Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016 στις 20.00

Δελτίο ζώνης αντιπληροφόρησης

Το νέο δελτίο της Ζώνης Αντιπληροφόρησης του σταθμού

banner antipliroforisis

ΡΑΔΙΟΥΡΓΙΑ 87,7FM
ΖΩΝΗ ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ:
(Δελτίο 10/01/16)

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ:

* Αναρχική συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 06/12/2015 στην πλατεία Δημάδη στο Αγρίνιο. Η αναρχική συλλογικότητα της εφημερίδας Γκιλοτίνα αναφέρει πως στη πορεία συμμετείχαν 200 περίπου άτομα με κεντρικό πανό: ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΠΟΤΕ, στο τέλος της πορείας σχηματίστηκε μπλοκ από την ANTΑΡΣΥΑ με 20-30 άτομα. Κατά τη διάρκεια τις πορείας αναγράφονταν συνθήματα σε κεντρικά κτήρια, έγιναν φθορές σε κάμερες τραπεζών ενώ παρέμβαση με σπρέι πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό κωλόμπαρο στην πλατεία Χατζοπούλου. Μετά το τέλος της πορείας στήθηκαν οδοφράγματα με κάδους και σημειώθηκαν επιθέσεις σε τράπεζες και ΕΛ.ΤΑ ενώ σπάστηκε και η μπουτίκ της τοπικής ομάδας της πόλης. Οι μπάτσοι προχώρησαν σε 28 προσαγωγές από τις οποίες οι τέσσερις μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Τo επόμενο πρωί, οι τέσσερις αφέθηκαν ελεύθεροι αφού πέρασαν από εισαγγελέα, όπου για τους δυο ορίστηκε τακτική δικάσιμος με κατηγορίες περί διατάραξης οικιακής ειρήνης και διακεκριμένων φθορών κατά συναυτουργία.

* Την Παρασκευή 18/12, έπειτα από αντιφασιστικό συντονισμό με καλέσματα από την Κατάληψη Apertus, το Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Αγρίνιου και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση με μικροφωνική στην Κεντρική Πλατεία του Αγρινίου από νωρίς το απόγευμα και στην συνέχεια πορεία στο κέντρο της πόλης. Κείμενο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα αντιπληροφόρησης indymedia αναφέρει πως παρά την σχετικά μικρή συμμετοχή (γύρω στα 70 άτομα) η συγκέντρωση πλαισιώθηκε από διάφορες δράσεις και παρεμβάσεις μπλοκάροντας το «εορταστικό» κλίμα της περιόδου. Πιο συγκεκριμένα, έγινε παρέμβαση στην φάτνη της πλατείας, όπου τοποθετήθηκαν στο εσωτερικό της χαρτονένια ομοιώματα μεταναστών και ματατζήδων και παράλληλα στήθηκαν γλυπτά χέρια από γύψο και πηλό αναπαριστώντας τους πνιγμούς στη Μεσόγειο. Η πορεία ξεκίνησε στις 19:30, με κεντρικό πανό «Ενάντια στην Ευρώπη -Φρούριο / Αλληλεγγύη σε μετανάστες και πρόσφυγες (αντιφασιστικός συντονισμός)» , ενώ στο πίσω μέρος της πορείας υπήρχε πανό που έγραφε «Κράτη και κεφάλαιο οι μόνοι τρομοκράτες, Αλληλεγγύη σε μετανάστες και πρόσφυγες (Α.Σ.Α.)». Κατά την διάρκεια της πορείας πατήθηκαν στένσιλ, πετάχτηκαν τρικάκια, μοιράστηκαν κείμενα, φωνάχτηκαν αντιφασιστικά συνθήματα, συνθήματα αλληλεγγύης στους μετανάστες κ.α. Εκείνη την ώρα το κέντρο της πόλης ήταν γεμάτο από κόσμο συνεπώς οι δράσεις , η συγκέντρωση και η πορεία έκαναν αίσθηση καταδεικνύοντας πως κομμάτι της κοινωνίας της πόλης δεν νανουρίζεται από τα χριστουγεννιάτικο κλίμα αποχαύνωσης που οργανώνει ο δήμος κάθε χρονιά, αλλά αντίθετα επιλέγει να κατεβαίνει στο δρόμο, να παίρνει θέση με λόγο και πράξεις ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και με τις δυνάμεις που διαθέτει να δείχνει έμπρακτα την αλληλεγγύη του στους μετανάστες.


