Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015 στις 11.00

Δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης

Δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης #86 από Ε.Σ.Ε Αθηνών και Ραδιοφράγματα

* Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι καλοδεχούμενοι στους τόπους μας. Ανεπιθύμητοι είναι οι εκμεταλλευτές, οι φασίστες και οι έμποροι ξενοφοβίας. Αυτο αναφέρει αφίσα του Σύλλογου Βιβλίου Χάρτου Αττικής που κολλήθηκε σε γειτονίες της Αθήνας σε ένδειξή αλληλλεγγύης. Και επιπροθέτως ζητά:Να σταματήσουν οι πόλεμοι, και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις (στρατιωτικές και οικονομικές) που οδηγούν στην προσφυγιά και τη μετανάστευση. Να δοθούν άμεσα ταξιδιωτικά έγγραφα σε όλους τους μετανάστες/πρόσφυγες και να εξασφαλιστεί η ελεύθερη και ασφαλής μετακίνηση προς τον προορισμό της επιλογής τους. Να καταργηθούν οι αντιμεταναστευτικοί κανονισμοί της ΕΕ (Δουβλίνο) και η ευρωπαϊκή συνοριακή αστυνομία (frontex), οι νόμιμοι δολοφόνοι μεταναστών/προσφύγων. Να γκρεμιστεί ο φράχτης του αίσχους στον Έβρο.Να κλείσουν όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, εγκλεισμού και κράτησης μεταναστών. Να σταματήσουν τα πογκρόμ εναντίον των μεταναστών και των προσφύγων.Να βάλουμε φραγμό στον εκφασισμό της κοινωνίας και στο ρατσιστικό δηλητήριο των «αγανακτισμένων πολιτών», των τοπικών αρχών, των κρατικών και παρακρατικών συμμοριών.

* Παρέμβαση για την απόλυση εργαζόμενηςπραγματοποιήθηκε στην Μυτιλήνη απο την Συνέλευσης Σερβιτόρων Μαγείρων & λοιπών εργαζομένων του κλάδου επισιτισμού Μυτιλήνης καθώς και απο αλληλέγγυους αλληλέγυες.Δύο λογια για το ιστορικο της απόλυσης. Την Κυριακή 27/09/2015 σε γνωστό εναλλακτικό μεζεδοπωλείο στα λαδάδικα της Μυτιλήνης, η Χ.Β μέλος της Συνέλευσης Σερβιτόρων Μαγείρων & λοιπών εργαζομένων του κλάδου επισιτισμού Μυτιλήνης απολύθηκε μετά το πέρας της βάρδιας της. Η Χ.Β εργαζόταν ως ανειδίκευτη εργαζόμενη στην κουζίνα του συγκεκριμένου μαγαζιού, από τις αρχές του Ιουνίου έως την Κυριακή 27/09/15. Η Χ.Β ήδη από τα μέσα του καλοκαιριού, ύστερα από διαπίστωση της, για μη καταβολή των ανάλογων ενσήμων, από προσωπικό της έλεγχο στην αρμόδια αρχή, είχε κάνει ένσταση στον εργοδότη για την καταβολή των ανάλογων με τις ημέρες εργασίας της ενσήμων. Επίσης της ασκούνταν πίεση από τον εργοδότη και από τον υπεύθυνο της κουζίνας, για άμισθη υπερωρία με επιχείρημα την ομαλή λειτουργία του καταστήματος. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΣΣΜ-Μυτιλήνης:Η απόλυση της, δεν είναι άλλη μια απόλυση στον επισιτισμό, είναι υπόθεση όλων μας. Είμαστε ενάντια στην αδήλωτη και ημι- ασφάλιστη εργασία, ενάντια στον κορεσμό και την ανεργία. Προτάσσουμε την αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων, δρούμε συλλογικά. Απαιτούμε την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και την άμεση επαναπρόσληψη της Χ.Β.

