Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016 στις 14.00

Δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης #102

- Η εργοδοτική αυθαιρεσία ΕΛΤΑ Courier δε θα μείνει αναπάντητη. Παρέμβαση έγινε από μέλη του Σωματείου Σερβιτόρων Μαγείρων Θεσσαλονίκης (ΣΣΜ-Θεσσαλονίκης) και της Ελευθεριακής Συνδικαλιστικής Ένωσης Θεσσαλονίκης (ΕΣΕ) σε κεντρικό υποκατάστημα ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του ΣΒΕΔΙ (Συνέλευση βάσης εργαζομένων διανομέων Ιωαννίνων) για συμπαράσταση στον αγώνα τους. Η υπόθεση αφορά συγκεκριμένα τους τραμπουκισμούς,στις 14/01/16 απο το αφεντικό Χ. Κάτσο, οποίος επιτέθηκε με βρισιές, φτυσίματα, προπηλακισμούς, απειλές και απόπειρες ξυλοδαρμού σε εργαζόμενο, σκίζοντας του το μπουφάν. Έπειτα από αυτό το περιστατικό το ΣΒΕΔΙ καταθέτει καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας, όπου και το αφεντικό εμφανίζεται και μέσω ενός αστυνομικού προτείνει την εξαγορά του συναδέλφου για τη λήξη της συνεργασίας για 2.000 ευρώ. Η απάντηση του συναδέλφου στην απόπειρα δωροδοκίας ήταν ότι: «δεν έχετε καταλάβει τίποτα, εδώ μιλάμε για ζητήματα αξιοπρέπειας, όχι για χρήματα». Το ΣΣΜ Θεσ/νίκης και η ΕΣΕ Θεσ/νίκης τονίζουν ότι: Εμείς σαν εργαζόμενοι -ες, εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στον συνάδελφο και ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα αφήσουμε κανένα μόνο απέναντι στα καψώνια και την εκδικητικότητα όποιου αφεντικού. Στηρίζουμε την αγωνιστική στάση του συναδέλφου και την αντίσταση του σε κάθε παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας. Μέσα από μαχητικά, αυτοοργανωμένα σωματεία βάσης, οργανωνόμαστε στους χώρους δουλειάς και στεκόμαστε εμπόδιο στην ασυδοσία των αφεντικών. Δεν μας τρομοκρατούν οι τραμπουκισμοί των αφεντικών. Συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι την δικαίωση του συναδέλφου.

- Σε ανακοίνωση της η «Πρωτοβουλίας για τη δικαίωση των αγωνιζόμενων καθαριστριών» μεταξύ άλλων αναφέρειγια τις δεκάδες εργατικές συλλογικότητες, σωματεία και κινήσεις πόλης που στήριξαν τις αγωνίστριες καθαρίστριες :Αποδείχθηκε άλλη μια φορά ότι η ταξική αλληλεγγύη και το κοινό μέτωπο εργατικής αντίστασης είναι απαραίτητα πολιτικά εργαλεία που η εργατική τάξη θα πρέπει να χρησιμοποιεί για να αντιπαλεύει την πολιτική της κυβέρνησης και των μνημονίων.Ο αγώνας για την πολιτική ανάδειξη της μήνυσης των καθαριστριών κατά του αστυνομικού των ΥΜΕΤ Τσοκαναρίδη δεν είναι αγώνας μόνο ενάντια στην καταστολή είναι πάνω από όλα αγώνας για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες. Είναι αγώνας για το δικαίωμα στη δουλειά για να πάρουμε πίσω ότι μας έχουν στερήσει. Η δίκη που επρόκειτο να γίνει στις 11 Φεβρουαρίου αναβλήθηκε για αόριστο χρόνο εξαιτίας της αποχής των δικηγόρων που βρίσκονται σε απεργία διαρκείας για να αποτρέψουν το νομοσχέδιο για την ασφάλιση που προωθεί η κυβέρνηση. Η πρωτοβουλία καλεί σε επαγρύπνηση τους εργαζόμενους, τα σωματεία και τις συλλογικότητες που την πλαισίωσαν όταν οριστεί η δίκη. Πέρα όμως από αυτή την δίκη ο αγώνας των καθαριστριών κάθε άλλο παρά έχει κλείσει. Τον Μάιο εκδικάζεται η προσφυγή του δημοσίου εναντίον πρωτόδικης δικαστικής απόφασης που δικαίωνε τις καθαρίστριες. Το δημόσιο - δηλαδή η κυβέρνση - αρνείται να αποσύρει την προσφυγή επικαλούμενη διάφορα νομικά δήθεν ζητήματα.