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΝΕΑ:

* Το Σαββάτο 19 Δεκέμβρη, η κατάληψη Terra Incognita στη θεσσαλονίκη γίνεται στόχος παρακρατικής επίθεσης. Άγνωστοι προβαίνουν σε "απόπειρα" εμπρησμού της εισόδου του κτιρίου, κίνηση που γίνεται αντιληπτή από μέλη της κατάληψης. Στην είσοδο βρέθηκαν δύο γκαζάκια που δεν έσκασαν και μια ισχνή εστία φωτιάς. Μια μέρα πριν αντίστοιχη επίθεση δέχθηκε και το Αυτόνομο Στέκι στη Ζωοδόχου Πηγής στην Αθήνα. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η κατάληψη, η επίθεση αυτή έρχεται να προστεθεί στην επίθεση που δέχθηκε η κατάληψη Libertatia,επιθέσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από τος ΑΜΕ (Ανένταχτοι Μαίανδροι Εθνικιστές) μια φασιστική φράξια που κινείται υπο τον έλεγχο του νεοναζί Περίανδρου Ανδρουτσόπουλου και της Ελληνικής Αστυνομίας, αναλαμβάνοντας πλέον το επιχειρησιακό σκέλος του επίσημου παρακράτους. Καθάρματα σαν τον Ανδρουτσόπουλο και τους υποτακτικούς του, χρόνια τώρα καμαρώνουν για την ριζοσπαστικοποίηση του εθνικιστικού χώρου. Η μόνη εγγύηση είναι η αδιάλλακτη θέση υπεράσπισης των αγώνων ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο. Ενάντια σε κάθε μορφή εξουσίας.

* Η Sanaa Taleb είναι μία από τις έγκλειστες μετανάστριες του Κέντρου Κράτησης γυναικών Ελληνικού. Βρίσκεται φυλακισμένη πάνω από οχτώ μήνες απλά επειδή δεν είχε χαρτιά. Αποφάσισε να αντισταθεί στην επέκταση της κράτησής της και στις 31/10 προχώρησε σε αποχή συσσιτίου. Τέσσερις μέρες αργότερα, αφού της ανακοίνωσαν ότι απελευθερώνεται, την οδήγησαν στην Πέτρου Ράλλη και αποπειράθηκαν να την απελάσουν χρησιμοποιώντας βία. Λόγω της άρνησής της να αποδεχτεί την απέλασή της, κατηγορείται πια για απείθεια και φθορά ξένης περιουσίας. Είναι η πρώτη φορά που μετανάστρια κατηγορείται για απείθεια, επειδή δεν συναίνεσε στην απέλασή της. Οι αιτήσεις αποφυλάκισής της, παρά τις βεβαιώσεις των γιατρών ότι πρέπει να βγει από τη φυλακή άμεσα, είτε απορρίπτονται είτε καθυστερεί υπερβολικά η εκδίκασή τους. Παρ' όλα αυτά, συνεχίζει τον αγώνα της αποφασισμένη μέχρι την απελευθέρωσή της. Όπως αναφέρει σε κείμενο της η αναρχική ομοσπονδία η περίπτωση της Sanaa δεν είναι η εξαίρεση στον κανόνα αλλά το αντίθετο. Τελευταία πληθαίνουν οι προσπάθειες απελάσεων μεταναστών και μεταναστριών με βίαιο τρόπο. Ήδη πριν τη Sanaa απελάθηκαν 4 γυναίκες από τη Γεωργία οι οποίες ξυλοκοπηθήκαν από τους μπάτσους για να τις αναγκάσουν να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο. Το κέντρο κράτησης στην Κόρινθο γέμισε με μετανάστες από το Μαρόκο για τους οποίους επιφυλάσσεται η ίδια μοίρα. Οι βίαιες απελάσεις είναι πια επίσημη πολιτική της κυβέρνησης, σύμφωνα και με τον υπουργό Μετανάστευσης. Η κρατική ρητορική του διαχωρισμού μεταναστών-προσφύγων έστρωσε το δρόμο για να ξαναγεμίσουν τα κέντρα κράτησης, τα οποία φυσικά δεν είχαν κλείσει ποτέ. Σε αυτήν την επίθεση που δέχονται οι μετανάστριες και οι μετανάστες εμείς στεκόμαστε δίπλα τους.

* Τη παραμονή της Πρωτοχρονιάς και ύστερα απο κάλεσμα αλληλέγγυων περίπου 100-150 άτομα βρέθηκαν έξω από το κέντρο κράτησης μεταναστών στο Ελληνικό Αττικής λίγο πριν τα μεσάνυχτα με συνθήματα, καπνογόνα και πυροτεχνήματα. Αυτό ήταν ένα ελάχιστο δείγμα αλληλλεγγύης.

* Περίπου 250 άτομα βρέθηκαν έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού το βράδυ της 31/12 για να αλλάξουν το χρόνο πλάι σε όσους κι όσες βρίσκονται σε αιχμαλωσία στα κελιά της ελληνικής δημοκρατίας. Ο κόσμος μαζεύτηκε αρχικά στο δημαρχείο, όπου υπήρχε οπτική επαφή με κρατούμενους στις αντρικές φυλακές, με κάμποσους από αυτούς να απαντάνε με φωνές και σινιάλα. Με το που άλλαξε ο χρόνος και πέσανε κάποια βεγγαλικά και κροτίδες, οι ματατζήδες που ήταν μπροστά στο συγκεντρωμένο πλήθος πέταξαν κρότου λάμψης και δακρυγόνα, εφορμώντας ταυτόχρονα σε άτομα. Ο κόσμος βγήκε επί της Γρηγορίου Λαμπράκη και κινήθηκε προς τις γυναικείες φυλακές, αλλά η διμοιρία που ήταν παραταγμένη εκεί τους έκλεισε το διάβα και δεν κατάφεραν να μπούν στο πάρκινγκ έναντι των φυλακών. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, κόσμος που συμμετείχε στο κάλεσμα Αναρχικών εντός κι εκτός των τειχών Κορυδαλλού ύψωσαν πανό σε ελληνικά/ισπανικά εν'ω φωνάχτηκαν συνθήματα.