* Στις 6 Οκτώβρη 2015 δικάζεται η αγωγή των τριών εργαζομένων έναντι της PIZZA FAN Κυψέλης και ακολουθεί στις 11 Νοέμβρη η αγωγή των άλλων τριών εργαζομένων, στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων.Η δίκη αφορά το κλείσιμο του καταστήματος στην οδό Τήνου και το άνοιγμα νέου στην οδό Κερκύρας,γεγονός που συνοδεύτηκε με τις… απαραίτητες απολύσεις. Απώτερος σκοπός της μεθόδευσης αυτής ήταν να απαλλαγειί η εργοδοσία απο τους "ενοχλητικούς" εργαζόμενους που διεκδικούσαν τα δικαιώματα τους και ήταν εμπόδιο στα σχέδια της να υποτιμήσει την εργασία τους και να επιβάλλει μισθούς πείνας και συνθήκες γαλέρας.Η επιτροπή εργαζομένων στην pizza fan( pizza fan workers) και η Συνελευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου(ΣΒΕΟΔ) θα είναι στο πλευρό των εργαζομένων και καλούν εκείνη την ημέρα να είναι παρόντες,αλληλεγγυες και αλληλεγγύοι.

* Ανοιχτή επιστολή προς την ΟΙΥΕ απέστειλε ο ΣΥΒΧΑ για το ζήτημα της Κυριακάτικης αργίας ,μπροστά στην Κυριακή 1 Νοέμβρη.Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής(ΣΥΒΧΑ) γνωστοποιεί και πάλι και μέσω της επιστολής ότι συνεχίζει δυναμικά και αταλάντευτα τον δίκαιο και επίμονο αγώνα ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι του συνόλου των ταξικών αγώνων και καλεί την ΟΙΥΕ να πράξει το αυτονόητο και να κηρύξει άμεσα απεργία για όλο τον κλάδο του εμπορίου σε πανελλαδικό επίπεδο και για την Κυριακή 1 Νοέμβρη, ώστε να μπορεί να δοθεί η μάχη αυτή σε ευρεία κλίμακα. Οπως επισημαίνει ο ΣΥΒΧΑ,συνεχίζεται ο αγώνας,καθώς σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, που εξακολουθεί να παραμένει σε ισχύ (8 Κυριακές), τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά και την Κυριακή 1 Νοέμβρη (1η Κυριακή του δεκαημέρου προσφορών του Νοέμβρη). Όπως επίσης θα είναι ανοιχτά και για 3 συνεχόμενες Κυριακές τον ερχόμενο Δεκέμβρη. Τέλος στην επιστολή ο ΣΥΒΧΑ σημειώνει,ότι παραμένει σε ισχύ και το σταθερό κάλεσμά του προς το σύνολο των κλαδικών κι επιχειρησιακών σωματείων του εμπορίου για κήρυξη απεργιών και αγωνιστικές κινητοποιήσεις για τις Κυριακές που επιβάλλεται να πάνε οι εργαζόμενοι για δουλειά στα μαγαζιά.