- Σε απόλυση εργαζόμενου την Παρασκευή 12 Φλεβάρη,προχώρησε η εργοδοσία τηε εταιρείας «ΚΑΛΛΑΣ ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΗΣ ΑΒΕΕ». Οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση και το κλαδικό συνδικάτο κάνουν λόγο για εκδικητική και χωρίς επιχειρήματα απόλυση του εργαζόμενου στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης επειδή προφανώς ενοχλούσε τηην εργοδοσία με την συνδικαλιστική του δράση.

- Εν'τω μεταξύ την εβδομάδα που μας πέρασε μία ακόμα εργαζόμενη απολύθηκε από την εταιρεία «Hellenica ΑΕ», που στεγάζεται στο κατάστημα «Hondos Center» στην Πάτρα. Μάλιστα, η απόλυση τής ανακοινώθηκε τηλεφωνικά και όταν δεν την αποδέχτηκε, της κοινοποιήθηκε εγγράφως με δικαστικό επιμελητή. Η εργοδοσία επικαλέστηκε περικοπές, αλλα τόσο η ίδια όσο και το κλαδικό συνδικάτο καταγγέλλουν πως η απόλυση έγινε για συνδικαλιστικούς λόγους και απαιτούν την επαναπρόσληψή της. Για τον λόγο αυτό την Τρίτη 16/02 πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στα «Hondos Center» στην Πάτρα.

- Συγκέντρωση στην αποθήκη της πολυεθνικής «Bolton» πραγματοποίησαν την Δευτέρα 15 Φλεβάρη οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της «Softex». Υπενθυμίζεται πως οι εργαζόμενοι της «Softex», εδώ και καιρό, βρίσκονται σε σε κινητοποιήσεις ενάντια στην απόφαση της πολυεθνικής να βάλει λουκέτο στο εργοστάσιο. Οι 131 εργαζόμενοι αντιτίθενται στο κλείσιμο του εργοστασίου που δρομολογεί η πολυεθνική με αφορμή την πυρκαγιά που κατέστρεψε μέρος της μονάδας τον περασμένο Ιούλη. Ειναι δε ορατός ο κίνδυνος 131 εργαζόμενοι βάσει των σχεδίων της πολυεθνικής ιδιοκτήτριας της «Softex» να βρεθούν στην ανεργία.

- Απεργία την Τετάρτη 17 και το Σάββατο 20 Φλεβάρη πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα σούπερ-μάρκετ «Αρβανιτίδης ΑΕΕΕ». Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας,αλλά και να ενημερωθούν για την πορεία της εταιρείας και το μέλλον των εργαζομένων.

- Κινητοποίηση των εργαζομένων στα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Φλεβάρη. Οι εργαζόμενοι προχώρησαν μάλιστα την ίδια ημέρα σε συμβολικό αποκλεισμό στο κτίριο του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης στην οδό Αχαρνών 417, στην Αθήνα,αντιδρώντας κατάυτόν τον τρόπο στην απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει το έργο και να απολύσει περίπου 450 εργαζόμενους.

