότι θα τους το δώσουν ρεπό χωρίς ποτέ να γίνεται. Τα αφεντικά του κλάδου δεν θέλουν να συζητήσουν για νέα κλαδική συλλογική σύμβαση. Τώρα ασχολούνται με την «μείωση του εργατικού κόστους» όπως όλα δείχνουν.

Μέσα στο κλίμα γενικευμένης επίθεσης στα εργατικά δικαιώματα, «μικροί» και «μεγάλοι» εργοδότες βρίσκουν την ευκαιρία να περάσουν ότι δεν τολμούσαν χρόνια τώρα. Όλα βέβαια στο όνομα της κρίσης. Και όλα αυτά, ενώ η κυβέρνηση μαζί με την «τρόικα» ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ φέρνει τις επόμενες μέρες για ψήφιση το ασφαλιστικό έκτρωμα

που ξεθεμελιώνει κατακτήσεις ολόκληρου αιώνα (καταργεί τις συντάξεις και μας βάζει να δουλεύουμε μέχρι τα βαθιά γεράματα). Ακολουθεί άμεσα νέος νόμος και προεδρικά διατάγματα-express για τα εργασιακά, με πλήρη κατάργηση και ισοπέδωση όσων ακόμα ίσχυαν από την εργατική νομοθεσία...

Όπως γράφει και το πανό του Συλλόγου μας σε όλες τις τελευταίες κινητοποιήσεις, «μας κήρυξαν πόλεμο! Θα τον έχουν!

Με ανατρεπτικούς ταξικούς αγώνες»

Είναι φανερό, ότι είτε δουλεύουμε σε εταιρίες και εργοδότες που απολύουν τώρα ή εφαρμόζουν κάτι από τα παραπάνω, είτε όχι (ακόμα), η συνολική κατάσταση των εργαζόμενων χειροτερεύει σταδιακά. Και η συνολική χειροτέρευση της ζωής του κόσμου της δουλειάς μας αφορά και μας «ακουμπάει» όλους, χωρίς εξαιρέσεις. Γι΄ αυτό δεν είναι λύση η στάση αναμονής, δηλαδή να περιμένει ο καθένας πότε θα έρθει η σειρά του. Γι΄ αυτό δεν είναι λύση η ατομική διαπραγμάτευση. Αυτό θέλουν. Ο καθένας μόνος του είναι εύκολος αντίπαλος. Όλοι μαζί τους ανησυχούμε. Δεν βγάζει πουθενά η ατομική στάση και διαπραγμάτευση με τον εργοδότη μας. Μόνο η συλλογική στάση, η αλληλεγγύη και η μαχητική στάση και διεκδίκηση μπορεί να βάλει φρένο στις αυθαιρεσίες, να αναστείλει μέτρα, και αν είμαστε αποφασισμένοι και μαχητικοί μέχρι τέλους να ανατρέψει την συνολική επίθεση.

Ο Σύλλογος σε καλεί να διαλέξεις τον συλλογικό δρόμο. Το μόνο που έχει αποτελέσματα. Αυτό απαιτεί από όλους κατ΄ αρχήν να ενημερώνουν για τις απολύσεις, τις αυθαιρεσίες, τις παραβιάσεις της σύμβασης και όλες τις επιθέσεις

που γίνονται σε όλους τους χώρους δουλειάς. Η ενημέρωση και η συνολική εικόνα είναι δύναμη για να αντισταθούμε. Δεν φτάνει όμως αυτό. Σήμερα όσο ποτέ, απαιτείται η δράση, η αντίσταση σε κάθε χώρο δουλειάς. Η δημιουργία επιτροπών, άτυπων και τυπικών μορφών συνεννόησης, συσπείρωσης και συλλογικής αντίστασης σε κάθε χώρο

δουλειάς, απέναντι σε κάθε εργοδότη. Δημιουργήστε την συλλογικότητα στη δουλειά σας με τους συναδέλφους σας.

Απαιτείται η μαζική συμμετοχή στις διαδικασίες του Συλλόγου, στις κινητοποιήσεις, για να απαντήσουμε όλοι μαζί, σαν σύνολο, απέναντι στα αφεντικά του κλάδου μας. Γι΄ αυτό χρειάζεται να κινητοποιηθούμε άμεσα ενάντια στην κατάσταση που διαμορφώνεται και στο χώρο του βιβλίου. Η συμμετοχή σου είναι κρίσιμη και απαραίτητη.