* Το άνοιγμα των μαγαζιών τις Κυριακές έρχεται να σηματοδοτήσει, την διάλυση κάθε εργασιακής σχέσης, μειώνοντας ακόμη περισσότερο το εργατικό κόστος, ελαχιστοποιώντας τον ελεύθερο χρόνο των εργαζομένων, προς το όφελος του κεφαλαίου. Ακόμα γίνεται προσπάθεια να ξαναμοιραστεί η πίτα της αγοράς προς όφελος μεγάλων εμπορικών συλλόγων και πολυεθνικών. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση της η Συνέλευση Κενταύρου και προσθέτει:Μπορούμε όμως να τους σταματήσουμε. Μπορούμε οργανώνοντάς αγώνες «από τα κάτω», βασιζόμενοι στην οργάνωση των εργατών σε πρωτοβάθμια σωματεία που να λειτουργούν με τρόπο μαχητικό και στην βάση της αυτοοργάνωσης (σε αντίθεση με σωματεία-σωματοφύλακες των εργοδοτών όπως η ΓΣΕΕ).Και η ανακοίνωση καταλήγει: Όσοι δεν εργάζονται, οι μαθητές ,οι φοιτητές, οι άνεργοι, όσοι τυχαίνει να μην εργάζονται (ακόμα) τις Κυριακές μπορούμε να αποδείξουμε πως ο αγώνας ενάντια στον καπιταλισμό είναι κοινός εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας σε όσους οι κυρίαρχοι προσπαθούν να χτυπήσουν. Ένα πρώτο βήμα προς αυτήν μπορεί να είναι η άρνησή μας να ψωνίσουμε από τα μαγαζιά που ανοίγουν τις Κυριακές και να υποστηρίξουμε δράσεις των ίδιων των εργαζόμενων ή αλληλέγγυων, την Κυριακή πρώτη Νοέμβρη.

* Σε 24ωρη απεργία κατέβηκαν στις 22 Οκτώβρη οι εργαζόμενοι στην εργολαβική εταιρεία στον χώρο της ενέργειας «Τοξότης ΑΕ».Οι εργαζόμενοι στην « Τοξότης ΑΕ»προχώρησαν επίσης σε 48ωρη απεργία ,το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Οκτώβρη,μετά την άρνηση της εργοδοσίας να ικανοποιήσει έμπρακτα τα αιτήματά τους .Τα αιτήματα αφορούν: την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων τους,να σταματήσει η εναντικοποίηση της δουλειάς, να τηρούνται τα μέτρα ασφάλειας και να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες υγιεινής στους εργασιακούς χώρους.

* Με στάση εργασίας και συγκεντρώσεις στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στον Άλιμο και το Κορωπί ,απάντησαν την προηγούμενη εβδομάδα, οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Χαϊδεμένος ΑΕΒΕ» στις απολύσεις πέντε συναδέλφων τους που εναντιώθηκαν στις μειώσεις των μισθών μέχρι και 20%, που έγιναν τον προηγούμενο μήνα. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης ήταν προκλητική για άλλη μια φορά η παρουσία των μπάτσων.

* 48ωρη πανελλαδική απεργία στις 2 και 3 Νοέμβρη και 24ωρη απεργία στις 12 Νοέμβρη αποφάσισαν τα ναυτεργατικά σωματεία,Οι ναυτεργάτες αντιτίθενται στο ξεπουλημα των Οργανισμών Λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης, αλλα και γενικότερα στα νέα αντεργατικά μέτρα που πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση,εφαρμόζωντας το 3ο μνημόνιο.
* Στον χορό των απεργιών και οι φαρμακοποιοί με κυλιόμενες 24ωρες απεργίες από Δευτέρα, 26.10.2015. Οι φαρμακοποιοί είναι αντίθετοι στην μνημονιακή δέσμευση που αφορά το άνοιγμα του επαγγέλματος και προειδοποιούν οτι θα βάλουν επ" αόριστον λουκέτο αν δεν δικαιωθούν.

* Σε έξι νέες απολύσεις εργαζομένων προχώρησε η εργοδοσία του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης. Οι νέες απολύσεις χαρακτηρίζονται απο τους εργαζόμενους ως παράνομες ,ενώ επισημαίνεται ότι εδώ και καιρο,οι εργαζόμενοι εργάζονταν σε συνθήκες μεσαίωνα, με εκ περιτροπής εργασίας, λήψη «υποχρεωτικών» αδειών, απόρριψη τους στον εργασιακό χώρο χωρίς να έχουν απολυθεί, απολύσεις των συναδέλφων τους και ανασφάλεια.