- Την Τρίτη 16/2 έγινε στον Βόλο συγκέντρωση για τον αγώνα των εργατών του ΙΜΑΝΤΑ, από τον Ταξικό Συντονισμό Ανατροπής συνδικαλιστικών κινήσεων, οργανώσεων, συλλογικοτήτων, ανέργων. Εν κατακλείδι η ανακοίνωση-κάλεσμα ανέφερε τα εξής: Στεκόμαστε στο πλευρό των εργατών και καλούμε σε συντονισμό όλων των μαχόμενων δυνάμεων στο εργατικό κίνημα, προκειμένου να προχωρήσουμε από κοινού στο σχεδιασμό όλων των ενεργειών για να μην προχωρήσουν τα σχέδια της εργοδοσίας και όσων κυβερνήσεων την υπηρετούν.Ο αγώνας των εργατών του ΙΜΑΝΤΑ να γίνει κτήμα όλης της κοινωνίας και να συνδεθεί με τη μεγάλη αναμέτρηση όλων μας ενάντια στην ασφαλιστική λαίλαπα.

- Συγκέντρωση αλληλεγγύης την Δευτέρα 22 φλεβάρη στα δικαστήρια των Χανίων όπου εκδικάζεται στο μονομελές πλημμελειοδικείο η εργατική διαφορά για τα δεδουλευμένα που διεκδικούν, οι πρώην εργαζόμενοι της υπόθεσης «κουτουρούκι», καλούν αλληλέγγυες-αλληλλέγυοι από το χώρο του επισιτισμο και η συλλογικότητα azadi. Το κάλεσμα αναφέρει: κανένας εργαζόμενος μόνος του. Οι εργατικοί αγώνες δεν καταστέλονται,δεν ποινικοποιούνται.Ο αγώνας των εργαζόμενων στο «κουτουρούκι» είναι αγώνας όλων μας.

- Σε συμβολική κατάληψη του υπουργείου Υγείας στην οδό Αριστοτέλους προχώρησαν οι την προηγούμενη εβδομάδα, οιεργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό και για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το εθνικό σύστημα υγείας. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

- Συνεχίσαν και την περασμένη εβδομάδα την αποχή οι δικηγόροι. Συγκεκριμένα οι δικηγόροι αποφάσισαν την συνέχιση της πανελλαδικής αποχής από τα καθήκοντα τους μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου.

- Κλιμακώνουν του αγώνα τους οι ναυτεργάτες οι οποίοι εξαγγέλου 48ωρη απεργία ενάντια στην διάλυση του Ασφαλιστικού. Σύγκεκριμένα οι ναυτεργάτες αποφάσισαν την οργάνωση και συνέχιση του απεργιακού αγώνα ενάντια στον αντιασφαλιστικό νόμο και νέα 48ωρη Γενική Απεργία εφόσον η κυβέρνηση αποφασίσει να φέρει στη βουλή το ν/σ για την Κοινωνική Ασφάλιση.

- Κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο διάλυσης της Κοινωνικής Ασφάλισης αποφάσισαν και οι λογιστές σε ολόκληρη την χώρα. Ειδικότερα οι λογιστές αποφάσισαν, παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 26 Φλεβάρη στο υπουργείο Εργασίας, ενάντια στο νόμο-έκτρωμα για το Ασφαλιστικό καθώς και 48ωρη απεργία εάν η κυβέρνηση επιμείνει στην ψήφιση στη Βουλή του νόμου για το Ασφαλιστικό. Επίσης αξίζει να σημειωθεί, οτι συνεχίστηκαν και την περασμένη εβδομάδα και οι κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτών και των αυταπασχολούμενων,ενάντια στον νέο αντι-ασφαλιστικό νόμο που προωθεί η κυβέρνηση της δεύτερης φορά φασιστερά και του ακροδεξιού εταίρου της.

- Σε νέες, ακόμη πιο δυναμικές και συνεχείς κινητοποιήσεις, αποφάσισαν να προχωρήσουν οι επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες ενάντια στις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό. Το πρωί της Τετάρτης 17/2 πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στον Χολαργό. Όπως τόνισαν το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό είναι καταστροφικό για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες της χώρας.