Και φυσικά, τα μέτρα αφορούν όλους τους εργαζόμενους. Χειροτερεύουν τη ζωή της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Και η επίθεση που δεχόμαστε σε όλα τα επίπεδα, χρειάζεται συνολική και συντονισμένη απάντηση. Μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε ελπίδες. Με μαχητικούς αγώνες, όχι διαμαρτυρίας, όχι συμβολικούς. Αλλά με καθολική συμμετοχή όπως οι μεγάλες απεργίες της 5 και 20 Μάη. Με συντονισμό όλων των αγωνιστικών πρωτοβάθμιων σωματείων, που όπως και ο δικός μας Σύλλογος, ξεπερνούν την απραξία και την υποταγή των γραφειοκρατών της κυβερνητικής ΓΣΕΕ ή

τον απομονωτισμό και τον κομματικοκεντρικό συνδικαλισμό του ΠΑΜΕ. Που όμως επιδιώκουν να συναντηθούμε όλοι οι εργαζόμενοι μαζί, σε ένα μεγάλο ποτάμι οργής αλλά και μαχητικής αντίστασης στα μέτρα και την επίθεση.

Να δημιουργήσουμε τη δική μας, εργατική επίθεση, διεκδικώντας όσα πρέπει ώστε να ζούμε και να δουλεύουμε με αξιοπρέπεια και ανθρώπινα.

Γι΄ αυτό καλούμε όλους τους εργαζόμενους-ες του κλάδου του βιβλίου:

 • Συσπειρωθείτε στο Σύλλογο, στη συλλογική συζήτηση και στη δράση.
 • Αντισταθείτε στις απολύσεις, τις αυθαιρεσίες και τις απειλές. Καταγγείλτε τις για να οργανώσουμε την απάντηση.
 • Να παλέψουμε τώρα για νέα κλαδική συλλογική σύμβαση. Με αυξήσεις γιατί δεν μπορούμε να ζήσουμε άλλο με τόσες περικοπές και μέτρα. Με εξασφάλιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων.
 • Δίνουμε μαχητικό αγώνα να μην περάσει το ασφαλιστικό έκτρωμα και το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.
 • Απαντάμε συλλογικά και αποφασιστικά στις απολύσεις, στη διάλυση της υγείας, της παιδείας και όλων των κοινωνικών μας δικαιωμάτων. Αντιστεκόμαστε στην κρατική και εργοδοτική καταστολή ενάντια στους αγώνες μας.
 • Αντιστεκόμαστε και απειθαρχούμε στις πολιτικές και τα μέτρα κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ. Συντονιζόμαστε με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία, με όλους τους αγωνιζόμενους, για να μην περάσουν τα μέτρα και η επίθεση.

Άμεσα:

 • Πραγματοποιήσαμε παράσταση διαμαρτυρίας στο βιβλιοπωλείο Κυριακίδης (Μητροπόλεως 62) ενάντια στην απόλυση συναδέλφισσας, την Πέμπτη 17/6.
 • Διοργανώνουμε πορεία διαμαρτυρίας για την κατάσταση στον κλάδο του βιβλίου, την Τρίτη 22/6 στις 7.00 (συγκέντρωση στο Πνευματικό Κέντρο-Σόλωνος)
 • Συμμετέχουμε στα Συλλαλητήρια που καλεί ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων ενάντια στο ασφαλιστικό.
 • Συμμετέχουμε στην Απεργία της 23 Ιούνη, μέρα κατάθεσης του ασφαλιστικού νόμου. Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει τώρα πανεργατική απεργιακή κλιμάκωση και συνέχεια.
 • Απαιτούμε άμεσα και έμπρακτα να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για νέα κλαδική συλλογική σύμβαση βιβλίου. Αν δεν δεχτούν οι εργοδότες, προχωρούμε σε κλαδική απεργία και κινητοποιήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα.

Όποιος μόνος του μείνει θα ηττηθεί!

Όλοι μαζί μπορούμε! Να πιάσουμε το νήμα της 5 Μάη.

Να κάνουμε την κρίση δική τους.

Προετοιμάζουμε αγώνα διαρκείας, με αποφασιστικότητα, επιμονή και συσπείρωση.

Δεν θα περάσουν!

επικοινωνία :

πηγή : email που λάβαμε στις 18 Ιούνιος 11h