* Στο κλείσιμο δεκάδων καταστημάτων της επιχείρησης «Μαρινόπουλος ΑΕ» στην Φθιώτιδα προέβη η εργοδοσία η οποία επιπροσθέτως εκβιάζει τους εργαζόμενους να υπογράψουν "οικειοθελείς" αποχωρήσεις…. Η στάση της «Μαρινόπουλος» ΑΕ είναι προκλητική,αφου πρώτα ξεζούμισε τους εργαζόμενους μετά τους απολύει και τους στέλνει στην ανεργία.Ταυτόχρονα με αυτό τον τρόπο κάνει ακόμα πιο φθηνά τα μεροκάματα για όσους μένουν υπο την απειλή της απόλυσης με απώτερο σκοπό να αυξήσει την κερδοφορία της.

* Παρ'ολίγο νέο εργοδοτικό έγκλημα στα Σταυράκια Ηρακλείου Κρήτης.Λόγω έλλειψης μέτρων ασφαλείας στο χώρο εργασίας, την Τρίτη 20 Οκτώβρη,ένας οικοδόμος 31 ετών τραυματίστηκε σοβαρά όταν έπεσε από μπαλκόνι πρώτου ορόφου σε νεοανεγειρόμενη οικοδομή που δούλευε.

* 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες έκαναν την εβδομάδα που μας πέρασε, οι εργαζόμενοι της βιομηχανία αλουμινίου,«Aluset», στην Αττική, αντιδρώντας στην άδικη απόλυση συναδέλφου τους.Σύμφωνα με καταγγελία των εργαζομένων στην «Aluset», η διοίκηση της εταιρίας, ενώ είχε κάνει διακανονισμό για τα δεδουλευμένα που οφείλει στο σύνολο των εργαζόμενων, αποφάσισε από μόνη της να κάνει «κούρεμα». Επίσης την Παρασκευή 16 Οκτώβρη κάλεσε τον εργαζόμενο, μέλος της εργοστασιακής επιτροπής, και του ανακοίνωσε την απόλυση του.

* Τρίωρη στάση εργασίας και συμβολική κατάληψη της μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού, πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στην Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Καλαμάτας την Πέμπτη 22/10. Οι εργαζόμενοι αντιτίθενται στην ιδιωτικοποίηση της μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού στην Καλαμάτα.

* Σε απεργιακές κινητοποιήσεις βρέθηκαν οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «Zorbas Village», στο Ηράκλειο Κρήτης την εβδομάδα που μας πέρασε. Αίτημα τους η καταβολή των δεδουλευμένων του Σεπτεμβρίου και των υπερωριών του Αυγούστου.

* Στις 23 Οκτώβρη ξεκίνησε η εκδικαση στην Λάρισα της έφεσης της συνδικαλίστριας που απολύθηκε από τα «Goody's». Η εργαζόμενη απολύθηκε γιατί αρνήθηκε να υπογράψει ατομική σύμβαση εργασίας, δηλαδή αρνήθηκε τη μείωση του μισθού της και προσπάθησε να οργανώσει την αντίσταση των συναδέλφων της. Μαζί της απολύθηκαν και όσοι από τους εργαζόμενους δεν υπέκυψαν στην εργοδοτική πίεση και δεν υπέγραψαν ατομική σύμβαση.

* Με σύνθημα ταξική και όχι εθνικιστική ενότητα και έξω οι φασίστες απο τα σωματεία, η ΟΡγάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού (ΟΡ.Μ.Α) έκανε εξόρμηση στις 21/10/15,στην πρωινή βάρδια των λεωφορείων στο αμαξοστάσιο του Πειραιά στην Θηβών. Συγκεκριμένα, έγινε μαζική αντιφασιστική προπαγάνδα σε έναν χώρο που έχουν παρουσία οι φασίστες στο σωματείο αλλά και επειδή οι δημόσιες συγκοινωνίες πρέπει να παραμείνουν δημόσιες και μάλιστα δωρεάν και χωρίς καμία διάκριση έθνους φυλής χρώματος.