- Παρεμβάσεις την Παρασκευή απόγευμα και Σάββατο μεσημέρι έγιναν έξω από το πλαίσιο Λάρισας, από το στεκι para todas / αληλλέγγυες/ους & τη συνέλευση αναρχικών. «Απολύθηκε στη Λάρισα εργαζόμενη στην εταιρεία πλαίσιο, μητέρα, μέλος μονογονεϊκής οικογένειας με δικαιολογία ότι… δεν χαμογελούσε αρκετά ανέφερε το κείμενο της παρέμβασης.. Και προσθέτει: Η απόλυση της Σοφίας από την εταιρεία «πλαίσιο» δεν είναι η πρώτη, ούτε η τελευταία. Η εταιρεία «πλαίσιο» με μαζικές απολύσεις, ενοικιαζόμενους εργαζομένους, 4ωρους, ατομικές συμβάσεις, 10ωρα και δουλειά την Κυριακή πρωτοστατεί στον εργασιακό μεσαίωνα. Τα πλαίσια μας θέλουν να μη μιλάμε, να κοιτάμε τη δουλειά μας, να δικαιολογούμε τους εκμεταλλευτές μας, να μη νοιαζόμαστε για το διπλανό μας, μέχρι να έρθει και η σειρά μας! Ήρθε ο καιρός να βγούμε από τα πλαίσια. Η εργατική μας δύναμη, η συμβολή μας στην παραγωγή πλούτου αλλά και η αγοραστική μας δύναμη να στραφούν εναντίον των εκμεταλλευτών και υπέρ των αναγκών της κοινωνίας, υπέρ των συμφερόντων των από τα κάτω. Η επαναπρόσληψη της Σοφίας δεν λύνει το πρόβλημα ΑΛΛΑ δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια όταν μία από μας βιώνει την ανεργία αυθαίρετα και εκβιαστικά.

- Εν'τω μεταξύ νέα ανακοίνωση-κάλεσμα συμπαράστασης για την απόλυση της συναδέλφου τους Σοφία Πάτα, μέλους του σωματείου, εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρεία Πλαίσιο computers. Πρόκειται για την εργαζόμενη που απολύθηκε απο το Πλαίσιο στην Λάρισα, επειδή… δεν χαμογελούσε πολύ στους πελάτες. Η ανακοίνωση αναφέρει: Το αίτημα της ακύρωσης της απόλυσης της Σοφίας είναι αίτημα ολόκληρης της κοινωνίας που δεν υποκύπτει στον κανιβαλισμό της "ανάπτυξης" και στο καθεστώς εργασιακής γαλέρας που έχει επιβληθεί στη χώρα μας στο βωμό αυτής. Είναι ενάντια στην απανθρωπιά που αφήνει μια μητέρα μονογονεϊκής οικογένειας να παλεύει να ζήσει το παιδί της, παρόλο που για χρόνια αποδίδει και διακρίνεται με τα κριτήρια της εταιρείας, μόνο και μόνο για λόγους εργοδοτικής ιδεοληψίας. Τα χαμογελά μας σβήνουν μόνο όταν δεν αγωνιζόμαστε! Και καταλήγει η ανακοίνωση: καλούμε την Διοίκηση της εταιρείας να προσέλθει σε διάλογο με το Σωματείο μέχρι την Δευτέρα 22 Φεβρουάριου με θέμα την απόλυση της Σοφίας και τα εκκρεμή αιτήματα μας, διαφορετικά θα κλιμακώσουμε τις ενέργειές μας.

- Εως και 5 με 6 μήνες είναι απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στα καταστήματα franchise «Goody's» στα Γιάννενα και την Ηγουμενίτσα. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως ο όμιλος ενώ γνωρίζει μήνες τώρα την κατάσταση τους, αρνείται να πάρει ξεκάθαρη θέση, ώστε να λυθεί το ζήτημα.