* Δεν εκδίδονται στην Ιταλία οι δύο από τους πέντε αγωνιστές φοιτητές, που πέρασαν στις 07/01 από Συμβούλιο Εφετών. Επίσης αποφασίστηκε η άρση των περιοριστικών όρων που είχαν επιβληθεί στους δύο φοιτητές. Την επόμενη μέρα, στις 08/01, οι εφέτες ανακοίνωσαν την απόφαση της 1ης δίκης για τους δύο από τους πέντε συντρόφους, η οποία απέρριψε το αίτημα των Ιταλικών αρχών για έκδοσή τους και λίγη ώρα μετά ξεκίνησε τη 2η δίκη για τους επόμενους δύο συντρόφους η οποία διήρκησε 6 ώρες. Για μια ακόμα ημέρα η δικαστική αίθουσα ήταν κατάμεστη ενώ έξω από το εφετείο συγκεντρώθηκαν περίπου 400 αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες. Οι εφέτες αποφάσισαν τη μη έκδοση των 2 συντρόφων και την άρση των περιοριστικών όρων όπως και στους πρώτους δύο. Η τρίτη δίκη για τον 5ο εκζητούμενο σύντροφο θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 11/01.

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ:

* Τα μεσάνυχτα της 6ης Ιανουαρίου στο Καλαί της Γαλλίας, οι πρόσφυγες στην προσπάθεια τους να έχουν πρόσβαση στα κοντέινερ των διερχόμενων φορτηγών και να ταξιδέψουν στην Βρετανία, έστησαν οδοφράγματα στην εθνική οδό με στόχο να μπλοκάρουν την κυκλοφορία των οχημάτων και να τα ακινητοποιήσουν. Οι μπάτσοι αμέσως περιόρισαν την κίνηση των αυτοκινήτων στον αυτοκινητόδρομο και απέκλεισαν προσωρινά όλο το οδικό δίκτυο. Ωστόσο ο κόσμος συνέχισε να παραμένει στον καταυλισμό προσφύγων Jungle και να συγκρούεται με τις δυνάμεις καταστολής. Οι μπάτσοι, κατά την συνήθη τακτική τους, χρησιμοποίησαν κάνιστρα εκτόξευσης δακρυγόνων ρίχνοντας μεγάλη ποσότητα χημικών ευρύτερα στην περιοχή, πέρα από την μπροστινή είσοδο της Jungle στο τέλος της οδού Rue Des Garennes, όπου και βρίσκονταν συγκεντρωμένος ο κόσμος. Η πρόθεση της αστυνομίας ήταν ξεκάθαη, ήθελαν να τιμωρήσουν όλους τους μετανάστες συλλογικά. Επίσης κατά την διάρκεια της νύχτας υπήρξαν πολλοί τραυματισμοί από την παρόμοια ρίψη δακρυγόνων στους μετανάστες, προκαλώντας τους εγκαύματα και αιμορραγικά χτυπήματα. Τα τοπικά μμε παρουσίασαν την χρήση CS από τους μπάτσους ως «ομαλοποίηση» της κατάστασης στον καταυλισμό. Η οσμή των χημικών ήταν αισθητή σε όλο το καταυλισμό και το σύννεφο των τοξικών αερίων ορατό από πολύ μακριά.

* Τη παραμονή της Πρωτοχρονιάς, περίπου 120 άτομα υποδέχθηκαν το 2016 στις φυλακές-κέντρο κράτησης μεταναστών λίγα χιλιόμετρα έξω από το Άμστερνταμ στην Ολλανδία. Η δυνάμεις της καταστολής προχώρησαν στη προσαγωγή όλων των αλληλέγγυων.

Ακoύστε ή/και "κατεβάστε" το τρέχον δελτίο από εδώ

Το δελτίο της Ζώνης Αντιπληροφόρησης του σταθμού μεταδίδεται καθημερινά στις 12.00 το πρωί και στις 20.00 το βράδυ. Επίσης στα πλαίσια της καθημερινής Ζώνης Αντιπληροφόρησης (ανα) μεταδίδεται καθημερινά στις 11. 00 το πρωί και το δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης της Ε.Σ.Ε Αθηνών που ηχογραφείται και μεταδίδεται από τα Ράδιοφράγματα

πηγή : https://radiourgia.squat.gr/2016/01/12/%CF%84