* Εκβιάζουν τους εργαζόμενους τα αφεντικά της «Coca - Cola,3E» τα οποία απαίτησαν να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι επιθυμούν να σταματήσουν την απεργία και να επιστρέψουν στην εργασία τους. Την άθλια μεθόδευση που θυμίζει άλλες εποχές με τις "δηλωσεις μετάνοιας",κατήγγειλαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στην επιχειρήση.

* Ακόμα πέντε απολύσεις έκανε τη εργοδοσία των «Ελληνικών Ιχθυοκαλλιεργειών» στην Τραγάνα Φθιώτιδας, την Πέμπτη 22 Οκτώβρη. Οι εργαζόμενοι απο την πλευρά τους απαιτούν την ανάκληση όλων των απολύσεων και να πληρωθουν τα δεδουλευμένα τους.

* Απελπιστική είναι η κατάσταση των εργαζομένων στην ιδιωτική κλινική «ΝΕΟ ΑΘΗΝΑΙΟΝ» στο Παγκράτι, συμφερόντων του αγγειοχειρουργού Μιχάλη Χριστοφορίδη, που απασχολεί περίπου 100 άτομα.Η απλήρωτη εργασία και η τακτική της εργοδοσίας να δίνει "έναντι" αντί του μισθού έχει φέρει τους εργαζόμενους σε δεινή θέση.Ετσι, τη Δευτέρα το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το «ΝΕΟ ΑΘΗΝΑΙΟΝ» από το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων και από τη νεοσύστατη Συνέλευση Αλληλεγγύης για τους Απολυμένους και τους Απλήρωτους Εργαζόμενους στις Γειτονιές μας, που δραστηριοποιείται στις ανατολικές συνοικίες της Αθήνας με αίτημα να δοθεί ένα οριστικό τέλος στην απλήρωτη εργασία. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας δεν δεσμεύτηκαν για την επίλυση του ζητήματος και δώσανε και πάλι μόνο αόριστες υποσχέσεις…

* Μια μικρή κατάκτηση πέτυχαν οι εργαζόμενοι στους Δήμους υπέρ των συναδέλφων τους που εργάζονται με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στην τοπική αυτοδιοίκηση. Το δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα,αποφάσισε την χορήγηση κανονικών, γονικών και αναρρωτικών αδειών στους «ωφελούμενους»-ανέργους και αναγνωρίζοντας, στην ίδια απόφαση, ότι οι πεντάμηνες συμβάσεις τους συνιστούν εξαρτημένη εργασία. Οπως είναι γνωστό, οι "ωφελούμενοι" μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας είναι τα φθηνα και χωρις δικαιώματα εργατικά χέρια σε ενα σύστημα ανακύκλωσης και υπερεκμετάλλευσης των ανέργων. Παρ' ότι εργάζονται με ωράριο και αντικείμενο μόνιμων υπαλλήλων, έπειτα από πέντε μήνες απασχόλησης επιστρέφουν στην ανεργία χωρίς καν να δικαιούνται επίδομα.

* Τέλος, σε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά κυμάνθηκε η ανεργία και τον Σεπτέμβρη του 2015, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΑΕΔ. Οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Οργανισμού- και όχι οσοι στην πραγματικότητα ειναι άνεργοι- ανήλθαν στους 930.393. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως οι επιδοτούμενοι άνεργοι φθάνουν μόλις τους 114.083, δηλαδή το πενιχρό ούτως η άλλως επίδομα ανεργίας λαμβάνει περίπου 1 στους 8 ανέργους.

Το δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης επιμελείται από την Ε.Σ.Ε Αθηνών ενώ ηχογραφείται και μεταδίδεται από τα Ραδιοφράγματα.

Η Ραδιουργία FM το αναμεταδίδει καθημερινά στις 11.00 το πρωί.

πηγή : https://radiourgia.squat.gr/2015/11/10/%ce%b4...