- Παρέμβαση από την Αντιφασιστική Συνέλευση «Άγρια Δύση» πραγματοποιήθηκε στίς 17\02 στην περιοχή των Μεγάρων, ως ελάχιστη απάντηση στον θάνατο του εργάτη Γ. Σταμέλου, για τον οποίο θεωρούν υπεύθυνους τον Δήμο Μεγαρέων και τους δουλεμπόρους του ΟΑΕΔ. Μοιράστηκαν αρκετά κείμενα και πετάχτηκαν τρικάκια στις 2 κεντρικές πλατείες, καθώς και στην κεντρική αγορά, εν ώρα αιχμής. Από την παρέμβαση δεν έλλειψε η επίσκεψη στο τοπικό γραφείο του ΟΑΕΔ, ο οποίος διαχειρίζεται το άνεργο εργατικό δυναμικό μέσω των λεγόμενων «Κοινωφελών Προγραμμάτων», σε ένα εκ των οποίων εργαζόταν και ο δολοφονημένος εργάτης. Αυτά τα προγράμματα αντικαθιστούν πάγιες ανάγκες στους Δήμους, υπό τις χειρότερες εργασιακές συνθήκες με μηδαμινά μέτρα ασφάλειας και χωρίς κανένα εργατικό δικαίωμα, μιας και οι προλετάριοι βαφτίζονται από τ' αφεντικά ως «ωφελούμενοι».

- Επίσχεση εργασίας με ταυτόχρονη κατάληψη στο εργοστάσιο Ε. Παπαδόπουλος- Ν. Παγούρας αβεε πραγματοποίησαν την εβδομάδα που μας πέρασε οι εργαζόμενοι και οι απολυμένοι της εταιρίας, διεκδικώντας τα χρήματά τους, από τις αγωγές που έχουν εκδικαστεί το 2013 και από την εργασία τους τα έτη 2014 έως και το 2016. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουν τον αγώνα τους, να μην χαρίσουν τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις τους.

- Εκδόσεις Πατάκη: Παιχνίδι γνώσεων ή… ο πιο αδύναμος κρίκος; Αυτό αναρωτιέται σε ανακοίνωση-καταγγελία, ο Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών (ΣΜΕΔ). Ειδικότερα αναφέρεται στην ανακοίνωση πως: στις εκδόσεις Πατάκη οι υποψήφιοι «συνεργάτες» τους επιμελητές υποχρεώνονται σε μια τρίωρη δοκιμασία στα γραφεία του εκδοτικού οίκου. Μέσα σε αυτές τις τρεις ώρες θα πρέπει: Να απαντήσουν σε ψυχομετρικά τεστ. Να κάνουν τεστ νοημοσύνης και αντίληψης (με σχήματα, αριθμητικές πράξεις κτλ.). Να μεταφράσουν κείμενο από τα αγγλικά (χωρίς λεξικά και διαδίκτυο). Να επιμεληθούν και να διορθώσουν κείμενο στα ελληνικά (χωρίς λεξικά και διαδίκτυο). Να ετυμολογήσουν λέξεις. Να απαντήσουν σε ερωτήσεις γνώσεων (κάποιες από αυτές πολλαπλών επιλογών). Να τοποθετήσουν ρήματα σε προτάσεις, με ζητούμενο τον σωστό χρόνο και τη σωστή έγκλιση. Να τοποθετήσουν τις σωστές λέξεις και φράσεις σε αγγλικό κείμενο. Και όλα αυτά πρέπει να ολοκληρωθούν (για άγνωστους λόγους, εφόσον ο επιμελητής εργάζεται στο σπίτι του και δεν πληρώνεται με την ώρα), όπως είπαμε, μέσα σε τρεις ώρες. Και σε άλλο σημείο η ανακοίνωση αναφέρει: Η αλήθεια είναι ότι σε αυτούς του καιρούς εργασιακού μεσαίωνα που ζούμε, πίσω από κάθε αψυχολόγητη ή εκτός τόπου και χρόνου ενέργεια των επιχειρήσεων υπάρχει ένας βαθύς πυρήνας σκοπιμοτήτων. Για έναν εκδοτικό οίκο λοιπόν που στην ιστοσελίδα του μοστράρει σε περίοπτη θέση το αυστηρό οργανόγραμμα της εταιρείας, που εξυμνεί την πειθαρχία, την εργατικότητα και την έλλειψη χαλαρότητας, που πιέζει τους εργαζόμενους στις εκδόσεις να παράγουν συγκεκριμένο πνευματικό έργο σε συγκεκριμένο χρόνο, που αμείβει κυριολεκτικά με ψιχία την επιμέλεια / διόρθωση και με απίστευτες καθυστερήσεις στην καταβολή των ψιχίων αυτών (ανάλογα με τα καπρίτσια τουχρονοδιαγράμματος των εκδόσεων), τα όποια προσχήματα για φιλολογική και γλωσσική αρτιότητα εύκολα καταρρίπτονται και διακρίνεται το παντοδύναμοκίνητρο του κέρδους. Γι' αυτό ακριβώς και ο μελλοντικός «συνεργάτης»πρέπει −ήδη ως υποψήφιος− να είναι ψυχολογικά ισοπεδωμένος, να νιώθειανεπαρκής και ολίγιστος, απρόσωπος και ανταλλάξιμος, ένας από τους πολλούς που διεκδικούν το μεροκάματο (το οποίο στην πράξη θα αποδειχτεί της πείνας), και να σκύβει το κεφάλι χωρίς να διεκδικεί ούτε τα στοιχειώδη. Αυτό είναι το νόημα της τρίωρης δοκιμασίας.

- Σε απεργία την Τετάρτη 17 Φλεβάρη,προχώρησαν οι εργαζόμενοι σε όλα τα λιμάνια της χώρας, αντιδρώντας στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και άλλων λιμανιών.Την ημέρα της απεργίας οι εργαζόμενοι στα λιμάνια πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

- Όταν το «Χαμόγελο» κόβεται. Με αφορμή το τρανσφοβικό περιστατικό εις βάρους εργαζομένου στο «Χαμόγελο του Παιδιού» το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις ΜΚΟ (ΣΒΕΜΚΟ) με ανακοίνωση του,εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στο συνάδελφο του και διευκρινίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα γίνει δεκτή η αναπαραγωγή ομοφοβικών - τρανφοβικών στερεοτύπων και καμία έκφραση ρατσιστικών συμπεριφορών στο εσωτερικό των - κατά τα άλλα τόσο «ευαίσθητων»σε θέματα προστασίας και δικαιωμάτων - Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

- Στην Ζάκυνθο στήθηκε νέα δίκη σε βάρος συνδικαλιστών την Παρασκευή 19 Φλεβάρη. Πρόκειται για μία δίκη ενταγμένη στο μπαράζ διώξεων συνδικαλιστών του ταξικού κινήματος τα τελευταία χρόνια. Να σταματήσουν οι διώξεις των συνδικαλιστών,ζητάει το συνδικαλιστικό κίνημα.

- Παράσταση διαμαρτυρίας, έξω από το εργοστάσιο της «ΕΞΑΛΚΟ» στο κόμβο της «ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ», όπου βρίσκονται και τα κεντρικά γραφεία της βιομηχανίας, πραγματοποίησαν εργαζόμενοι και το κλαδικο συνδικατο μετάλλου. Υπενθυμίζεται πως στις 8 Φλεβάρη η εργοδοσία προχώρησε σε δύο εκδικητικές απολύσεις μεταλλεργατών στο εργοστάσιο της «ΕΞΑΛΚΟ» στη Γυρτώνη.

- Ένταξη στον όμιλο του ΟΤΕ όλων των εργαζομένων που εργάζονται με καθεστώς ενοικίασης και να καταργηθεί τώρα η επινοικιαζόμενη εργασία διεκδικούν οι εργαζόμενοι στον τηλεπικοινωνιακό όμιλο,οι σωματειακές επιτροπές και το κλαδικό συνδικάτο. Ειδικότερα στο κοινό διεκδικητικό πλαίσιο - καθώς δεν ξεχωρίζουν εποινοικιαζόμενοι και μόνιμοι σαν εργαζόμενοι - αιτήματα αιχμής είναι: η υπογραφή μιας ενιαίας σύμβασης για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ, ενταξη στον όμιλο όλων των εργαζομένων που εργάζονται με καθεστώς ενοικίασης,καθώς και να καταργηθεί η επινοικιαζόμενη εργασία στο όμιλο.

- Αύξηση της ανεργία τον παρελθόντα Γενάρη δείχνουν τα επίσημα στοιχεία των πληροφορικού συστήματος «Εργάνη», ενός εργαλειακού χαρακτήρα δηλαδή συστήματος του κράτους. Σύμφωνα λοιπόν με το σύστημα «Εργάνη», καταγράφηκε μείωση των θέσεων μισθωτής εργασίας για το Γενάρη του 2016, καθώς προκύπτει αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων κατά 9.954 θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 110.490, ενώ οι αποχωρήσεις σε 120.444. Από τις 120.444 συνολικά αποχωρήσεις, οι 54.786 αναφέρονται ως «οικειοθελείς» και οι 65.658 προήλθαν από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

- Τέλος μία είδηση απο τον διέθνή χώρο, που αφορά την σύλληψη δύο μαριονετιστών από την συλλογικότητα «Títeres desde Abajo» στη Μαδρίτη. Δυο αναρχικοί οι οποίοι κάνουνε θεατρικά με μαριονέτες με πολιτικό περιεχόμενο έχουν συλληφθεί, έχουνε ξεφτιλιστεί και κατηγορούνται για τρομοκρατία. Τα κανάλια και οι εφημερίδες δεν σταματάνε να τους λασπολογούν παραφράζοντας με απίστευτη προπαγάνδα το περιεχόμενο του θεατρικού. Το συμβάν έλαβε μέρος στη Μαδρίτη, στη Μαδρίτη το δημαρχείο ανήκει στο podemos στα φιλαράκια του ΣΥΡΙΖΑ. Το δημαρχείο έδωσε την άδεια γραπτός και επισήμως για να γίνει το θεατρικό. Την ώρα που γινόταν το θεατρικό κάποιοι υποτίθεται γονείς που ήταν παρευρισκόμενοι ξινίσανε με το θεατρικό και καλέσανε την αστυνομία και αυτή με την σειρά της κάλεσαν την αντιτρομοκρατικη. Τους συλλάβανε τους έχουνε σε κελιά υψίστης ασφαλείας και τους κατηγορούν ότι προσπαθούν να μυήσουν τα μικρά παιδιά στην τρομοκρατία. Το podemos νίπτει τας χείρας του λέγοντας ότι δεν το ήξερε απολύοντας τον υπεύθυνο του καρναβαλιού που τους έδωσε την άδεια, ο οποίος είναι εξίσου του podemos. Σα να μην έφταναν όλα αυτά το podemos έκανε μήνυση στους δύο αναρχικούς προφανώς πιεζόμενο από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που τους κατηγορούν ότι εκτρέφουν τους τρομοκράτες… Στην Ισπανία έχουμε δικτατορία πλέον δεν υπάρχει ούτε καν ελευθερία του λόγου… Εάν είσαι αναρχικός είσαι αυτόματα τρομοκράτης…

-e

Το δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης επιμελείται από την Ε.Σ.Ε Αθηνών ενώ ηχογραφείται και μεταδίδεται από τα Ραδιοφράγματα.

Η Ραδιουργία FM το αναμεταδίδει καθημερινά στις 14.00 το μεσημέρι.

πηγή : https://radiourgia.squat.gr/2016/02/25/%ce%b4...